#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

И така, какво точно е акнето?

v_article-what_is_acne.jpg

Акнето: 6те фази на пъпката

Акнето засяга повечето тийнейджъри и доста от младите хора след пубертета. Това проблемно състояние предразполага към появата на различни видове несъвършенства по лицето, врата или гърба, но какво точно го причинява?

Биологията зад кожните несъвършенства

Стъпка 1:

Акнето е кожно заболяване, което се появява заради промени в хормоналните нива на тялото, най-вече по време на пубертета и през тийнейджърските години. Хормоните, познати като андрогени, реагират с клетките, отделящи себум през малки отворчета, наречени фоликули.


Всъщност акнето се причинява от комбинацията на отделящите себум клетки и фоликули. По принцип себумът защитава кожата като формира водоустойчив слой, но хормоналните промени преизвикват свръхсекреция, което води до прекаленото омазняване на кожата.

Стъпка 2:

настъпват промени в клетките на повърхността на кожата както и в линията на фоликулите. Най-горният слой на кожата се удебелява и залепва под влиянието на същите хормони. Резултатът?

Стъпка 3!

Фоликулите се запушват с лепкава смес от клетки и себум. Формират се черни точки, където сместа потъмнява при контакт с въздуха, или бели точки, които са по-близо до повърхността.

Готови за стъпка 4?

На този етап бактерията P.Acnes се активира. Размножава се в среда без въздук като в запушени пори и съответно, причинява инфекция. Последствията: зачервявания, гнойни пъпки и дори по-дълбоки инфекции като нодули и мехури.

Стъпка 5

е почистващата операция. Клетки, наречени макрофаги, се включват като премахват повредената тъкан и предразполагат кожата да започне процеса на излекуване. Това отнема от няколко дена до няколко седмици, в зависимост от състоянието на проблема.

Стъпка 6

е специална. Тук вие поемате контрол. С правилното лечение можете да скъсите някои от споменатите фази. Не започвайте сами: потърсете професионално мнение от вашия фармацевт или доктор.

v_push_miracle_acne_cure.jpg

Дерматологичните прозрения

Истината относно "чудодейните" лекарства срещу акне

"Отървете се от акнето за една нощ само с една стъпка!" Преди години с надежда търсих магически лек в интернет, който щеше да изчисти акнето ми незабавно. Мисълта, че така търсеният лек може да се крие в кухнята ми звучеше наистина атрактивно. А домашните терапии са полезни за кожата... нали?