0

ФОТОЗАЩИТА

от Проф. Джузепе Ардженциано, ДМ, Президент на Международното Дружество по Дерматоскопия (International Dermoscopy Society)

РАК НА КОЖАТА: КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА?

Кожният рак може да се прояви по различен начин, в различни форми и с различна степен на тежест. Като цяло има три типа лец;зии, за котито да се вглеждате:

  • Актинична кератоза и соларна кератоза: Тези много сходни лезии всъщност не са рак на кожата. Представляват люспести плаки, които са груби на допир и има тенденция да се появяват отново на повърхността на кожата. Те се появяват след продължително и повтарящо се излагане на слънце. Това е индикатор, че кожата е загубила естествената си способност да се защитава от слънцето и от UV лъчите. Някои от тях могат да доведат до развитие на кожен рак.
  • Карцином: Представляват 90% от случаите на кожен рак и основно се причиняват от често и повтарящо се излагане на слънце през зрелостта. Ранното откриване означава, че карциномите могат да бъдат лекувани, т.к. нарастват бавно. Т.к. карциномите основно са локализирани по лицето, късното откриване може да доведе до неприятен белег. Ето защо е изключително важно да се консултирате с дерматолог ако имате някакви съмнения.
  • Меланом: Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид кожен рак, защото е животозастрашаващ. Появява се в резултат от кратки, но интензивни слънчеви изгаряния, излагане на слънце, което би предизвикало изгаряне. Приема формата на кафяво или черно петно върху здрава кожа. А при 35% от случаите, засяга вече съществуваща бенка. Ако се постави диагноза през първите фази на развитие, може да бъде лекуван с медицинска терапия. Ето защо ако откривате подозрителни лезии, наистина е важно да се консултирате с дерматолог.

ИЗКУСТВЕНИ UV ЛЪЧИ: БЕЗОПАСЕН НАЧИН ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН?

Естественото продобиване на тен всъщност представлява защитен механизъм на кожата срещу UVB лъчите. Но при солариумите се използват безболезнени, но коварни UVA лъчи. UVA лъчите, които предизвикват появата на изкуствен тен също така са отговорни за преждевременното стареене на кожата и повишаване на риска от развитие на кожен рак.

ДОБРИ НАВИЦИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КОГАТО СТЕ НА СЛЪНЦЕ

  • Избягвайте излагането на слънце, когато то е най-силно: 50 до 70% от случаите на кожен рак са свързани с прекомерно стоене на UVB и UVA лъчи.
  • Ограничете излагането на деца на пряко слънце: 80% от уврежданията на кожата, провокирани от слънцето, се случват преди 18-годишна възраст. Уврежданията, причинени от слънцето и интензивно излагане в периода между юношеството и зрелостта, водят до развитие на кожен рак.
  • Използвайте слънцезащитен продукт с много висок фактор на защита (SPF), който защитава както от UVB, така и от UVA лъчи. Незабравяйте да нанасяте повторно на всеки два часа, да носите слънчеви очила и шапка.
  • Консултирайте се с дерматолог ако ви се появи кожна лезия или ако забележите промяна в някоя от вашите бенки. Между отделните прегледи, бъдете бдителен и наблюдавайте вашите бенки, използвайки Mole Checker!

ЦИФРИ

90%от случаите на кожен рак са лечими,
ако бъдат открити навреме*.
*Национален съюз на венеролозите, 3.10.2008 г
loading : 0,328 sec