0
test Fb connect

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АТОПИЯТА

Концепцията за атопия

Атопичният дерматит не е алергия

Думата "атопия" произлиза от гръцки: "а" означава "без", а "топос" означава "място".
"Без конкретно място" е перфектният начин да се опише това заболяване, тъй като е трудно да се разбере.Атопия е генетично предразположение към алергии, известно като фамилна атопична анамнеза. Близо 80% от децата с екзема имат фамилна предразположеност.Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата
Пациентите с атопия (50 милиона души са засегнати в Европа, до 20% от децата по света) имат повишена пропускливост на кожата и хиперреактивна и небалансирана имунна система. Кожата е суха, чувствителна и хиперреактивна.Филагринът, протеин на кожата, който осигурява сцеплението между клетките в най-външния слой на кожата, е в дефицит (в недостатъчно количество). Освен това, кожата страда от недостиг на липиди, които естествено се намират на повърхността и я предпазват от потенциални алергени.При тези обстоятелства, дразнещите съставки, които се намират в околната среда и традиционно се понасят добре (например полени, прах, някои продукти за лична хигиена...), може да проникнат в кожата и да предизвикат обостряне на екземата.Заболяването обикновено се появява след (а понякога и преди) тримесечна възраст и може да продължи от няколко месеца до няколко години, в зависимост от детето. Ако не се полагат подходящи грижи, започва порочен цикъл на сърбеж: бариерната функция на кожата се влошава още повече, което позволява повече алергени и дразнители да проникнат в кожата и от своя страна отново да влошат сърбежа.В по-редки случаи заболяването продължава и в зряла възраст: половината от децата, които са имали атопична екзема преди навършване на една година, са излекувани до към петата си годишнина, въпреки че кожата им остава много суха и през следващите години.

Симптоми

Представете си човешката кожа като стената на една къща:

Има две основни фази при атопичния дерматит и атопичната екзема: пристъп на обостряне и ремисия.
При обостряне се появяват възпаление, сърбеж, сълзене, струпеи и т.н.
Ремисията или периодът между два пристъпа, се характеризира с тежка сухота.

Хората със следните симптоми трябва да се консултират с дерматолог:

 • Сърбящ обрив - труден за установяване при бебета, но нарушения на съня са индикация.
 • Загрубяла кожа.
 • Области със секретираща екзема.
 • Корички върху засегнатите зони.

Разположението на лезиите дава още една ориентация.
През различните етапи на детството те са предимно на определени места:

 • Бебетата често имат екзема по лицето, особено по бузките и брадичката.
 • През детските години екземата се появява по-често по колената, китките, лактите и врата.

Пристъпите на обостряне обикновено започват с появата на червени и сърбящи петна.Кожата става суха, удебелена и загрубяла. Понякога започва да сълзи и се появяват корички. Разчесването влошава състоянието и дори може да доведе до инфекции.След като диагнозата е поставена, лезиите трябва да се лекуват и състоянието на кожата постепенно се нормализира. Основен приоритет в терапиите е да се възстановят защитните функции на кожата, която е естествена бариера за предотвратяване на проникването на външни агенти, вместо да се преследват акарите иле полени - това е почти невъзможна и уморяваща задача за родителите! Последните изследвания дори показват, че отстраняването на всеки един утежняващ фактор може в крайна сметка да увеличи риска за децата да развият екзема. Следователно, най-добре е реакцията да се съсредоточи върху грижа за кожата с такъв проблем: използване на меки измиващи продукти, ползване на емолиенти и и локални кортикостероиди (само по лекарско предписание).

Утежняващи фактори

Споделено с нас
Ежедневният живот с емолиент

Първо, правете разлика между факторите, водещи до обостряне на състоянието и поява на пристъпи и основната причина за атопичния дерматит: структурен дефицит на кожната бариера.

Факторите, водещи до влошаване на състоянието и поява на пристъпи, са многобройни и не могат да бъдат напълно изключени или предотвратени
Те могат да са част от заобикалящата ни среда, храната или дори емоционалното ни състояние. Въпреки че все още няма точно обяснение на механизма, емоциите могат да играят значима роля за честотата или тежестта на пристъпите на екзема. Никненето на зъбки или УНГ заболявания също могат да предизвикат пристъпи на  екзема при бебета и малки деца. Освен това, реакциите към тези фактори са много индивидуални и варират при различните хора.

Най-честите утежняващи фактори са следните:

 • Прах, акари и полени, които естествено присъстват във въздуха
 • Сапуни, перилни препарати и продукти за почистване на дома
 • Тютюнев дим и замърсяване
 • Силна топлина (+ пот) и много сух въздух
 • Дразнещи материи: вълна, синтетични тъкани и т.н.
 • Домашни любимци
 • Емоционален стрес
 • Никнене на млечни зъби
 • Промени в температурата
 • Хранителни алергени
 • Плуване в морето или в басейн

И още веднъж, по-добре е да се контролира кожното раздразнението, още при първите признаци на поява на екзема, отколкото да се правят опити за елиминиране на влошаващите фактори от околната среда.

"С всеки пристъп се чудим дали животът на нашето малко момиченце не е прекалено затормозен от начина, по който я отглеждаме, от храната която яде, дрехите които носи, или от нещо друго. За нас, този кожен проблем е много объркващ; никак не ни е лесно да го разберем."
Изабел, майка на 3-годишната Октавия

loading : 0,421 sec