0
test Fb connect

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АТОПИЯТА

Атопичната екзема или атопичният дерматит е честосрещан кожен проблем, който обичайно започва на възраст около 3 месеца, но може да се прояви и по-рано.

Този информационен център цели да помогне на хората (деца и техните семейства) да разберат по-добре този проблем и да подобрят здравето си и качеството на живот чрез статии, съвети и споделен личен опит.

Разбиране на
заболяването

Думата "атопия" произлиза от гръцки: "а" означава "без", а "топос" означава "място".
"Без конкретно място" е перфектният начин да се опише това заболяване, тъй като е трудно да се разбере.Атопия е генетично предразположение към алергии, известно като фамилна атопична анамнеза. Близо 80% от децата с екзема имат фамилна предразположеност. Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване на кожата
Пациентите с атопия (50 милиона души са засегнати в Европа, до 20% от децата по света) имат повишена пропускливост на кожата и хиперреактивна и небалансирана имунна система. Кожата е суха, чувствителна и хиперреактивна.Филагринът, протеин на кожата, който осигурява сцеплението между клетките в най-външния слой на кожата, е в дефицит (в недостатъчно количество). Освен това, кожата страда от недостиг на липиди, които естествено се намират на повърхността и я предпазват от потенциални алергени. При тези обстоятелства, дразнещите съставки, които се намират в околната среда и традиционно се понасят добре (например полени, прах, някои продукти за лична хигиена...), може да проникнат в кожата и да предизвикат обостряне на екземата. Заболяването обикновено се появява след (а понякога и преди) тримесечна възраст и може да продължи от няколко месеца до няколко години, в зависимост от детето. Ако не се полагат подходящи грижи, започва порочен цикъл на сърбеж: бариерната функция на кожата се влошава още повече, което позволява повече алергени и дразнители да проникнат в кожата и от своя страна отново да влошат сърбежа. В по-редки случаи заболяването продължава и в зряла възраст: половината от децата, които са имали атопична екзема преди навършване на една година, са излекувани до към петата си годишнина, въпреки че кожата им остава много суха и през следващите години.

Да поговорим
за
опита

Въпреки че не е сериозно заболяване, атопичният дерматит оказва силно въздействие върху ежедневния живот.
Родителите са тревожни, а децата са изтощени: атопичният дерматит може да разстрои семейното ежедневие поради наложените ограничения, внимание, грижи и непрекъснатото разчесване на кожата, което изостря симптомите и води до все по-мъчителни нощи.
Не само, че родителите са обременени от по-тежките ежедневни грижи, но и братята и сестрите може да се чувстват пренебрегнати, дори болезнено, когато семейството прекратява участието си в дейности, които биха могли да влошат здравето на атопичното дете, например спортове на открито (изпотяването и излагането на контакт с полени води до възпаление на зоните с екзема) и екскурзии до басейна или на плажа (усещане за парене, причинени от хлора и солта).

Разбиране на
лечението

Дерматологично лечение в две фази
Кожата се нуждае от снабдяване с вода и липиди, по няколко пъти на ден (дори и при липса на лезии), за да се възстанови естествената й бариерна фунцкия, която я предпазва от алергени. По време на пристъпите на обостряне, кремовете на основата на кортизон ефективно редуцират лезиите. По предписание на дерматолог, този вид лечение значително подобрява качеството на живот на атопичния пациент, когато се прилага по правилен начин. Емолиентни продукти срещу сухота и за възстановяване на естествената бариерна функция на кожата
Тези продукти трябва да се прилагат по няколко пъти на ден върху невъзпалените зони. Те се борят със сухотата, успокояват кожа и по този начин намаляват сърбежа. Тази ежедневна грижа се препоръчва също така за предотвратяване на рецидиви. Нанасяйте този тип продукти, дори когато кожата изглежда здрава. Кортикостероидни кремове за спиране на възпалението
При пристъпи на обостряне, кортикостероидният крем трябва да се прилага върху възпалените зони, за да се успокои кожата и да се намалят пораженията и разчесването. В някои страни, кортизонът е непопулярно средство поради предполагаемите странични ефекти: задържане на вода, нарушения на съня, по-бавен темп на растеж, и т.н. Въпреки това, тези явления се отнасят само до кортикостероиди с приложение през устата. Когато е за локално приложение, кортизонът остава на повърхността на кожата. Но въпреки това, кортизонът не трябва да се прилага върху зони без поражения, тъй като причинява изтъняване на кожата и може да я отслаби. Ако резултатите от теста за алергия го изискват, лекарят може да назначи и антихистаминово лечение към кремовете.

Подобряване на
качеството на живот

Заедно с дерматолозите
През последните 30 години, La Roche-Posay работи в близко сътрудничество с дерматолози по целия свят, за да разработи продукти за грижа за кожата и грим, които отговарят на техните нужди и изисквания. Ние ги подкрепяме в тяхното обучение и ролята им за полагане на ежедневни грижи за пациентите, чрез редица действия, включително и образователни семинари за пациентите и специализирани дни на скрининг за рака на кожата.

loading : 0,422 sec