0
test Fb connect

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АТОПИЯТА

Влияние върху семейния и социалния живот

Въпреки че не е сериозно заболяване, атопичният дерматит оказва силно въздействие върху ежедневието на засегнатите.
Родителите са тревожни, а децата са изтощени: атопичният дерматит може да разстрои семейното ежедневие поради наложените ограничения, внимание и грижи, непрекъснатото разчесване на кожата, което изостря симптомите и води до все по-мъчителни нощи.
Това е не само допълнителна загриженост за родителите, но и тежест за братята и сестрите. Те може да се чувстват пренебрегнати, понякога дори болезнено, когато семейството спира дейности, които биха могли да влошат здравето на атопичното дете, например спортуване на открито (изпотяването и излагането в среда на полени води до възпаление на зоните с екзема), екскурзии, ходене на басейн или плаж (усещане за парене, причинено от хлора на басейна или солта на морето).

Балансът в семейството зависи от самостоятелността на детето
Чрез дерматологично предписание и подкрепа, можем по-добре да разберем това състояние на кожата. Също така да се научим да ограничаваме неговото негативно въздействие, като не се фокусираме изцяло върху засегнатите деца, пренебрегвайки техните братя и сестри, а като ги насърчаваме те сами да започнат да нанасят крема си... Това трябва да става в атмосфера на спокойствие и увереност. От 4 или 5-годишна възраст децата могат да се научат сами да оглеждат кожата си и да разбират екземата, като знаят че ще се подобрят след правилните грижи за нея. Насърчавайки тяхната самостоятелност, децата могат да намерят ключа към подобряване на своето ежедневие и да избегнат усещането, че са различни, както в семейството, така и в социалния живот.

Когато продължава и в зряла възраст, атопичният дерматит може да се превърне в социална пречка.
Като се има предвид, че оказва различно влияние върху външния вид, заболяването може да предизвика смущения в динамиката на социалните отношения или да създаде дискомфорт в професионалната среда на човека с атопия. Едно обикновено ръкостискане, например, може да накара другите да се почувстват неудобно или дори да доведе до социално отхвърляне.

Да прекаратим изолацията

Споделено с нас
Среща в Термалния център

Дерматолозите са тук, за да помагат на семействата
Основното предизвикателство при първата консултация с дерматолог се крие в описанието на симптомите, за да се постави диагнозата атопия, и да се вземе решение за подходящо лечение, но и това не е всичко. Екземата е заболяване, което често води до изолация на пациентите и тревоги в семейството. Не се колебайте да опишете подробно начина, по който живеете със заболяването всеки ден: интензивност на сърбежа, болка, нарушения в съня, спад на самочувствието, безпокойство, затруднения в лечението на засегнатите зони, училище, семеен живот и т.н.Когато децата са достатъчно големи, за да могат да изразяват себе си, те също могат да обсъждат чувствата си, в допълнение към симптомите, засягащи кожата им.

Подкрепата от други семейства
Всеки случай е уникален и дерматолозите са предпочитан партньор за персонализирано третиране на заболяването. След като диагнозата е поставена и ако екземата засяга семейния живот, подкрепата от други родители може да се помогне на засегнатите да намалят болезненото чувство за самота. Споделянето на личния опит с други, които имат или са имали същите преживявания, е чудесен източник на утеха. По този начин може да се помогне на родителите да преодолеят чувството за вина и да придобият нови навици, които са били ефективни при други семейства (колд кремове, сушене на прането на закрито по време на периода на цъфтежа и полените, нанасяне на крем върху зоните със сърбеж по няколко пъти на ден, водолечение, и т.н.). Родителите също така могат да дискутират заболяването с близки приятели и в социалните мрежи.

Идеален форум: семинар по темата атопия
С кого може да споделите тежестта на безсънните нощи? Тихите битки? Стреса и преумората? Надеждите и неуспехите? Организиран в групи и под ръководството на медицинско лице, семинарът е форум за дискусия между хора с подобни проблеми.Те могат да задават своите въпроси и да споделят своите страдания: сухота на кожата, разчесване и дискомфорт от външния си вид са основните оплаквания на пациентите с атопичен дерматит .

Семинарите, посветени на заболяването атопия, се провеждат в болници за възрастни и деца с атопичен дерматит, като форма на терапевтично образование. При провеждането им присъстват здравни специалисти - медицински сестри, педиатрични медицински сестри, лекари и психолози, които помагат на пациентите да превъзмогнат пресилените реакции, за да разберат и да контролират по-добре състоянието си всеки ден.

По този начин пациентите осъзнават собствените си ресурси, чрез които могат да подобрят своето ежедневие. Как да подсилят доверието си във възможностите на терапиите и грижите за тяхното състояние, което преди това не винаги е било третирано правилно. Пациентите могат да изразят своя дискомфорт, породен от реакцията на другите, да научат правилните рефлекси за облекчаване на болката и сърбежа, и да разберат самото заболяване и начините за неговото третиране.
Чрез овладяването на състоянието, човек се научава да живее по-добре с него.

Семинарите на тема атопия предоставят място за срещи на хора с подобни проблеми. Те могат да споделят своя опит и болка, да се възползват от възможностите за подкрепа и да разговарят с медицински специалисти. Това е място, където хората могат да се научат как да преодолеят своята изолация и чувството на социално изключване.

"Атопията не е неизбежна. Трябва да говорим за това на хората около нас и на нашите лекари, като им споделяме своя страх от кортизоновите препарати или ги предупреждаваме, ако предписаното лечение не е достатъчно ефективно."
Професор Жан Франсоа Щалдер, ръководител на Отделението по дерматология в Университетската болница в Нант

loading : 0,400 sec