0
test Fb connect

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АТОПИЯТА

Вярно или грешно

Атопичният дерматит изчезва с течение на времето

ВЯРНО или ГРЕШНО. В зависимост от детето, атопичният дерматит може да продължи от няколко месеца до няколко години. В отделни случая продължава и в зряла възраст, но изчезването му е невъзможно да се предскаже.

Атопичният дерматит може да бъде заразен

ГРЕШНО. Категорично не. Това е генетично заболяване и по никакъв начин не е заразно.

Изсушаването на кожата със сешоар след вана е добра идея

ГРЕШНО! Това НЕ се препоръчва! Сушенето със сешоар атакува кожата и унищожава липидния филм, който я предпазва, а така се утежнява сухотата. Още по-лошо, кожата дори може да изгори!

Атопичната екзема е контактен дерматит

ГРЕШНО. Лезиите са подобни, но разликата идва от атопията: може да имате контактен дерматит, без да има атопична основа. Въпреки това, при децата с атопичен дерматит, е много вероятно да се развие контактен дерматит.

Екземата изчезва на около 5-годишна възраст

ВЯРНО. Половината от децата, които са имали атопична екзема преди навършване на една година, са излекувани до петата си година.

Трябва да се предотврати разчесването на кожата

ВЯРНО. Но само лечението дава възможност за това, тъй като успокоява сърбежа и прекъсва порочния кръг на атопията: повече разчесване = по-крехка кожна бариера и по-лесно проникване на алергени и дразнещи агенти, което води до още по-силен сърбеж, разчесване, и т.н.

Атопичният дерматит е психосоматично заболяване или заболяване, предизвикано от психологически шок

ГРЕШНО. Въпреки че все още няма обяснение, признат е фактът, че емоции, шок и стрес могат да играят значителна роля при честотата или тежестта на пристъпите. Въпреки това, заболяването е наследствено по природа.

Определени храни могат да влошат екземата

ВЯРНО: Незабавна реакция и зачервяване може да се появят около устата по време на хранене. Важно е да се консултирате с лекар, за да се определи дали храната съдържа потенциален алерген.

Често задавани въпроси

Бебе с екзема ще развие ли астма?

Повече от две трети от децата с атопичен дерматит проявяват респираторни симптоми и астмата е още по-често срещано заболяване, когато екземата се е появила на по-ранен етап. Тютюнопушенето от страна на майката е сериозен рисков фактор. Смята се, че най-малко 20% от децата с атопичен дерматит развиват астма.

Колко дълго продължава заболяването?

В зависимост от детето, заболяването може да продължи от няколко месеца до няколко години. Отделни случаи продължават и в зряла възраст: половината от децата, които са имали атопична екзема преди навършване на една година, са се излекували до към петата си годишнина, въпреки че кожата им остава много суха и през следващите години.

Какво провокира пристъпите?

Няколко фактора могат да ги отключат: алергени и прах в околната среда, храна, а понякога дори и силно емоционално състояние. За бебетата: никнене на млечни зъби и някои УНГ болести също може да предизвикат обостряне на екземата.

Повтарящи се кризи: оказва ли екземата дълготраен ефект върху кожата?

Като цяло, дори и тежката екзема няма да остави последствия. Въпреки това, повтарящото се разчесване може да промени засегнатите зони и да предизвика поява на белези. Може да се останат петна, ако екземата е изложена незащитена на слънце. В тези случаи е препоръчително да се използват слънцезащитни продукти с висок фактор на защита.

Могат ли децата с екзема да ходят на детска градина?

Атопичният дерматит не е заразен, така че няма противопоказание за социален живот.

Атопичният дерматит наследствено заболяване ли е?

Да, в повечето случаи екземата е генетично обусловено заболяване. Фамилното предразположение към различни алергични състояния може да причини атопичен дерматит при деца, респираторен или свързан с храната.

Храната влияе ли върху екземата?

Хранителните алергии могат да провокират екземата, особено при деца. Но такива алергии също могат да възникнат с други симптоми като диария, повръщане или обрив.

Какво е лечението?

Дерматологичните процедури се провеждат в две фази: прилагане на емолиентни продукти за много суха кожа и кортизонови кремове за лечение на възпалените лезии. Лекарят може да включи и лечение с антихистаминов препарат. Околната среда също трябва да бъде променена, за да се намалят ежедневните утежняващи фактори.

Може ли да се избегне рецидив?

Да, чрез свеждане до минимум на утежняващите фактори и хидратиране на кожата през цялата година със специален липидовъзстановяващ крем, но най-вече като следвате лечението, предписано от дерматолог, до пълното изчезване на заболяването.

Трябва ли пациентите да бъдат тествани за алергии?

Лекарите може да не са склонни за скрининг на бебета поради все още нестабилната им имунна система. Въпреки това, тенденцията се променя, отчасти поради по-голямата честота на алергиите. В случаите когато има интензивни пристъпи (екзема по цялото тяло) и/или има придружаващи други симптоми (диария, уртикария, подуване, проблеми с дишането и т.н.), скринингът може да бъде добра алтернатива, особено за да се избегнат влошаващи пристъпи.

Може ли дерматитът да бъде предизвикан от нарушена връзка майка-бебе?

При никакви обстоятелства една майка не трябва да се чувства виновна за екземата на своето бебе. Винаги помнете, че атопичният дерматит е отговорен за нарушаването на връзката родител-дете.

Какви дрехи и перилни продукти са най-подходящи при атопична кожа?

Носете дрехи, направени от памук, а не от синтетични материали и вълна, за да се намали дразненето и изпотяването на кожата. Избягвайте употребата на омекотители и се уверете, че Вашата перална машина изплаква добре дрехите след прането. Избирайте хипоалергенен перилен препарат, ако е необходимо.

По-подходящи ли са кремове от естествени съставки?

Внимавайте с етеричните масла, те могат да причинят алергии! Кортизон-съдържащи кремове и дермокозметични емолиенти, предписани от дерматолози, са най-доброто решение за лечение на атопичен дерматит.

Вана/душ, топло/студено: как трябва да мия бебето си и с какви продукти?

Ваната не бива да продължава прекалено дълго време (5-10 минути), а водата не трябва да бъде прекалено гореща (максимум 35°C). Предпочитайте вземането на душ, когато е възможно. Използвайте нежни или допълнително хидратиращи продукти, които са без сапун, без парфюм и хипоалергенни. При подсушаване на бебето не търкайте кожата, а само попийте водата от кожата с леко и нежно потупване с памучна хавлия.

Как може да се предотврати разчесване?

Само лечението може ефективно да предотврати разчесване. Въпреки това, с цел да се намали разчесването, особено при деца, уверете се, че те не могат да се съблечат. Студеното също е добро решение за успокояване на сърбежа и дори болката. Съхранявайте крема в хладилника, така че да бъде максимално свеж при нанасяне, а през останалото време използвайте вентилатор или студени камъчета.

loading : 0,477 sec