0
Обратно към laroche-posay.bg
Save your skin

Защита на децата на слънце: Какво трябва да знае всеки родител

Img_Защита на децата на слънце: Какво трябва да знае всеки родител

Детската кожа е по-уязвима от слънцето в сравнение с тази на възрастните. На практика,  50 до 80% от уврежданията, свързани с ултравиолетовите лъчи, възникват във възрастта на детството и юношеството.[1] И слънцезащитата трябва да бъде не само през ваканцията. Децата са изложени на ултравиолетови лъчи по време на всички дейности на открито: игра в парка, училището, спортуване ... Освен това знаехте ли, че UVA може да мине дори през стъклото и облака? . Прекомерното излагане на слънце при децата може да доведе до слънчево изгаряне. Изгарянията могат да бъдат много болезнени, а дългосрочните ефекти са още по-обезпокоителни: 5 силни слънчеви изгаряния преди 20-годишна възраст могат да увеличат с 80%риска от меланом.[2] Поради това е от съществено значение да намерите умни начини за защита на кожата на децата Ви от потенциалната вреда от излагането на слънце. Не забравяйте, че излагането на слънце трябва да става постепенно: дори и най-краткотрайното излагане се брои и, тъй като всичко става с натрупване, с времето се увеличава рискът от рак на кожата. Добрата новина? Като учите Вашето дете на безопасно поведение днес, Вие активно защитавате здравето на неговата/нейната кожа в бъдеще.


Какво предпазва от слънцето деца под 3 години:

Бебетата и малките деца под 3 години не трябва да се излагат пряко на слънце. Винаги ги пазете на сянка със защитно облекло и нанасяйте широкоспектърна слънцезащита на всички изложени участъци. Бебета под 6-месечна възраст не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева свтлина, тъй като кожата им е все още твърде крехка.


Кога и как да използвам слънцезащитен продукт, за да предпазя моето дете:

Детската кожа трябва да бъде защитена с широкоспектърен защитен продукт UVA-UVB от най-малко SPF 50+, когато е на слънце или дори при облачно време. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят преди дейности на открито и трябва да покриват всички открити зони. Няколко полезни насоки за Вас:

  • Често използваме много по-малко, отколкото би трябвало: Като общо правило, за защита на цялото тяло е необходимо слънцезащитен крем с размер на грахово зърно.
  • Често забравяни области: уши, нос, устни, тила на врата, ръцете и краката.
  • Слънцезащитните продукти трябва да се прилагат отново на всеки 2 часа, за да се осигури оптимална защита, както и след плуване или прекомерно изпотяване.


Учете децата на „умно“ поведение на слънце:

Защитата не е само употреба на слънцезащитни продукти.Научете децата си на добри навици за защита за да  им помогнете да си осигурят безопасност, докато са изложени на слънце:

  • Можете да управлявате излагането на слънце чрез детско преносимо устройство. Това е My UV Patch, свързано устройство с мобилно приложение, което трябва да се използва с много висока защита.
  • В най-горещия период на деня  между 10:00 ч. и 16:00 ч насърчвайте дейности на сянка Научете децата да „четат сянката си“ и да останат на сянка, ако тяхната сянка е по-малка, отколкото собствената им височина. Сянката може да бъде осигурена под дървета, чадъри, разгъващи се палатки ...
  • Покажете на децата си как да прилагат слънцезащита като супергерой и не забравяйте редовно да прилагате отново.
  • Носете защитно облекло, включително тениски и панталони с дълги ръкави, от плътно изтъкани, тъмни на цвят тъкани, шапки с широка козирка (идеални за защита на лицето, ушите и тила) и лесни за сгъване слънчеви очила с UVA-UVB защита.


Когато се забавлявате във водата:

Всички горепосочени съвети са приложими, но на плажа трябва да се предвидят и допълнителни предпазни мерки, защото водата и пясъкът на плажа отразяват слънчевите лъчи:

  • Децата обичат водата, така че не забравяйте да използвате слънцезащитен продукт, специално разработен за прилагане върху мокра кожа, за да им гарантирате постоянна защита.
  • Носете с Вас плажен чадър или палатка и използвайте защитно облекло.
  • Изберете бански костюм със слънцезащита: бански костюми с висок UPF (фактор на ултравиолетова защита), костюми за къпане, които покриват по-голяма част от кожата, например костюми от едно парче плат и дълги костюми за плуване.
Възрастни и деца: Всички ли сме равни под слънцето?

[1] Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000
[2] American Association for Cancer Research Press Release. May 29, 2014http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ЗА МЕН

Нашият метод от 3 стъпки, за да се предпазите от вредите на слънцето

loading : 0,844 sec