Златни правила

Грижа за кожата на децата от първите дни на живота и ролята на съвременния татко - съвети от дерматолог

Img_Грижа за кожата на децата от първите дни на живота и ролята на съвременния татко - съвети от дерматолог

Грижа за кожата на децата и ролята на съвременния татко

Ексклузивно интервю с д-р Ивайло Петров,
специалист “Дерматология и венерология” в Дерматологична Клиника София

Dr Ivaylo Petrov

Д-р Ивайло Петров от „Дерматологична клиника София“ e водещ дерматолог с над 10-годишна практика, със специализации в Германия и Швейцария, но е и баща на 2 дъщери. В ексклуивно интервю за La Roche-Posay той споделя опит от дерматологичната си практика относно грижата за кожата от първите дни на живота, препоръки при кожа, склонна към атопия, както и съвети към мъжете, които наскоро са станали татковци.

КОЛКО ЧЕСТО РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА, СТРАДАЩИ ОТ СУХОТА НА КОЖАТА ИЛИ ФОРМА НА АТОПИЯ ПОСЕЩАВАТ ВАШАТА ДЕРМАТОЛОГИЧНА ПРАКТИКА?

Мога да споделя, че проблемът на сухата кожа е вторият по честота дискутиран проблем след темата акне. Средно, около 30% от пациентите посещаващи Дерматологична клиника „София“ се обръщат за съвет с оглед справяне с този проблем.

КАКВИ СА ВАШИТЕ СЪВЕТИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА ДЕЦА С ТАКЪВ ПРОБЛЕМ?

Най-важното условие за справяне с всяко едно заболяване е детайлното обсъждане на факторите, които довеждат до проявата му или водят до неговото изостряне. Много често това са вредни, насложени през години навици, които разболяват хората, влошават значително качеството им на живот. Важно за мен, като лекар, е пациентите ми да ги осъзнаят и успеят да ги превъзмогнат. Само в тези случаи излекуването е пълно, както и моето удовлетворение.

КАКВИ ПРОДУКТИ ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕПОРЪЧВАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТ?

В ежедневната си практика използвам продукти на утвърдени марки, вложили години работа в разработване и оптимизиране на портфолиото си. Продукти, преминали през подробни тестове за ефективност и безопасност за употреба в различните възрастови групи. От изключителна важност за мен е и съотношението цена/качество. Всеки един продукт, използван продължително време, натоварва в значителна степен семейния бюджет и в някои случаи довежда до отказ от лечение. Друг фактор, който вземам предвид при изписване на подходяща дерматологична грижа е и екологичния отпечатък. Старая се да сведа до минимум пластмасовите опаковки, не желая да ги виждам след това по улици, поляни, както по бреговете на реките при разходки в природата.

КАКВИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ МОМЕНТИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТ, ПРИ ПОДБОРА НА ПРОДУКТ ЗА ЛИЦЕ И ТЯЛО, КАКТО И НА ПРОДУКТ ЗА КЪПАНЕ?

Както споменах, най-важното е съотношението цена/качество. Прави ми впечатление, че в много от случаите родителите правят избора си  за хигиенен продукт на базата на реклама. Бих искал да споделя собствения си опит – цената на продукта не е критерий за качество в болшинството от случаите – скъпият продукт не винаги е качествен, но значително евтиният със сигурност не е.

ПО КАКЪВ НАЧИН И С КАКВО МОГАТ РОДИТЕЛИТЕ ДА ПОМОГНАТ НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА ДА СЕ СПРАВЯТ С АТОПИЯТА И ДА Я ОВЛАДЕЯТ?

Контрол на атопичния дерматит е възможен единствено със спазване на определени хигиенни мерки. В момента, съвсем неправилно, вниманието на родителите се фокусира върху „правилното“ хранене, избягват се храни, маркетингово набедени за основен причинител на кожните оплакваният на децата им, правят се множество и в повечето ненужни алергологични тестове. Това води да тревожност и обърканост в семейството, което по никакъв начин не помага за преодоляване на ежедневните предизвикателства на атопичния дерматит.

ВИЕ СТЕ СПЕЦИАЛИСТ-ДЕРМАТОЛОГ, НО СЪЩО И БАЩА. ВАШИТЕ ДЕЦА СТРАДАЛИ ЛИ СА ОТ НЯКАКВА ФОРМА НА АТОПИЯ В РАННАТА СИ ВЪЗРАСТ?

Dr Ivaylo Petrov & kids

За щастие, децата ми не боледуват от атопичен дерматит, въпреки че членове на семейството ми страдат от други прояви на атопия, като сенна хрема и алергичен конюнктивит.

КАКВА Е ЕЖЕДНЕВНАТА РУТИНА ЗА ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ И ВИЕ ВЗИМАТЕ ЛИ УЧАСТИЕ В НЕЯ?

Децата ми пораснаха и вече се грижат сами за здравето на кожата си. Това, на което съм ги научил е, че и по отношение на кожата най-важен е принципът „малкото е много“. Кратък, ежедневен душ, тоалетно блокче, което не изсушава кожата за измиване, намазване с крем на ръцете и краката след баня с хидратиращ крем.

КОИ СА ЛЮБИМИТЕ ВИ МОМЕНТИ С ВАШИТЕ ДЕЦА? КАКВО ОБИЧАТЕ ДА ПРАВИТЕ ЗАЕДНО?

Обичам да ги наставлявам и да ги изпитвам само по теми, по които имам познания. 😉

КАКВИ СА НАБЛЮДЕНИЯТА ВИ ОТ ВАШАТА ПРАКТИКА: ДАЛИ ЗАЧЕСТИХА СЛУЧАИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО Е ВОДЕНО ОТ СВОЯ ТАТКО НА ПРЕГЛЕД, А НЕ КАКТО БЕШЕ В МИНАЛОТО – ТОВА ДА Е ПРИВИЛЕГИЯ САМО НА МАЙКАТА?

Развитието на обществото и отдалечаването ни от определени семейни догми естествено са свързани и с увеличаване на преките задължения на бащите. Да, все по-често бащите придружават децата си в кабинета ми, но в повечето случаи помощта е чисто логистична, бащите не са запознати в детайли с кожният проблем на детето. В тези случаи на помощ идва разговор по телефона с мама. Пътят на семейната равнопоставеност на половете е дълъг, но вече крачим по него.

КАКВИ СЪВЕТИ, КАТО ДЕРМАТОЛОГ И КАТО БАЩА, БИХТЕ ДАЛИ НА МЪЖЕТЕ, КОИТО НАСКОРО СА СТАНАЛИ ТАТКОВЦИ?

Татковци, дръжте се като мъже: спокойни, обмислящи, дискутиращи, логични и помагащи. Ненужните емоции и притеснения в семейството трябва да се тушират с емпатия и бързо да се  преодоляват!

  • Facebook
  • Pin

Препоръчваме

Вижте всички статии

La Roche-Posay препоръчва

Вижте всички продукти
26206Lipikar Baume AP+M153337875696548LipikarТяло|Бебе/Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокояваТяло|БебеПодхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокоява0.00
v_sticker-microbiome-science_v1.png
, от La Roche-POsay
23903Lipikar AP+ Стик003337875566254LipikarТяло|Бебе/Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокояваТяло|БебеПодхранва / Успокоява|Подхранва и успокоява0.00
, от La Roche-POsay