Потвърдено от науката

Дерматология, която променя живота

Img_Дерматология, която променя живота

Днес разговаряме с д-р Шеф относно кожните заболявания и как те се отразяват на качеството на живот на хората. Дерматолозите могат да ни помогнат в тези трудни моменти.
#SkinIsMoreThanSkin #КожатаЕНещоПовечеОтКожа

Д-р Айлин Шеф,
специалист “Дерматология и венерология” в Dr. Shef Dermatology

Dr. Shef2

Д-р Айлин Шеф, дм е специалист по Кожни и венерически болести. Завършва медицина в Медицински университет - София през 2007г. като Първенец на випуска с награда „Златен Хипократ“. През 2017 г. защитава докторска степен към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе – Мадрид (Испания).
Д-р Айлин Шеф, дм специализира в престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Великобритания и България. Специално сертифицирана е за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и за провеждане на специфичното и високо информативно изследване на съмнителни кожни образувания, наречено дерматоскопия.
Д-р Айлин Шеф, дм е автор и съавтор на над 40 научни публикации в български и международни специализирани научни списания и сборници, има множество участия в национални и международни конгреси и обучения като лектор и демонстратор.

ДЕРМАТОЛОГИЯ, КОЯТО ПРОМЕНЯ ЖИВОТА

Често питам пациентите си: „Срамувате ли се от кожата си?  Важно ли е за вас, че сте тук в кабинета ми, пред мен, една непозната, без грим?“ Този тип въпроси могат да предоставят ценен прозорец в нечие психическо състояние. Задължението за грижа за пациент с хронично кожно заболяване надхвърля само повърхностните консултации и диагнози, затова ние, специалистите, трябва да имаме цялостен поглед, за да сме сигурни, че подкрепяме пациентите, както в тялом, така и емоционално.   Тревожността, депресията и обсесивно-компулсивното разстройство могат да вървят ръка за ръка с хроничните кожни заболявания - или като странично състояние, произтичащо от кожния проблем, или дори като катализатор за такъв. В нашата все по-визуално комуникативна култура натискът да имаме безупречна кожа се засилва всеки ден, а дезинформацията за добрите здравни практики, свързани с грижата за  кожата, често задълбочава, а не решава проблема.   В световен мащаб по последни данни близо 2 милиарда души са засегнати от някаква форма на кожно заболяване1. Цифрата е доста впечатляваща. Ако човек страда от  хронично кожно заболяване като акне, розацея или атопия, което “няма лечение“, така да се каже, той може наистина трудно да се справи психически. Тези състояния на кожата са непредсказуеми и в крайна сметка не можете да планирате живота си около „добрите дни на кожата“!   В следващите точки ще се спрем на най-разпространените кожни състояния и ще обърнем внимание на какво се дължат.

АКНЕ

Акнето е предизвикателство не само за кожата, но и за емоционалното ни състояние – особено когато пъпките се инфектират. В такива случаи започват да се произвеждат ензими, които разграждат някои колагенови и еластични влакна в кожата. Резултатът е това, което може би наричате „кратер“, а дерматолозите –„атрофичен белег“. Утехата е, че независимо от името, медицината разполага с много решения. В повечето случаи акнето се проявява в пубертета и отшумява в зряла възраст. В други, и то по-често при жените, първите симптоми се появяват след 25-годишна възраст. В случаите на поява на акнеична кожа след  25-годишна възраст често състоянието е обвързано с хормонални изменения. По последните статистики 40% от жените в зряла възраст са засегнати2. Преди са се пристъпи към лечение на акне при дамите има няколко много важни стъпки:
1️. Първо трябва да се диагностицира състоянието на кожата - дълбоки, болезнени пъпки / без гнойни връхчета като през пубертета, разположени предимно в долната част на лицето - бузи и долна челюст.
2️. Втората стъпка е да се изследват хормоните в точно определени дни от месечния цикъл.
3️. Третата стъпка е да се пренасочат към АГ специалист.
Хората, страдащи от акнеична кожа, трябва да бъдат емоционално подготвени, че лечението може да бъде дълъг и нелек път, но това не трябва да ги плаши, а да ги прави по-отговорни към грижата за кожата.

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

След акнето Атопията е сред най-разпространените кожни заболявания - над 165 милиона3 деца по света страдат от него. Макар това състояние да се среща по-често при бебета и малки деца, не са малко и възрастните, които страдат от него. Причините за появата му не са съвсем изяснени, но се наблюдава наследствена обвързаност на състоянието.   Атопията или Атопичния дерматит (АД) е хронично, възпалително заболяване, при което кожата на лицето и тялото е изключително суха, зачервена и със силен сърбеж. При пациентите с АД се наблюдава непълноценно образуване на мазнини на повърхностния слой на кожата, което я прави непълноценно хидратирана и податлива на инфекции. Картината при АД варира с възрастта. Ако при бебетата кожните изменения се появяват най-често в зоните на лицето и скалпа, то при по-големите деца и възрастнатите могат да обземат цялото тяло. По последни проучвания между 47% и 60% от хората с атопия страдат и от нарушение на съня4, заради обострянето на сърбежите. Желанието за почесване на зоната, води до нейното още по-голямо раздразнение, а това от своя страна прави засегнатите участъци още по-видими.   Най-важно при съмнения за атопия е своевременната диагноза и последващо лечение. От изключителна важност е ежедневната грижа с правилните измиващи и хидратиращи продукти, които са специално разработени за АД.

