свободни от акне

Над 80% от тийнейджърите страдат от акне.

Не сте сами !

f_banner_small_ffs-teenager.jpg (GettyImages)

Какво е ретинол?

Ретинолът е включен в грижата за кожата доста късно, но съвсем скоро всички бяхме обсебени. Трудно е да се игнорира една съставка, която е спечелила възхищението и на дерматолозите, и на експертите по грижа за кожата, и на блогърите. Но научната природа на съставките, описани на опаковката на нашите продукти за грижа за кожата, оставя повечето от нас объркани и предизвиква редица въпроси. И така, какво точно е ретинол, и защо сме полудели по него в нашата индустрия на грижа за кожата.

Какво представлява ретинолът?

Просто казано, ретинол е форма на витамин А и когато се превръща в ретинолова киселина, това е от съществено значение както за здравето на кожата, така и за растежа на костите. Поради това ретинол е невероятно полезен!

Защо използваме ретинол и Ретиноиди при лечение на акне?

Витамин А е от съществено значение за здравето на кожата и е супер съставка за лечение на различни кожни състояния. Един от начините витамин А да помогне на хората с акнеична кожа е чрез ексфолиране на кожата и постигане на изглаждането й. Този мощен витамин също така ремонтира клетъчните структури, намалява производството на мазнини и намалява белезите и пигментацията. Възстановявайки епидермалната бариера и плътността, витамин А също така предпазва кожата от бъдещи проблеми. Ретиноидите спомагат за намаляване на петната чрез промяна на химичния състав на себума върху кожата и предотвратяване на гъстия себум да залепва и запушва порите. Без себумът, който запушва порите, бактериите не могат да растат и да причиняват несъвършенства. Кератолитичното действие на ретинола го прави идеален за лечение на акнеична кожа. Кератолитиците действат като ексфолианти, като премахват мъртвите кожни клетки, които се задържат в блокираните пори и причиняват несъвършенства. Благодарение на способностите си за клетъчна комуникация, ретинолът също така може да подобри функцията и размера на порите, като инструктира клетките как да действат. В резултат на това порите ще изглеждат по-малки и ще спрат да се образуват нови несъвършенства.

Как да използвате ретинол?

Ретиноидите повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина, поради което се увеличават шансовете за увреждане от слънцето, ако го нанасяте върху кожата през деня. Начинът, по който действа ретинол, е чрез ексфолиране на кожата отвътре-навън. Разбира се, в резултат на тази ексфолиация кожата може да стане супер чувствителна и да се появи раздразнение. За да намалите дразненето, започнете да го използвате през няколко дена, докато кожата Ви се приспособи към лечението. Започнете, като използвате терапията на всеки няколко дни, докато кожата Ви се приспособи, и след като се чувствате комфортно, можете да започнете да използвате терапията веднъж на ден. Благодарение на повишената чувствителност на кожата към лечението с ретинол, трябва да сте изключително внимателни при излагане на слънцето. Използвайте слънцезащитен крем с висок UVA и UVB защитен фактор през деня, за да предпазите кожата си.

Нежелани реакции:

Ако кожата Ви получи раздразнение при лечение с ретинол, не се притеснявайте! Това е най-честата нежелана реакция на съставката. Може да забележите, че кожата Ви започва да се лющи, става зачервена и суха - всичко това е очаквано. Друга нежелана реакция от използването на ретинол е „прочистване“, което означава, че нещата могат да се влошат, преди да се подобрят. Ако виждате, че Вашите съществуващи петна от акне първоначално се влошават, това е най-вероятно прочистване. Ако забележите появата на нови несъвършенства, това може да е показателно за алергична реакция към продукта. И в двата случая, препоръчително е да потърсите консултация с дерматолог, за да се прецени дали трябва да продължите с прочистването или да опитате алтернативно лечение.

Намаляване на нежеланите реакции:

Макар че няма нищо тревожно в малко лющене, ако установите, че кожата Ви става прекалено суха и дискомфортна, има начини да се сведат до минимум тези нежелани реакции. Малко и не много често, това е най-добрият подход за тези, които опитват ретинол за първи път. Използвайте по-облекчен режим за кожата си и е по-малко вероятно да получите толкова силна реакция. За тези, които се опитват да разберат най-добрия момент да започнат лечението си, лятото определено е най-добрата опция, ако се притеснявате от нежелани реакции. Започване на лечението през зимата може да означава, че всяко изсушаване и дразнене ще се влошават от студения вятър, загряването на помещенията и дългите горещи вани.

Тази статия предоставя обща информация по темата. 
Консултирайте се със специалист преди да започнете режим или програма за лечение.

32385

Открийте видео съвети и уроци !

|||

Вашата индивидуална грижа за кожата

Почистване

Открийте повече

, от La Roche-POsay
Грижа

Открийте повече

, от La Roche-POsay

Открийте повече информация как да се грижите за кожа, склонна към акне