#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Странични ефекти на основните терапии против акне

v_article-side_effects.jpg

Парене, зачервяване, лющене и дори кръв от носа... понякога лекът изглежда по-лошо от проблема. За да запазите кожата си и психиката си здрава, ето няколко от най-добрите лечения и техните странични ефекти, заедно с няколко съвета за справяне с тях.

Как да се излекуваме от акне: лечения и тяхните странични ефекти

1

Топична терапия: продукти, съдържащи бензоил пероксид или ретиноиди


На кратко: топичните агенти са кремообразни (в повечето случай с предписване), които нанасяте на кожата си. Те са най-добрите ви приятели в борбата с акнето. Бензоил пероксида се бори с бактерията P.Acnes, която образува пъпките, както и намалява зачервяванията и премахва мъртвите клетки. Ретиноидите са група производни на витамин А със страхотни резултати срещу акнето. Помагат за премахването на клетките, които запушват порите ви.


Лошата новина: тези лечения могат да причинят зачервявания, раздразнения и опъване, заедно с видимо лющене. Възможно е дори да усещате парене.


Какво да предприемете: не се панирайте, ако в началото кожата ви започне да се бели, тъй като тя трябва да свикне с лечението. Ако състоянието продължи по-дълго или се влоши, заложете на не толкова концентрирана формула, заедно с неомазняващ хидратант или просто намалете честотата на нанасяне.

2

Лечение с антибиотици


На кратко: когато топичните агенти не са достатъчно ефективни, докторите предписват орални антибиотици като доксициклин или топични варианти, които да намалят бактериите, формиращи акне.


Лошата новина: оралните лекарства като доксициклин правят кожата много чувствителна към излагането на слънце. Това означава, че дори най-слабата слънчева светлина може да доведе до зачервяване и изгаряне. Друг проблем е, че с времето бактериите могат да изградят резистентност към антибиотиците, което само по себе си прави лечението неефективно.


Какво да предприемете: уверете се, че кожата ви е защитена от слъцето с висок SPF* фактор. Заложете на леки, немазни и некомедонни текстури. Вашият доктор ще намали периода на антибиотичното лечение, за да избегнете изграждането на резистентност.

3

Лечение против акне с изотретиноин


На кратко: изотретиноинът е най-силното лекарство против акне. То се предлага само с рецепта като действието му е изсушаващо. Премахва излишния себум и перманентно спира появата на пъпки в голям брой от случаите.


Лошата новина: с голяма сила идва и голяма отговорност! Това решение е най-последната опция, тъй като пациентите трябва редовно да следят кръвта си и реакцията на тялото им към терапията. Страничните ефекти включват изсушаване на кожата, устните и носа, което води до лющене, опъване и дори кървене на носа. На всичкото отгоре, кожата става изключително чувствителна към слънчевите лъчи.


Какво да предприемете: ако приемате изотретиноин ще трябва да поддържате кожата си хидратирана с помощта на богати, подхранващи текстури, съдържащи висок слънцезащитен фактор SPF*. Заложете на богат балсам, специално създаден за много сухи устни, и използвайте термална вода, за да успокоявате кожата си.

*Уверете се, че кожата ви е напълно защитена, като използвате високоспектърна UVA и UVB защита (започнете от минимум SPF30+).