0
Обратно към laroche-posay.bg
Save your skin

Фоточувствителност под слънцето

Img_Фоточувствителност под слънцето

Фотосенсибилизирането е резултат от взаимодействието между ултравиолетовите лъчи (слънчева светлина) и чувствително вещество в кожата. Това чувствително вещество може да бъде локално прилаган продукт (парфюм, лекарство) или молекула, доставяна до кожата чрез кръвообращението (фотосенсибилизиращи лекарства като доксициклин или лекарства против хипертония).Можем да опишем два вида реакции, предизвикани от слънцето:

  • Първата е незабавна реакция, която настъпва скоро след прилагането на продукт или приемането на лекарство. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи кожата се зачервява, сякаш е изгаряла на слънцето. Мястото се усеща горещо и болезнено. Това е известно като фототоксичност.
  • При втория вид реакция веществото в или върху кожата се променя от въздействието на слънчевата светлина, което кара тялото да го разпознава като чуждо. Това причинява реакция от типа на сърбяща екзема с отложена поява след 48 часа, която може да се разпростре извън откритите участъци  на кожата. Това е известно като фотоалергия.


Съвети при употреба на фоточувствителни лекарства

Дерматолозите съветват пациентите да избягват по възможност всякакво излагане на слънце, като се пазят на закрито или на сянка. Но ако все пак се налага да излезете, не забравяйте да използвате продукт с много висока UVA-UVB защита с най-малко SPF 50. Уверете се, че всички изложени участъци от кожата са покрити, без да забравяте ушите, носа, тила, ръцете и краката. Когато сте на открито, носете предпазно облекло, например шапка с широка козирка, тениска с дълги ръкави и дълги панталони. Фотосенсибилизиращите лекарства влияят на чувствителността на зрението , но въпреки това на слънце се препоръчва използването на слънчеви очила. Ако фоточувствителността Ви е предизвикана  от аромат, а не от лекарства, нанасяйте я върху дрехите, а не върху кожата си, за да ограничите реакциите. Ако имате фотоалергия, трябва да преустановите локалното лечение или лекарството и да се консултирате с дерматолог.

За да научите повече за риска от някои силно фотосенсибилизиращи лекарства

НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ЗА МЕН

Нашият метод от 3 стъпки, за да се предпазите от вредите на слънцето

loading : 0,822 sec