АЛЕРГИИ

Червен обрив, сърбеж, болка и дразнене…звучи като всяко друго състояние на раздразнение на кожата, но ако бъдат забелязани подобни симптоми по кожата, не бързайте да се самодиагностицирате, а си спомнете кога се е появило и при какви обстоятелства.  Алергиите най-често се обострят през пролетния сезон - денят расте, слънцето става все по-ярко и започваме да прекарваме повече време на открито. Обикновено алергичните реакции минават за 2-3 дни при употребата на правилните продукти. Предвижданията показват, че до 2050 г., 50% от световното население ще развие някаква форма на алергия5, затова бъдете отговорни към грижата за кожата си по подходящ начин спрямо сезона.

ОНКОЛОГИЯ

Белезите ни напомнят за преживени операции, изгаряния, травми и заболявания, но това не ги прави доживотна присъда! Ракът на гърдата заема 25% от онкологичните заболявания и е на първо място при онкологичните заболявания, засягащи жените. Той се проявява най-често в трудоспособна възраст, а процесът на лечение е дълъго. Често част от лечението е отстраняване на млечната жлеза, последвано от реконструкцията й. Не винаги, но често срещано са остатъчни белези след интервенциите, които напомнят на пациентите за преживяното. Според проучвания, 80% от пациентите с онкологични заболявания страдат от кожни проблеми6. Кожата, от която е изграден белегът, съдържа много по-малко вода спрямо здравата кожа и почти никакви потни и мастни жлези. Поради това и зоната им е по-груба, по-нееластична и по-уязвима към повторни наранявания. Белезите по кожата могат да причинят социален и емоционален дискомфорт, но това не трябва да спира пациентите да се консултират със специалисти за възможностите за премахването им.   Освен че състоянието на кожата влияе на психичното здраве, психичното здраве влияе на състоянието на  кожата. Има много доказателства, че стресът ще влоши възпалителните кожни заболявания като екзема, псориазис, акне и розацея. Ако състоянието на кожата ви кара да се чувствате зле, възпира ви от нещата, които желаете да постигнете, важно е да се свържете с дерматолог. Наша отговорност е да обясним ясно какво не е наред и какви мерки за лечение трябва да се предприемат. Пациентът не е длъжен да знае медицинските термини, но е длъжен да се грижи за себе си по най-подходящия начин.

========================================================================

1Hay RJ, Johns NE, Williams HC et al. The global burden of skin disease in 2010: an analysis of the prevalence and impact of skin conditions. J Invest Dermatol 2014; 134:1527–34
2Muguet Guenot L, Vourc'h Jourdain M, Saint-Jean M, Corvec S, Gaultier A, Khammari A, Le Moigne M, Boisrobert A, Paugam C, Dréno B. Confocal microscopy in adult women with acne. Int J Dermatol. 2018 Mar;57(3):278-283. doi: 10.1111/ijd.13910. Epub 2018 Jan 25. PMID: 29369333.
3Williams H, Stewart A, von Mutius E et al. Is eczema really on the increase worldwide? J Allergy Clin Immunol 2008; 121:947–54.
4Chang YS, Chiang BL. Mechanism of Sleep Disturbance in Children with Atopic Dermatitis and the Role of the Circadian Rhythm and Melatonin. Int J Mol Sci. 2016; 17(4):462. Published 2016 Mar 29. doi: 10.3390/ijms17040462​
5World Health Organization estimation. GA2LEN. “Does rhinitis lead to asthma?”. General Practitioner Brochure 2007 
6Charles C, Sultan S, Bungener C, et al. Impact of cutaneous toxicities associated with targeted therapies on quality of life. Results of a longitudinal exploratory study. Bull Cancer. 2013;100(3):213-222. doi:10.1684/bdc.2013.1709​

Препоръчваме

Вижте всички статии

La Roche-Posay препоръчва

Вижте всички продукти
26206Lipikar Baume AP+M153337875696548LipikarТяло|Бебе/HERO SKU|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокояваТяло|БебеHERO SKU|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Подхранва и успокоява0.00
v_sticker-microbiome-science_v1.png
, от La Roche-POsay
10386CICAPLAST BAUME B5153337872412998CicaplastТяло|Бебе/HERO SKU|Възстановява / всички зони, всички раздразнения|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Раздразнена и крехка кожаТяло|БебеHERO SKU|Възстановява / всички зони, всички раздразнения|Подхранва / Успокоява|Подхранва / Успокоява|Раздразнена и крехка кожа0.00
, от La Roche-POsay