Зачевяване по лицето, зачервяване на кожата, еритроза и розацея: причини и решения при зачервяване на кожата

Article Read Duration 7 минути за четене

Зачервяването по кожата може да предизвика дискомфорт. Зачервяването на кожата, причинено от разширени кръвоносни съдове, може да стане все по-видимо и заемащо по-голяма площ във времето. Предприемете действие, за да успокоите зачервяването по кожатa:

• Избягвайте екстремни температури.

• Избягвайте пикантни храни.

• Намалете приема на алкохол.

• Спрете тютюнопушенето.

• Почиствайте нежно кожата с почистващо средство без изплакване, последвано от напръскване с термална вода и продукт за всекидневна грижа с амбофенол.

• Използвайте слънцезащита всеки ден (подходящ е CC или BB крем със слънцезащитен фактор).

• Ако тези стъпки не са достатъчни, се обърнете за консултация към дерматолог.

Как иглежда зачервяването
по кожата

Зачервяването по кожата обикновено започва със засягане на по-малки зони около носа и скулите, но може да се влоши във времето при неправилна грижа. Годините на слънчево увреждане могат да оставят у нежната, светла и чувствителна кожа постоянно зачервяване и видими кръвоносни съдове, особено в зоната около носа.

Зачервяването има значително въздействие върху качеството и характеристиките на кожата. Не само, че цветът на кожата е по-неравномерен, но и повърхността на кожата загрубява. Зачервяването на кожата често се свързва с неприятни признаци на чувствителната кожа като усещания за сърбеж, парене и щипане. Натиснете ТУК, за да узнаете отговорите на въпросите относно чувствителната кожа. Много жени със склона към зачервяване чувствителна кожа са податливи към зачервяване на лицето при стрес или силна емоция.

Причини за зачервяване
по кожата

За зачервяването на кожата съществуват няколко причини. При много жени, особено тези със светла, тънка или чувствителна кожа, зачервяването е признак на стареене, вследствие на дългогодишно излагане на слънце. В действителност слънцето е замесено в 27% от случаите на зачервяване. За да се избегне появата на ново зачервяване или влошаване и видими промени на цвета, от съществено значение е ефективната слънчева защита.

Освен слънцето, зачервяването по кожата може да се появи поради различни други провокиращи фактори, които причиняват разширяване на кръвоносните съдове на лицето:

  • Стрес или силна емоция (често определяна като горещи вълни).
  • Внезапни промени в температурата и влажността (например горещи душове в студени сутрини или потапяне в студена вода след парна баня).
  • Хормоналните промени могат да причинят зачервяване на кожата по време на бременност или в периода на менопауза.
  • Пикантни храни и тонизиращи напитки, например кафе.
  • Алкохол (но наличието на розацея не означава, че пиете прекалено много).
  • Тютюнопушене.
  • Замърсяване.
  • Вазореактивната кожа може да бъде наследствено състояние.
  • Стареене - след 25-годишна възраст кожата става по-склонна към зачервяване.

Кой е засегнат от зачервяване на кожата
и сърбеж?

Само 11% от зачервяването е в резултат на скрито медицинско състояние. Най-често зачервяването на кожата се наблюдава при хора със светли и по-чувствителни кожи. Подобна кожа има особено нежна повърхностна бариера, което я прави уязвима към ултравиолетова радиация, дразнещи агенти или фактори на средата.

Когато чувствителната кожа усети нещо като агресор, се предават предупредителни сигнали във формата на медиатори на възпалението като цитокини и хистамин. Те задават верижна реакция, която води до съдоразширяващо действиена съдовете в кожата. То на свой ред може да предизвика горещи вълни, зачервяване на кожата и сърбеж.

Ще остане ли
зачервяването постоянно върху моята кожа?

Зачервяването на кожата обикновено започва като нещо краткотрайно и постепенно се разпространява. Когато кръвоносните съдове на кожата се разширяват бързо, тогава върху повърхността на лицето ви се появява зачервяване. След това съдовете възвръщат нормалното си състояние. Но ако за кожата не се полага правилна грижа, кръвоносните съдове могат да се разширят повече във времето и кожата ви да придобие постоянна червенина или състояния, подобни на розацея.

Развитието на зачервяването може да изглежда като:

  • Временна червенина или „зачервяване”.
  • Дифузна, но постоянна червенина. Тя се нарича еритроза и най-често се появява върху бузите.
  • Влошаване на еритрозата, с малки, видими съдове, позната още като розацея.
  • Червени пъпчици (понякога с бели връхчета), които могат след това да се превърнат във възпалителна форма на розацея.

Но не се безпокойте: С точните съвети за начина на живот и грижа за кожата, можете да успокоите зачервяването по кожата и да предотвратите влошаване.

Съвети за успокояване
на зачервяването на кожата

Да сте със зачервяване по лицето и да го усещате - това може сериозно да повлияе увереността ви. Зачервяването на кожата е не просто несъвършенство, което трябва да бъде прикрито.. Също така е симптом на чувствителна кожа, който говори за нужда от специфични навици и грижа за кожата.

