0
Обратно към laroche-posay.bg
Save your skin

Слънце и спорт

Img_Слънце и спорт

Физическите упражнения, спортът и тренировките са чудесен начин за укрепване на здравето и подобряване на настроението. И, разбира се, прекарването на време на открито е невероятна възможност да увеличите нивата на витамин D. Но ако редовно тренирате на открито, това означава продължително излагане на слънце и риск от причинени от слънцето вреди, като слънчево изгаряне, преждевременно стареене и дори рак на кожата.

Знаете ли, че дори при облачно време между 30% и 70% от UV лъчите могат да достигнат повърхността на Земята в зависимост от плътността на облаците, така че грижата е задължителна по всяко време?

За да изпитате удоволствие от спортуването на открито и да почерпите пълните ползи, а не да пострадате, трябва да защитите кожата си. Джобните опаковки на слънцезащитните продукти са най-добрият Ви съюзник за редовно нанасяне на слънцезащита на открито.


Общо приложими мерки за грижа при всички спортове

  • Използвайте подходяща слънцезащита върху всички открити участъци на кожата: широкоспектърна UVA-UVB защита със SPF 30-50+. Избраният от Вас продукт винаги трябва да е устойчив на вода и изпотяване и не забравяйте да го прилагате отново на всеки 2 часа, докато тренирате.
  • Намалете излагането на слънце, като избягвате тренировка между 10:00 ч. и 16:00 ч., когато греенето е най-силно. Или тренирайте повече на сянка, доколкото е възможно.
  • Използвайте предпазно облекло като шапки, дълги ръкави, дълги панталони и слънчеви очила, за да намалите излагането на слънце.
  • Поради проблема с изпотяването, което причинява стичане на слънцезащитните продукти в очите и смъдене, изключително важно е да се намери устойчив на стичане продукт, който да е безопасен за нанасяне дори в околоочната област и подходящ при употреба на контактни лещи[1].
  • Подобно на свързаните преносими устройства, сега можете да следите излагането на слънце посредством разтеглив пластир, свързан с мобилно приложение. По този начин ще приспособите защитата си спрямо степента на излагане на слънце, което често е повече, отколкото си мислите.
  • Разбира се, честото нанасяне на слънцезащитен продукт е задължително. Възползвайте се от възможността от пауза в тренировката си или на полувремето, за да нанасяте слънцезащита отново на всеки 2 часа. Охлаждащ спрей мист за лице и тяло е особено удобен и освежаващ формат за употреба в движение.

Специфични съвети по спортове


Водни спортове (сърф, гребане, бодибилдинг):

Засилете защитата си с водоустойчив слънцезащитен крем, тъй като слънчевата светлина се отразява от водната повърхност, а влажната среда може да намали нивото на защита. Също така потърсете слънцезащитен продукт, който може да се нанася директно върху мокра кожа, без това да намалява неговата ефикасност. За да подсилите Вашата защита, защо да не инвестирате в облекло и бански костюми с добавена UV защита?


Зимни спортове (ски/сноуборд):

Дори когато времето е студено, лъчите на слънцето са все така активни и особено интензивни на голяма надморска височина. Знаете ли, че до 90% от слънчевата светлина се отразява от белия сняг[2]? Skin Cancer Foundation препоръчва използване на слънцезащитни продукти и през зимните месеци, което, разбира се, е особено важно за скиори и сноубордисти! Докато сте по планинските склоновете, избирайте малки опаковки на продукти с  изключително висок защитен фактор, които нанасяйте върху особено чувствителни или открити зони по тялото.


Други дейности на открито (триатлон, бягане, бързо ходене, катерене, футбол, голф и др.):

Тичането и спортовете на открито включват продължително излагане на слънце, което повишава риска от увреждане поради слънчевото въздействие и рак на кожата. Поради това е важно да прилагате гореописаните общи насоки, за да намалите излагането (защитно облекло, избягване на определени часове през деня, наблюдение на излагането на слънце чрез свързан пластир и т.н.).


___________________________________
[1]
Тестова употреба на Anthelios Ultra при 53 участника под офталмологичен надзор.
[2] СЗО (WHO)

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ЗА МЕН

Нашият метод от 3 стъпки, за да се предпазите от вредите на слънцето

loading : 0,910 sec