ВЪЗРАСТОВОТО АКНЕ
ЗАСЯГА ВСЕ ПО-ГОЛЯМ БРОЙ ЖЕНИ

Article Read Duration 5 минути за четене

Все повече жени страдат от така нареченото възрастово акне.
Често срещаните причини включват:

• Хормонални промени
• Стрес
• Излагане на UV лъчи и замърсяване
• Семейна история
• Продукти за грижа за кожата и косата
• Странични ефекти от лекарства и недиагностицирани медицински състояния

 

Възрастовото акне е склонно да се проявява под формата на отворени и затворени комедони и се свързва с мазната кожа. За да се справите с възрастовото акне, потърсете специализирани експертни продукти за грижа за кожата като гамата EFFACLAR от La Roche-Posay.

ВЪЗРАСТОВО АКНЕ,
ЧЕСТО СРЕЩАН ПРОБЛЕМ

Дерматолозите потвърждават, че акнето вече не засяга само тийнейджърите. Акнето сега засяга все по-голям брой жени в зряла възраст, включително:

  • Упорито акне, каквото имат още от юношеството
  • Ново обостряне след дълъг период без несъвършенства
  • Акне при жени, които никога не са го имали като тийнейджъри (акне при възрастни). Повече от 1 на 4 жени е засегната!

Понастоящем 51% от жените на възраст между 20 и 29 години имат възрастово акне, 35% от тези на възраст от 30 до 39 години, 26% от тези на възраст от 40 до 49 години и 15% от тези на възраст над 50 години страдат от това състояние. Възрастовото акне е по-разпространено сред жените, но и мъжете също може да са засегнати

С други думи, акнето при възрастни се среща все по-често и ако все още страдате от него далеч след тийнейджърските си години, Вие със сигурност не сте сами. Но не се притеснявайте, помощта е близо. Прочетете, за да разберете как действа акнето при възрастните и какви действия да предприемете!

1Christin N.Collier et al. The prevalence of acne in adults aged 20 and over. J Am Acad Dermatol, Volume 58, Issue 1 – 2008?

ОБЩИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
НА ВЪЗРАСТОВОТО АКНЕ

Тийнейджърите обикновено страдат от възпалително акне, докато възрастните са засегнати по-често от така наречените ретенционни лезии.

Възпалителното акне е придружено от зачервяване. Често се проявява с папули (пъпки, които не съдържат гной), пустули (пъпки, които съдържат гной) или кисти.

Видът акне, от който най-често страдат жените в зряла възраст, е известен като ретенционно акне.

Ретенционното акне се развива, когато порите се запушат от мъртви кожни клетки. Често се проявява с комедони– които могат да се превърнат в пъпки. Тъй като запушените пори нарастват, себумът е в контакт с въздуха и почернява. Това е известно като черна точка. Много хора мислят, че черните точки са причинени от замърсяване, но това не е така.

Независимо дали страдате от пъпки, комедони или черни точки, произтичащите от това ефекти на повърхността на кожата Ви –лъщене, разширени пори или пъпки – може да ви накарат да се чувствате по-малко уверени или да се отразят на самочувствието Ви. Може да бъде наистина трудно да приемете, че имате пъпки по лицето, когато сте в активна фаза от живота си, развивате се професионално, имате семейство и деца, както и собствен дом! Добрата новина е, че не само вие сте засегнати (редица знаменитости са снимани с досадни пъпки) и подходящото третиране при акне в зряла възраст е на Ваше разположение (натиснете ТУК, за да преминете към съветите за грижа за акне в зряла възраст 

КОЕ ПРИЧИНЯВА
ВЪЗРАСТОВОТО АКНЕ?

Хормонални промени

Обострянето на акнето често се наблюдават в периоди на хормонални промени. Те включват:

  • Около месечния цикъл
  • По време бременност или след това
  • След прекратяване на прием на противозачатъчни хапчета
  • По време на перименопаузата и менопаузата

В тези случаи, повтовното обостряне обикновено намалява, след като хормоните се нормализират. Ако това не се случи, можете да посетите дерматолог или своя личен лекар за консултация.

Стрес

В отговор на стреса, телата ни произвеждат хормони, наречени андрогени. Тези хормони могат да стимулират свръхпроизводството на себум, което от своя страна може да доведе до обостряне на акнето. Следователно ще е от помощ да намерите ефективен начин за намаляване на стреса

Излагане на UV лъчи и замърсяване

Когато е подложена на външни стресови фактори като UV лъчи, прах или замърсяване – склонната към несъвършенства кожа е подложена на оксидиране. Това предизвиква верижна реакция: хиперкератинизация (натрупване на мъртви кожни клетки), свръхсекреция на себум (омазняване) и окисление на себума на повърхността на кожата . Този процес може да доведе до появата на нови несъвършенства.

Добра идея е да предпазвате кожата си от слънцето и да почиствате лицето си редовно в периоди на повишено атмосферно замърсяване. Потърсете продукти с текстури и формули, намаляващи склонността за полепването на прахови частици по кожата като EFFACLAR Duo(+) SPF30

ролята на наследствеността при акнето

Изследвания показват, че някои хора могат да имат генетично предразположение, поради което е по-вероятно да страдат от възрастово акне.

