0
Обратно към laroche-posay.bg
Save your skin

Научете всичко за рака на кожата и придобийте навици да се защитавате.

Днес риска да развиете рак на кожата е 1/1001. По-дългите ваканции, по слънчевите дестинации, спортовете и изкуственото почерняване, всичко това обяснява защо е повишен броя на заболелите от рак на кожата.

Img_Научете всичко за рака на кожата и придобийте навици да се защитавате.

Фотозащита

от Проф. Джузепе Аргензиано, Президент на Интернационалната Дермоскопична общност

Alt Image Video Tlqz94E8gcU

Рак на кожата: какво е това?

Има три вида лезии:

  • Актинична кератоза и слънчева кератоза: Тези често срещани лезии не са рак на кожата. Това за загрубели части на повърхността на кожата. Те се появяват при излагане на слънце. Това означава, че кожата е загубила естествената си способност да се предпазва от слънце и UV лъчите. Някои могат да доведат до рак на кожата.
  • Карциноми: Те представляват 90% от случаите на кожен рак и основно са причинени от често и повторно излагане на слънце в зряла възраст. Ако се открият рано, карциномите могат да бъдат излекувани, защото се развиват бавно. Тъй като карциномите се появяват основно на лицето, късното им откриване може да доведе до неприятни белези. Затова е много важно да се консултирате с дерматолог, ако имате някакви съмнения.
  • Меланом: Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид кожен рак, защото е животозастрашаващ. Появява се в резултат от кратки, но интензивни слънчеви изгаряния, излагане на слънце, което би предизвикало изгаряне. Приема формата на кафяво или черно петно върху здрава кожа. А при 35% от случаите, засяга вече съществуваща бенка. Ако се постави диагноза през първите фази на развитие, може да бъде лекуван с медицинска терапия. Ето защо ако откривате подозрителни лезии, наистина е важно да се консултирате с дерматолог.

Изкуствените UV лъчи: вредят ли?

Естественото потъмняване е защитен механизъм срещу UVB лъчите. Солариумите използват UVA лъчи. UVA лъчите причиняват преждевременно стареене и повишават риска от рак на кожата.

Добри навици за сигурност на слънце

  • Избягвайте слънцето, когато е най-силно. От 50% до 70% от кожния рак се дължи на прекаленото излагане на UVB и UVA лъчи.
  • Намелете излагането на деца на слънце. 80% от щетите по кожата нанесени от слънцето, се случват преди да сте навършили 18 години. Прекаленото излагане на слънце между детството и периода на съзряване води до кожен рак.
  • Нанасяйте много висок фактор на защита срещу UVB и UVA лъчите, мажете се на всеки 2 часа и не забравяйте да носите очила и шапка.
  • Консултирайте се с дерматолог, ако зебележите лезия или промяна в бенките.

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ЗА МЕН

Нашият метод от 3 стъпки, за да се предпазите от вредите на слънцето

loading : 0,730 sec