  • Избягвайте екстремни температури.: Избирайте хладък душ или хладка вана.
  • Избягвайте пикантни храни и тонизиращи напитки, като чай и кафе.
  • Сведете консумацията на алкохол до минимум.
  • Предпазвайте кожата от слънцето всекидневно, дори и през зимата.
  • Спрете тютюнопушенето..
  • Опростете грижата за кожата си, за да избегнете употребата на множество продукти.
  • Използвайте грижа за кожа за розацея или хидратиращ крем срещу зачервяване. Продължете да четете, за да разберете повече за справянето със зачервяването на кожата.

Грижата за зачервяването
започва с правилния режим на грижа за кожата

За да спре влошаването на зачервяването и да не се превърне то в перманентно, дерматолозите препоръчват специален подход в грижата за кожата, тъй като само 1 от 10 жени със зачервяване по лицето използва продукт против зачервяване или продукт за грижа за кожа с розацея.
По-надолу ще откриете нашите най-важни препоръки и процедури за грижа за кожата за успокояване на зачервяването.

Една обикновена, но ефективна процедура

Тъй като зачервяването на чувствителната кожа може да се провокира от съставки в неподходящите продукти, е необходимо да използвате минимален брой такива във вашата ежедневна рутина. Наслояването на 7 различни серума и кремове е сигурен начин да се гарантира сияен тен! Продължете да четете, за да откриете кои продукти са подходящи за зачервяване по кожата.

Почистете нежно, за да защитите естествената повърхностна бариера на вашата кожа

Ако зачервяването на кожата е проблемно, сапунът и водата са последното нещо, от което имате нужда, за почистване на кожата ви. Тe ще лишат кожата от ценни повърхностни липиди, което ще я остави по-предразположна към засягане от въздействията на околната среда и ще доведе до влошаване на зачервяването. Вместо това изберете продукти без изплакване като МИЦЕЛАРНА ВОДА ULTRA Реактивна кожа или ТOLERIANE Дермопочистващ флуид. Сваляйте грима с мек памучен тампон и не търкайте прекалено кожата си.

Като следваща стъпка напръскайте с термална изворна вода с антиоксидантен ефект

След почистване и преди хидратиране напръскайте чувствителната си кожа с богата на селен ТЕРМАЛНА ИЗВОРНА ВОДА. Пребиотичните ѝ свойствата възстановяват микробиома на вашата кожа за повишаване на естествената й защита.

Най-важният съвет: Едно напръскване с Термална изворна водае особено ефективно за успокояване на зачервяването на кожата след кола маска или след душ.

Обгрижете кожата си с хидратиращ крем против зачервяване или грижа за кожа с розацея

Важно е да хидратирате кожата си, но много продукти съдържат дразнещи съставки които могат да предизвикат кожни реакции и зачервяване. Хидратиращият продукт ROSALIAC е основно средство за овладяване на зачервяването по лицето. Не само, че е изключително нежен, но и съдържа активни съставки, които помагат за подсилване на чувствителната кожа: Витамин B3 стимулира естествените защити на кожата срещу дразнещи съставки, за да намали зачервяването и реакциите на кръвоносните съдове, докато витамин CG укрепва съдовите стени чрез активиране на колагеновия синтез. В заключение, интелигентната молекула против зачервяване амбофенол действа на три нива:

  • Против възпаление и за успокояване и намаляване на зачервяването.
  • Микроваскуларен протектор за предотвратяване на видимостта на кръвоносните съдове по кожата.
  • С антиоксидантен ефект за защита на кожните клетки от атаките на свободните радикали, което може да засили зачервяването.

Резултатът? Ден след ден зачервяването на кожата намалява, като се разкрива свежият и равномерен тен.

BB и CC за спасение!

По-малкото е повече що се отнася до чувствителната кожа. Ето защо BB и CC кремове са приятели на склонната към зачервяване кожа: Те съчетават множество функции в един продукт, което намалява шанса за раздразнение. В допълнение, те се предлагат в леки за нанасяне текстури, за да се минимизира триенето.

ROSALIAC CC Крем
коригира с доказаната активна съставка амбофенол, като постига моментно прикриване на зачервяванията с пигменти, създаващи идеалния баланс между покритие и естествен завършек.ROSALIAC CC Крем включва SPF30 за борба с най-лошия враг на склонната към зачервяване кожа, а имненно ултравиолетовите слънчеви лъчи.

ANTHELIOS Оцветен BB Крем SPF50+ е крем с широкоспектърна слънцезащита, който защитава, хидратира и изравнява тена ви. Универсалните му пигменти се адаптират към всеки тен на кожата.

Използвайте слънцезащита за чувствителна кожа всекидневно

Излагането на ултравиолетови лъчи е основната причина за постоянното зачервяване на кожата. Без значение от сезона, лицето ви се излага на слънцето всеки ден през годината. Ето защо ежедневната широкоспектърна защита е задължителна за склонната към зачервяване кожа. Уверете се, че вашите слънцезащитни филтри срещу UVB, UVA и дълги UVA лъчи, присъстват дори и през зимата. ANTHELIOS Sun Intolerance SPF 50+ при слънчева непоносимост е предназначен за най-чувствителната кожа и очи. Той осигурява много висока широкоспектърна защита и е обогатен с Tермална изворна вода с успокояващ и антиоксидантен ефект.

