0
test Fb connect

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АТОПИЯТА

Правилното третиране

Дерматологично третиране в две фази
Кожата се нуждае от снабдяване с вода и липиди, по няколко пъти на ден (дори при липса на лезии), за да се възстанови естествената й бариерна фунцкия, която я предпазва от алергени. По време на обострянията, кортизоновите препарати ефективно намаляват лезиите. Предписана от дерматолог, този вид терапия значително подобрява качеството на живот на хората с атопичен дерматит, когато се прилага по правилен начин. Емолиенти за борба със сухотата и за възстановяване на естествената бариерна функция на кожата
Тези кремове трябва да се прилагат по няколко пъти на ден върху невъзпалените зони. Те се борят със сухотатат и успокояват кожата, като по този начин намаляват сърбежа. Тази ежедневна грижа за кожата се препоръчва също така за предотвратяване на рецидиви. Нанасяйте крема, дори когато кожата изглежда здрава. Кортикостероидни кремове за спиране на възпалението
По време на пристъпите на обостряне кортикостероидният крем трябва да се прилага върху възпалените зони, за да се успокои кожата и да се намалят пораженията и разчесването. В някои страни кортизонът е непопулярно средство поради предполагаемите странични ефекти: задържане на вода, нарушения на съня, по-бавен темп на растеж, и т.н. Но тези явления се отнасят само до кортикостероиди, които се приемат през устата. Когато е в кремообразна форма, кортизонът остава на повърхността на кожата. Също това, кортизонът не трябва да се прилага върху зони без поражения, тъй като причинява изтъняване на кожата и може да я отслаби.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Ако са проведени тестове за алергия и резултатите го изискват, лекарят може да добави и антихистаминова терапия към предписаните кремове.

Основата на лечението за значително подобрение на състоянието на кожата

Постоянство в прилагането на лечението
Близо две трети от терапиите, предписани за екзема, никога не се прилагат или биват изоставяни твърде бързо, въпреки че са най-ефективното решение срещу тежка сухота и възпалителни лезии.
Страхът от кортизонови кремове или необръщане на внимание на новопоявили се червени петна, може да доведе до хронична генерализирана екзема.
Важно е да потърсите специализирана помощ за справяне с Вашето състояние или ако третирането до момента не е ефективно.
Дерматолозите помагат на хората да разберат по-добре терапията и могат да я коригират, така че бъде по-лесно за пациента нейното следване.
Не се колебайте да покажете на Вашия дерматолог как нанасяте крема, така че той/ тя да потвърди, че прилаганата от Вас техника е подходяща за състоянието на Вашето дете.

Термалният център: среда, изпълнена с грижи
Това лечение се основава на ежедневното осигуряване на термална вода от здравните специалисти. Терапиите продължават три седмици и така се разкрива реална възможност за подобряване на състоянието. Откакто Термалният център на La Roche-Posay е открит (1905 г.), през него са преминали над 415 000 пациенти. В момента там се лекуват близо 8000 души годишно и екземата е едно от основните състояния, които се третират в Центъра (33% от отиващите там за балнеолечение).
В допълнение към предписаните вани, душове и спрейове с дерматологични ползи, хората там (и техните придружители) имат възможност да общуват с други като тях и да се отпуснат, което е безспорно най-добрата форма на морална подкрепа.

Съвети за ежедневния живот

Когато се случи, пристъпът изглежда непреодолим... В допълнение към основната терапия, която значително ще подобри състоянието, няколко прости съвета могат да облекчат сърбежа, болката, нарушенията на съня и да помогнат на пациентите да преодолеят чувството на безпомощност.

Порочният кръг на атопията

Въпреки че осигурява временно облекчение, чесането нарушава целостта на кожата, което позволява проникването на дразнители и алергени. От своя страна, това води до още по-силен сърбеж. Така се поставя началото на порочния кръг на сърбежа.

Намаляване на сърбежа
Само правилната грижа може да предотврати сърбежа, който предизвиква неконтролируемо разчесване и поддържа порочния кръг на атопията.
С цел да се намали ефекта от чесане при бебета, покрийте ръчичките им в памучни ръкавички и постоянно следете да не остават открити: това значително ще намали чесането. Обърнете бебешките бодита и тениски с ръба навън, за да се предотврати дразнене на кожата от шевовете на дрехите. След това, валидно и за възрастните, се уверете, че ноктите винаги са добре изрязани и избягвайте на всяка цена носенето на дрехи от синтетични и вълнени тъкани.Избягвайте непрекъснатото повтаряне: "Спри да се разчесваш!". През повечето време детето Ви дори не го забелязва... Вместо това ги дарете с нежна ласка, нанесете спрей с термална вода и намажете с крем за успокояване на сърбежа.
Стремежът към чесане може да бъде и психологически: почесването на плат или на друг човек, може да подейства разсейващо.

Намаляване на дискомфорта и облекчаване на болката:
Когато червените петна се възпалят и лезиите парят или отичат, термалната вода е от голяма полза.

 • Дръжте кремовете в хладилника, за да са свежи при нанасяне
 • Наложете студени и гладки камъчета върху лезиите или използвайте вентилатор, за да ги охлаждате
 • Температурата на помещенията трябва да се поддържа средно около 19°С.
 • Поставете спрея с термална вода и тубичката с крем на нощното шкафче

Измийте внимателно:
Хигиената на атопична кожа изисква специално внимание, за да се предотврати по-нататъшно възпаление и изсушаване.

