0
Обратно към laroche-posay.bg
Save your skin

Онкологични лечения и кожата

Img_Онкологични лечения и кожата

Лечения за рак като химиотерапия, лъчетерапия и имунотерапия могат да предизвикат промени в кожата, известни като кутанни или кожни странични ефекти. Тези промени са чести: 2/3 от лекуваните онкологични пациентите развиват кожни нежелани реакции. Специфичните промени, които се наблюдават, зависят от точното лечение и уникалния отговор на пациента към него. Като реакция на онкологични терапии, кожата може да стане суха, зачервена и да загрубее. Други често срещани нежелани реакции включват хиперпигментация (когато по кожата се появява неравномерно кафяво обезцветяване). Повечето кожни странични ефекти са обратими след спиране на лечението. Необходимо е да използвате нежни дерматокозметични продукти, за да се погрижите за Вашата крехка кожа през този решаващ период. Един от най-важните аспекти на тази грижа е защитата от слънце.


Онкологични лечения и слънцето: Приятели или врагове?

Интуитивно може да си помислите, че един ден на слънце е идеалният начин да се отпуснете и да си вземете заслуженото „време на открито“, за да подобрите емоционалното си благосъстояние. Но имайте предвид, че много от противораковите лечения могат да направят кожата Ви по-чувствителна към слънчевите лъчи. Това се нарича фоточувствителност Дори при ниски нива, UV експозицията носи риск от слънчево изгаряне или влошаване на кожни странични ефекти. Слънчевата светлина не е безгранична, но трябва да сте наясно с опасностите и да защитите кожата си.


Съвети за защита от слънце при пациенти на онкологична терапия

От началото на лечението до една година след края на лечението, трябва да използвате широкоспектърна UVA-UVB защита на кожата си. Трябва да се стремите да се предпазвате от слънце с най-малко SPF 50+.  Ако сте имали лъчетерапия, внимавайте при излагане на слънце, тъй като цялата лекувана зона ще бъде силно уязвима от слънчево изгаряне, особено през първата година след лечението. По същия начин хирургическите белези са особено чувствителни към слънцето и са изложени на риск от хиперпигментация (тъмно оцветяване). Уверете се, че тези места са покрити или напълно защитени. Също така не забравяйте, че UVA не са блокирани от стъкло или облаци, така че Ви трябва ежедневна защита, дори ако седите до прозорец или слънцето не е излязло.


Ако излизате навън:

  • Мислете умно за своята кожа: Предпочитайте хипоалергенни продукти за защита от слънце, тествани и с формула, подходяща за хора с най-деликатна кожа. Намерете текстура, която подхранва, тъй като трябва да използвате тези продукти всеки ден.
  • Нанесете на по-широка площ: Нанесете слънцезащитния продукт след овлажняване върху всички открити места, включително ушите, предната и задната част на врата, дланите на ръцете и краката. Прилагайте отново на всеки 2 часа.
  • Сянката е Ваш приятел: Ако сте поканени на събитие на открито, проверете дали има сянка и не се притеснявайте да си носите собствена сянка (чадърът е лесно преносим!).
  • Следете часовника: Избягвайте да излизате между 10:00 ч. и 16:00 часа, когато слънцето грее най-силно.
  • Покрийте се, за да се охладите: Носете предпазно облекло, изработено от памук или естествени влакна (тениска и панталони с дълги ръкави и т.н.) и шапка с широка козирка.


Предлагаме тези „3 често забравяни зони“ да се появяват в страничен текстов прозорец

3 често забравяни зони: Очите: Кой не изглежда добре в слънчевите очила с UVA-UVB защита! Освен това, контурът на очите е една от най-честите области на кожата, на която се развива рак на кожата, така че се защитете с продукт с висока поносимост, който няма да се стича в окото. Устните: Използвайте балсам за устни със SPF или специален продукт за защита на устните. Главата: Много от противораковите лечения са съпроводени от косопад. Не е нужно да научите колко болезнено може да е изгаряне по скалпа! Перуката може да се нагорещи на слънце, но памучният шал може да бъде много закачлив защитник, както и шапка с широка козирка ще осигури някаква сянка. Ако оголеният Ви скалп е изложен на слънце, използвайте много висока UVA-UVB защита. Невидимата мъгла е приятна текстура за тази уязвима зона на кожата.

Слънцезащита по време на и след противораково лечение http://www.laroche-posay.com/article/Sun-Protection/a27709.aspx
Въздействие на противораково лечение върху кожата http://www.laroche-posay.com/article/Impact-of-cancer-treatments-on-skin/a27712.aspx*INCA annual report 2015

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ЗА МЕН

Нашият метод от 3 стъпки, за да се предпазите от вредите на слънцето

loading : 0,882 sec