#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Акнето и емоциите: истинското емоционално влияние на акнето

v_article-psychological_impact

Акнето е проблем, които засяга повечето от нас в определен етап на живота: 80% от тийнейджърите и почти 40% от младите жени са афектирани. (1)

Преди акнето е било смятано за безобидна фаза, но докторите все повече разпознават истинските последствия върху увереността и самочувствието на пациентите. 


"Обикновено проблемът се появява по време на пубертета, точно когато човек е най-уязвим. Тийнейджърските години са времето, когато откриваме кои сме и завързваме приятелства - акнето може да попречи на този процес. Състоянието не е опасно, но може да повлияе на тийнейджърите да се чувстват несигурни и неудобно в собствената си кожа.", обяснява дерматологът д-р Данчева.


Определено много проучвания доказват, че страдащите от акне проявяват симптоми на безпокойство и депресия, както и чувство за ниска самооценка. Може даже да се отрази на представянето ви в училище или на работа. (2)

Състоянието има толкова сериозен ефект, че докторите са създали начин за измерването му върху пациентите, точно като Acne Disability Index (ADI).


Това действие може да продължи с години, тъй като акнето не изчезва магически, когато навършим 18! Всъщност все по-голям брой млади жени, страдат от акне. Отчаяни от непрекъснатата поява на пъпки, много от тях се отказват от лечението и страдат вътрешно - а и психологическите последствия не са пропорционални на честотата на проблема.
Състоянието има толкова сериозен ефект, че докторите са създали начин за измерването му върху пациентите, точно като Acne Disability Index (ADI).


"Когато нов пациент ме потърси за помощ, винаги му казвам, че е предприел най-важната стъпка - да потърси помощ, а не да се справя сам. Точно като отбор, ние работим заедно към по-красива и здрава кожа, както и към по-позитивен мироглед. Това прави работата ми толкова зареждаща!"


Натиснете тук, за да откриете изпробвани дерматологични методи за кожа, склонна към несъвършенства.

(1) Ann Dermatol Venereol. 2010 Nov;137 Suppl 2:S49-51. doi: 10.1016/S0151-9638(10)70024-7. [Recent data on epidemiology of acne]. Dréno B.
(2) The psychological and emotional impact of acne and the effect of treatment with isotretinoin. Br J Dermatol 1999; 140:273-82.
Kellett SC, Gawkrodger DJ.