Лекарски преглед
Как се нанася кортизонов крем

 • Времето за къпане във вана не трябва да надвишава 5-10 минути при температура до 35°C (горещата вода причинява сърбеж). Няколко капки масло за баня осигуряват комфорт на атопичната кожа.
 • Предпочитайте вземането на душ (дори за бебетата, веднага след като вече могат да стоят сами прави)
 • Редувайте с кратка почистваща сесия с малко вода или мляко за почистване, ако кожата е много суха.
 • Използвайте синдет или силно овлажняващ, гел без сапун, за нежно измиване на кожата
 • Избягвайте използването на груба гъба или ръкавица за търкане
 • Изплаквайте и подсушавайте кожата, без да търкате тялото. По-скоро попийте с памучна кърпа.
 • Хидратирайте, докато кожата е все още влажна

Преодоляване на стреса
Стресът много често отключва пристъпите и е следствие от заболяването, но не е неизбежен. Ако се научите да го контролирате, може значително да повишите качеството си на живот. Струва си да опитате йога, релаксираща терапия и масажи.

Приемете ежедневната грижа... с усмивка!

Споделено с нас
Полезни съвети за облекчаване на екземата

По време на пристъп и при ремисия, емолиентът е ключът към благополучието. Всеки ден, през цялата година, осигуряването на комфортя на кожата зависи от прилагането на хидратиращи и омазняващи продукти, задължителен навик, който трябва да улесним максимално, особено за децата. Ролевата игра е един от възможните методи. По време на семинарите за нанасяне на емолиент, провеждани в спа центъра на La Roche-Posay, който посреща 300 деца годишно, децата имитират различни животни.

Насърчавайте детето да играе
с Липи & Kара

Стъпка 1
Първо, винаги измивайте ръцете си, преди да нанесете крем. Най-добре е да го направите веднага след душа, защото тогава вашите ръце вече са чисти.
Стъпка 2
Затоплете крема, като го разтриете в дланите на ръцете си. Така той става по-течен и по-лесно попива в кожата.
Стъпка 3
Лицето
Започнете, като правите големи кръгове върху бузите си. Сега разтъркайте областта на мустачките, след това носа и челото. Придържайте показалците като пипала на охлюв и ги използвайте, за да разтриете клепачите и областта зад ушите.
Стъпка 4
Шията и брадичката
Нека си представим, че сте жираф! Отделете време да нанесете от крема по дългата си жирафска шия и не забравяйте задната част на врата. Просто трябва да наклоните глава напред.
Стъпка  5
Коремът
Очертайте черупка на охлюв с поредица от кръгли движения. За страничните участъци, вдигнете едната си ръка във въздуха, а другата използвайте, за да нанесете крема от горе до долу; след това сменете ръцете.
Стъпка  6
Ръцете
Представете си, че сте скокливо животно, например катерица, заек или скакалец. Започнете от ръката, отидете до рамото, и се върнете назад към ръката! Започнете отначало, този път с лицевата част на дланта обърната нагоре, за да овлажните вътрешната страна на ръцете.
Стъпка  7
Краката
Изберете друго скокливо животно, след това повторете същото движение, което сте използвали за ръцете. Сложете ръка върху крака си, прокарайте я по цялата дължина, а след това се върнете надолу. Направете това за предната и задната част на всеки крак. Накрая, поставете тънък слой от крема между пръстите на краката си, които често са много сухи.
Стъпка 8
Гърбът
Обадете се на мама или татко и си подарете един заслужен масаж! Двамата могат да се редуват.

Помогнете на детето си да разбере по-добре своето състояние: важно е да не се драматизира ситуацията, особено когато става дума за деца с атопична кожа. Децата обикновено са наясно с факта, че имат екзема, но не са в състояние да го обяснят (особено на приятелите си). Откъде идва заболяването, заразно ли е и дали някой ден ще бъде излекувано? Освен това, за тях е трудно да преценят средносрочните ползи от добро лечение и следене на състоянието им. Обсъдете го с тях, като използвате наличните материали за обучение LIPI & KARA , за да определите техните познания.

Окуражавайте ги да прилагат сами своето лечение; те могат да се справят с това на 3- или 4-годишна възраст!
Нашата склонност към свръхзакрила на децата с атопия е напълно естествена. Въпреки това, дори и докато са много малки, децата са в състояние да поемат отговорност, като по този начин променят своите навици и възприемат състоянието си.Научавайки се да нанасят редовно мехлем, в началото под формата на игра, децата скоро ще могат сами да го направят вкъщи, в къщата на баба и дядо или когато са на къмпинг. Техните пристъпи ще станат по-леки и по-редки, което им позволява отново да бъдат безгрижни. Рутинната процедура в крайна сметка ще се превърне в инстинкт и родителите няма да се налага да настояват.

Още от 7-годишна възраст, децата също така могат да оценят своята екзема и да следят за развитието на състоянието си през интервал от около седмица. Чрез този метод, разработен от Европейската работна група по атопичен дерматит, пациентът може да измери тежестта на своите лезии, симптоми, сърбеж и смущения на съня.
http://www.poscorad.com/

loading : 0,469 sec