#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Как да се освободим от белезите от акне и червените/кафяви петна

v_article-scars_marks.jpg

Акнето може да бъде изключително дразнещо, не само защото е болезнено и унизително, но и защото оставя напомнящи белези. Ето няколко бързи съвета как да се предпазите или отървете от белезите, за да се чувствате уверени.

Белези след акне: какво представляват?

Пъпките се основават на инфекция, а кожата реагира като изпраща повече кръв към мястото, която сама по себе си съдържа цял арсенал от бели телца, които се борят срещу вредителите и предразполагат заздравяването. За съжаление, тази реакция може да продължи дори и след като пъпката е изчезнала, което оставя червено петно или белег.


При по-тъмна кожа, инфектирането може да провокира производството на меланин, което само по себе си води до тъмни петна. Докторите наричат този ефект хиперпигментация.


Ако не се лекуват тези петна могат да останат с месеци. За щастие има решение. Ефективна дермокозметика е на ваше разположение във всяка аптека, а вариантите с рецепта от доктор включват ретиноиди, които ексфолират химично кожата, изкарвайки пигментираните клетки на повърхността. Преди всичко няколко лесни съвети могат да помогнат срещу формирането на петна и белези - вижте нашите 5 златни правила по-надолу.

Дълбоки белези

Белезите от акне се получават, когато пъпката се инфектира в дълбочина и ензимите разградят вътрешните мембрани на кожата като колаген и еластин. Като реакция кожата произвежда тъкан, която да помогне за заздравяването, но резултатът не е приятен за окото: вие може да го наречете кратер, дерматолозите го наричат атропичен белег.

Избледняване на тъмни петна и белези

Когато става дума за белези от акне, превенцията е по-добро решение от лекуването, тъй като отърваването от тях е много продължителен и скъп процес. Говорим за лазери, химични ексфолианти, микродермабразия... Най-добрият съвет е да се уверите, че грижата ви против акне е точна, за да не се формират белези изобщо.

5те златни правила при превенцията на белези от акне:

1

Не стискайте или пипайте - това засилва и разпространява инфекцията

2

Не използвайте силни почистващи продукти или груби ексфолианти, тъй като ще раздразнят кожата допълнително и ще предразположат към появата на белези и петна

3

Не пестете от хидратиране, а се насочете към неомазнаващ крем. Хидратацията е жизнено важна за възстановяването на кожата

4

Не избягвайте слънцезащитния фактор SPF, защото си мислите се е мазен или запушва порите. UV лъчите могат да влошат състоянието на кожата ви и да засилят белезите, така че използвайте матираща, некомедонна слънцезащита всеки ден.

5

Не се колебайте да се консултирате с дерматолог, за да получите експертно мнение по въпроса как да се справите с акне проблемите

v_push_miracle_acne_cure.jpg

Дерматологичните прозрения

Истината относно "чудодейните" лекарства срещу акне

"Отървете се от акнето за една нощ само с една стъпка!" Преди години с надежда търсих магически лек в интернет, който щеше да изчисти акнето ми незабавно. Мисълта, че така търсеният лек може да се крие в кухнята ми звучеше наистина атрактивно. А домашните терапии са полезни за кожата... нали?