Помислете за възможностите за лечение с лазер

Квалифициран дерматолог може да препоръча подходящо лечение за намаляване на зачервяванията. При наличие на само няколко по-видими кръвоносни съда, съществува опцията електрокоагулация. Тя включва прилагане на слаб електрически ток чрез малка сонда, която се вкарва в кожата. Лазерите също осигуряват отлични резултати. Kъсоимпулсният лазер може да подобри значително розацеята при 2 сеанса, в интервал от 6 седмици помежду им. Интензивната импулсна светлина (IPL) осигурява добри резултати върху еритро-розацеята. Тези терапии трябва да се извършват във време, когато кожата не се излага на слънце. Зачервяването на кожата след лазерно лечение е кратковременно и продължава не повече от няколко дни.

Най-важният съвет: След лазерно лечение можете да успокоите зачервяването на кожата с напръскване с Термална изворна вода, последвана от епидермален възстановяващ гел като CICAPLAST Gel B5.

А ако зачервяването по кожата ми
се дължи на алергии?

Алергичните кожни обриви са ключова причина за зачервяването

Според проучванията зачервяването на чувствителната кожа може да се предизвика от вътрешни или външни фактори. При aлергична кожа зачервяванията се предизвикват от специфични aлергени в околната среда, козметиката, храната и лекарствата. Ако алергичните обриви, съпроводени със сърбеж, са източник на тревоги за вас, може да посетитеалерголог, за да определите точните причини за появата им. Но специалната грижа за алергичната кожа може също да помогне: Почиствайте нежно алергичната кожа с мицеларна вода без изплакване или с TOLERIANE Дермопочистващ флуид, за да отстраните всички алергени от повърхността ѝ, последвано от напръсване на естествена Tермална изворна водас противовъзпалителен ефект и завършете с моментно успокояващ крем, тестван върху склонна към алергии кожа, като TOLERIANE Dermallergo. Можете да бъде сигурни, че зачервяването на кожата поради кожни алергии, ще бъде успокоено за кратко време.

Чувствителна, реактивна или алергична е вашата кожа? Научете ТУК

Искате ли да научите повече? Натиснете ТУКотносно грижа за чувствителна кожа и ТУКза насоки за гримиране при чувствителна кожа.

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

КАК СЕ ЧУВСТВАМ
МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ ЧУВСТВИТЕЛНАТА МИ КОЖА.

ВЯРНО

Стресът и интензивното движение причиняват разширяване на кръвоносните съдове, зачервеняване и усещания за дискомфорт. Много хора използва различни техники за разпускане като ценен съюзник в грижата за чувствителната си кожа. Този подход работи най-добре, когато се съчетае с експертната грижа за чувствителна кожа от серията TOLERIANE.
Научете още

ОРГАНИЧНИТЕ ПРОДУКТИ СА
НАЙ-ДОБРОТО ЗА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА.

ГРЕШНО

Само защото нещо е естествено, не означава, че няма да причини зачервяване рпи чувствителната кожа. Всъщност много естествени растителни екстракти могат да предизвикат всички тези познати усещания на опъване, парене и щипане. Що се отнася до алергените, в природата е пълно тях!
Научете още

ИЗЛАГАНЕТО НА СЛЪНЦЕ МОЖЕ
ДА ПОВИШИ ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА КОЖАТА.

ВЯРНО

Слънцето може да увреди чувствителната кожа.Това се дължи на UV лъчите, които създават оксидативен стрес, причинявайки зачервяване и раздразнение на кожата. Уверете се, че продукт с широкоспектърната защита срещу UVA-UVB и дългите UVA лъчи от гамата ANTHELIOS е част от вашата всекидневна грижа за кожата.
Научете още

ПРОДЪЛЖИТЕЛEН ГОРЕЩ ДУШ
ПОМОГНЕ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА МИ КОЖА.

ГРЕШНО

Той може да релаксира мускулите ви след натоварен ден, но не е добър избор когато имате чувствителна кожа. Излагането на чувствителната кожа на високи (и ниски) температури стимулира освобождаването на хистамин (молекула на сърбежа), който може да активира реакция на раздразнение. Най-добре избирайте кратки, хладки душове или вани.
Научете още

ЗНАЕТЕ ЛИ,
ЧЕ?

СЪЩО ТАКА РАЗПОЛАГАМЕ И С
НЕОБХОДИМАТА ГАМА

ANTHELIOS предлага разнообразие от продукти в слънцезащитна грижа. Продуктите от гамата с широкоспектърна, много висока защита, са резултат от почти 30 години най-съвременни клинични изследвания в областта на слънцезащитната грижа и чувствителната кожа.

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната ефективна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се проверява върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или изтощена от процедури при лечение на ракови заболявания.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

placeholder КАК ДА ОГРАНИЧИМ ОТРАЖЕНИЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА
ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