АКНЕ

Акнето или „акне вулгарис“ е състояние при мазната кожа, при което мастните жлези произвеждат излишък от себум. Това води до запушване на порите с мъртви клетки и себум. Понякога процесът спира дотам, което води до черни точки и несъвършенства с бели връхчета. Състоянието е известно като "ретенционно акне". В по-тежки случаи бактериите се размножават в "заключения" в канала себум и причиняват възпаление в кожата, което води до повърхностни пъпки, наречени пустули, или по-дълбоки, твърди и болезнени лезии, наречени нодули и кисти. Става дума за "възпалително акне".

ВИЕ ПИТАТЕ,
НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

1 quote-marks

Приемът на орални контрацептиви помага ли срещу несъвършенствата по кожата?

По същество несъвършенствата по кожата се причиняват от хормони. При жените това може да се обгрижва с прием на орални контрацептивни препарати, което възстановява баланса на хормоните Ви в полза на чистата кожа. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да разберете дали сте подходящи за тази грижа, тъй като тя не е приложима за всички.



Научете още
 

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Кое причинява несъвършенства по кожата?

При несъвършенства по кожата дисбалансът в хормоните, наречени андрогени, кара мастните жлези да произвеждат повече себум. Същите хормони причиняват повишено производство на епидермални клетки, запушващи порите. След това порите се запушват със смес от клетки и себум, превръщайки се в хранителна среда за бактерии, причиняващи несъвършенства по кожата. Това води до поява на няколко различни вида несъвършенства, вариращи от червени петна до пустули или дълбоки, болезнени кисти.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Как мога да премахна следите от несъвършенства по кожата?

Следите след несъвършенства по кожата са трудни за обгрижване. Определени процедури в кабинет могат да помогнат, такива като микродермабразио, химически пилинг, лазер и микронийдлинг. При хора с несъвършенства трябва да се предотврати образуването на следи след несъвършенства по кожата на първо място с подходящи лекарства като антибиотици или изотретиноин, назначени само по лекарско предписание. Попитайте също Вашите фармацевти за експертна ежедневна грижа за кожата като гамата EFFACLAR.



Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН ЗА

СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

ГРЕШНО

Няма убедителни доказателства, че шоколадът влияе по някакъв начин върху акнето, макар че хората са различни и при някои от тях акнето може да предизвика пъпки по лицето. Всъщност черният шоколад е пълен с антиоксиданти, които кожата обича!
Научете още

МАЗНИТЕ ХРАНИ
СА РАВНОЗНАЧНИ НА МАЗНА КОЖА.

ГРЕШНО

Разпространен мит за акнето е, че мазнините от храната се превръщат в повече омазняване в порите ви, но между двете няма пряка връзка. Въпреки това богатата на наситени мазнини храна може да стимулира микровъзпалението във всички органи на тялото, включително кожата. Накратко: беконът и чипсът не причиняват акне, но умереният прием е най-добрата стратегия за общо благосъстояние.
Научете още

ЗАХАРТА МОЖЕ ДА
ВЛОШИ АКНЕТО.

ВЯРНО

Последните проучвания показват, че храните с висок гликемичен индекс – онези, които предизвикват рязък скок на кръвната захар, могат да влошат акнето. Знаем, че на думи е по-лесно, отколкото в действителност, но за да поддържате комфорта на кожата си, избягвайте сладкиши, подсладени напитки и храни, приготвени от бяло брашно, а вместо това се придържайте към варианти с високо съдържание на фибри, като пълнозърнести храни и варива.
Научете още

СТИСКАНЕТО НА ПЪПКИТЕ
НЯМА ДА ВИ ДОНЕСЕ НИЩО ХУБАВО.

ВЯРНО

Макар да изглежда като бързо решение на проблема, стискането на пъпка всъщност ще влоши състоянието на Вашата склонна към акне кожа, тъй като на практика може да увреди космения фоликул и да усили възпалението. Може дори да внесете нова инфекция с ноктите си.Ето защо стискането на пъпки е вреден навик и е най-добре да се избягва!
Научете още

ПРИЧИНИ
ЗА АКНЕ

Основната причина за акнето е хормонална: Половите органи (тестисите при мъжете и яйчниците при жените) произвеждат хормони, наречени андрогени, които предизвикват свръхпроизводство на на себум в мастните жлези. Има обаче няколко други фактора, влошаващи акнето, които включват ултравиолетовите лъчи, замърсяването, диетата и стреса. Тъй като акнето е преди всичко хормонално причинено състояние, се среща най-често при тийнейджърите по време на пубертета, но също така засяга все по-голям брой възрастни, с проява при жени по време на менструалния им цикъл.

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ
ЗА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

Несъвършенствата могат да се третират с лекарства, отпускани само по лекарско предписание. Когато несъвършенствата станат по-леки, експертната дермокозметика без рецепта или комбинация от двете също помагат. Ако кожните несъвършенства засягат увереността Ви, важно е да предприемете действия, вместо да страдате мълчаливо. С подходящите медицински съвети и грижа, кожата може да изглежда все по-добре във времето, за дълготрайни резултати.

В този раздел ще научите всичко за причините и симптомите на мазната и склонна към акне кожа, както и как да се грижите за нея с препоръки на подходящи продукти. Разгледайте, за да откриете статии както за акне при тийнейджърите, така и за склонна към възрастово акне кожа, в допълнение към нашите експертни съвети как да прикриете проблемните зони с подходящ грим.

БЕЗОПАСНОСТТА -
НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ КЪМ НЕЯ

Стандарти за безопасност отвъд международните козметични разпоредби

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме най-защитената опаковка, съдържаща само необходимите средства за запазване, за да гарантираме непокътнатост и ефективност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ТОЧНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Вижте още
Толерантността на нашите продукти е проверена върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, с повърхностни наранявания или изтощена от процедури при лечение на онкологични заболявания.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

СКЪПИ
ЧИТАТЕЛИ

Изложената тук информация е предназначена само за общообразователни цели и в никакъв случай не може да замести професионалната медицинска консултация. По всякакви медицински въпроси винаги трябва да търсите консултация с квалифициран медицински специалист.