#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Акнето и градът: защо слънцето, стресът и замърсяването са новите врагове на красотата?

v_article-acne_city.jpg

Уморени, недоспали и пренатоварени - хората, живеещи в големите градове, са свикнали да виждат признаци на умора и сивкав тен в огледалото. Но знаете ли, че градската среда също предразполага към появата на акне? Ето как слънцето, смокът и стресът формират 'отбор' срещу кожата ви, както и няколко съвета как да се преборите с тези фактори!

Частици от замърсения градски въздух могат да навлязат в кожата

Един от най-големите проблеми за кожата в града е замърсеният въздух. Фини частици прах познати като PM 2.5 могат да навлязат под защитната бариера на кожата и да я отслабят. Те активират верижна реакция, която започва с отделянето на себум на повърхността на кожата, последвано от повишено омазняване и производство на кератин т.е. повече мъртви клетки.


Какъв е изводът? Черните точки изглеждат много по-зле и могат да се появят нови пъпки.


Всички говорят за опасностите от замърсения въздух, но какъв тип ежедневна грижа помага за предпазването на кожата? Като за начало заложете на елепнещи текстури, които предпазват и пречат на замърсяванията да остават по кожата.

Излагането на слънце може да засили акнето - дори и винаги да сте вярвали в обратното!

UV лъчите са друг голям враг на кожата (да, един слънчев ден може да има и лоша страна!). Всъщност един от митовете за пъпките, които не могат да изчезнат, е основан на твърдението, че слънцето е спасителят на кожата, склонна към акне. Грешно! За много кратко, тенът може да прикрие проблемите, но изсушаващият ефект на слънцето може да предразположи силно омазняване на кожата след лятната почивка. В комбинация с удебеляването на най-външния слой на кожата, резултатът е запушени пори, което само по себе си пречи на правилното отделяне на себум.


Какъв е изводът? Слънцето влияе на кожата като предразполага към появата на несъвършенства


Кожата има нужда от специфична защита срещу UV лъчите. Първата стъпка? Слънцезащита с висок спектър и фактор, комбинираща UVA и UVB. Заложете на флуидни, немазни и некомедонни текстури.

Стресът засилва появата на несъвършенства

Дълги дни, изпити или срокове, силно конкурентна среда... Да сте забелязвали, че кожата ви страда, когато сте под напрежение? Не сте единствените: научни изследвания са доказали, че има връзка междъ високите нива на стрес и появата на акне. (1) Истината е, че докторите все още не са напълно запознати с ефектите на стреса, но се смята, че хормоните на стреса предразполагат към свръхпроизводството на себум, което само по себе си превръща кожата в подходяща среда за поява на несъвършенства.


Какъв е изводът? Не си въобразявате: стресът наистина предразполага към появата на акне. Всеки човек трябва да намери начин да се справи със стреса в градска среда: излизания с приятели, спорт или просто откъсване от забързаното ежедневие. Постарайте се да отделите малко време за себе си... и кожата ви със сигурност ще ви благодари!

(1) Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

v_push_miracle_acne_cure.jpg

Дерматологичните прозрения

Истината относно "чудодейните" лекарства срещу акне

"Отървете се от акнето за една нощ само с една стъпка!" Преди години с надежда търсих магически лек в интернет, който щеше да изчисти акнето ми незабавно. Мисълта, че така търсеният лек може да се крие в кухнята ми звучеше наистина атрактивно. А домашните терапии са полезни за кожата... нали?