#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Лечения и решения против акне

v_article-solution_treatment.jpg

Когато става дума за кожа, склонна към акне, има само един въпрос в ума на всички - как да се отървем от пъпките бързо? Нашият дерматолог д-р Ася Данчева споделя своето експертно мнение и съвети за това как да се справим с пъпките и да изчистим кожата си от несъвършенства.

Магическият лек против акне? Придържайте се към лечението си

Кои са най-бързите решения против акне?

Много пациенти идват в клиниката, търсейки незабавен лек против акне и напълно разбирам защо. Реалистично погледнато, отнема седмици, а не часове, за да видите резултати, затова постоянството е ключът към по-чиста кожа. Но само 30-50% от пациентите всъщност се придържат към програмата им на лечение: започват с високи надежди, но в последствие изгубват мотивация, когато не виждат незабавни резултати. По този начин акнето продължава да се развива.

Кои са предпочитаните методи срещу акне според дерматолозите?

Докторите имат на разположение арсенал от ефективни лечения, дермокозметика и лекарства, които трябва да бъдат съгласувани в зависимост от честотата и силата на акнето.

За слабо акне (няколко черни точки и малки пъпки, видими на по-малко от 50% от лицето)

Препоръчвам използването на дермокозметика и/или продукт, съдържащ бензоил пероксид или ретиноид като адапалин, за да отпуши порите.

За средно акне (черни точки, пъпки и понякога нодули, видими на повече от половината лице)

Комбинирам същото топично лечение с антибиотик като доксициклин, за да убие бактериите, които причиняват появата на пъпки.

За много силно акне (много несъвършенства, видими по цялото лице)

Предписвам много силно лечение, наречено изотретиноин. То се фокусира върху омазняването, което поставя началото на проблема с акнето. Но тези медикаменти са силни и могат да имат сравнително сериозни странични ефекти. Затова предписването им трябва да е много внимателно.

Казвате, че търпението е добродетел. Но има ли нещо, което можем да направим, за да ускорим резултатите?

Винаги препоръчвам на пациентите си да комбинират предписаните им медикаменти с подходяща дермокозметика. Заложете на почистващи продукти без сапуни и с балансирано pH, както и на кремове с немазни текстури. А относно грима, изберете некомедонни формули, които не запушват порите. В комбинация с правилната дермокозметика, лечението на акне с медикаменти може да има наистина по-бързи и ефективни резултати.