Продукти за грижа за кожата и косата

Вашият хидратиращ продукт, грим, слънцезащитен крем или лак за коса могат да предизвикат обостряне на несъвършенствата. Потърсете следните термини на етикетите на Вашите продукти:

  • Некомедоногенен
  • Неакнегенен
  • Без масла
  • Не запушва порите

Странични ефекти от прием на лекарства и недиагностицирани медицински състояния

Някои медикаменти могат да предизвикат акне. Ако подозирате, че случаят е такъв, моля, не спирайте приема на лекарства, а се консултирайте с Вашия лекар. Има много начини за контрол на пристъпите на акне

Възрастовото акне може да бъде симптоматично и за други основни медицински състояния (например синдром на поликистозните яйчници). Ако обострянето е често или несъвършенствата постоянни, моля, консултирайте се с дерматолог или личния си лекар.

КОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ ПРОДУКТИ
ЗА ВЪЗРАСТОВО АКНЕ?

Рутинна грижа за кожата при възрастово акне

Ако страдате от акне на възраст около 30 години, 40 години или около менопаузата, специфичната грижа за кожата е от съществено значение. Кожата, засегната от възрастово акне, често е чувствителна, така че е необходима ефективна, но нежна грижа за нея.

  • Почиствайте кожата два пъти дневно с мицеларна вода, адаптирана за склонна към акне кожа  
  • След почистване, напръскайте кожата с термална вода LA ROCHE-POSAY. Това ще успокои всяко раздразнение.
  • Използвайте адаптиран крем специално за възрастово акне, като EFFACLAR K+. Продуктът съдържа внимателно подбрани активни съставки като LHA и салицилова киселина за нежно ексфолиране на кожата, за да е по-свежа и с гладка повърхност. EFFACLAR K+ се справя с черните точки и подобрява текстурата на кожата. Формулата е обогатена с Airlicium, наистина интересна молекула, способна да абсорбира себум до 150 пъти повече от обема си, за продължително матиращо действие.
  • Някои продукти за възрастово акне се предлагат в оцветени текстури, така че можете да изравните тена незабавно, докато се грижите за проблемната кожа
  • Не забравяйте да използвате некомедоногенен слънцезащитен продукт ежедневно, за да се защитите от ефектите на ултравиолетовите лъчи и замърсяването, които се допълват и могат да влошат раздразнението и несъвършенствата. Предлагат се продукти с включена широкоспектърна слънцезащита, в допълнение към грижата за проблемната кожа. Попитайте своя фармацевт за експертни решения. 

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ЗАХАРТА МОЖЕ ДА
ВЛОШИ АКНЕТО.

ВЯРНО

Последните проучвания показват, че храни с висок гликемичен индекс – тези, които предизвикват рязък скок на кръвната захар – могат да влошат акнето. За да поддържате доброто състояние на кожата си, старайте се да избягвате сладкиши, подсладени напитки и храни, приготвени от бяло брашно, и вместо това избирайте храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и варива.
Научете още

СТИСКАНЕТО НА ПЪПКИТЕ
НЯМА ДА ВИ ДОНЕСЕ НИЩО ХУБАВО.

ВЯРНО

Макар да изглежда като бързо решение на проблема, стискането на пъпките всъщност ще влоши състоянието на вашата склонна към акне кожа, тъй като на практика може да увреди космения фоликул и да засили възпалението. Може дори да внесете нова инфекция посредством ноктите си.Ето защо стискането на пъпките е вреден навик и е най-добре да се избягва!
Научете още

ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АКНЕ.

ГРЕШНО

Няма убедителни доказателства, че шоколадът влияе по някакъв начин върху акнето, макар че хората са различни и при някои от тях акнето може да предизвика пъпки по лицето. Всъщност черният шоколад е пълен с антиоксиданти, които кожата обича!
Научете още

МАЗНИТЕ ХРАНИ
СА РАВНОЗНАЧНИ НА МАЗНА КОЖА.

ГРЕШНО

Разпространен мит за акнето е, че мазнината от храната се превръща в повече мазнина в порите ви, но между двете няма пряка връзка. Въпреки това, богатата на наситени мазнини храна може да стимулира микровъзпалението във всички органи на тялото, включително кожата.  С две думи, беконът и чипсът не причиняват акне, но умереността е най-добрата политика за цялостно благосъстояние.
Научете още

ЗНАЕТЕ ЛИ,
ЧЕ?

РАЗПОЛАГАМЕ И С
РАЗНООБРАЗНИ ПРОДУКТИ

EFFACLAR е пълна гама от решения за проблемна кожа с отлична ефикасност, насочени към различните прояви на несъвършенства и същевременно гарантиращи отлична поносимост. 

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Толерантността на нашите продукти е проверена на най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, склонна към атопия, с повърхностни наранявания или отслабена при лечение на онкологични заболявания.

НАУЧЕТЕ ОЩЕ
ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

placeholder ВСИЧКО ЗА АКНЕТО
И МАЗНАТА КОЖА
проверете