#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Направете този тест

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Акнето е доброкачествено състояние на кожата.

Акнето е доброкачествено състояние на кожата.

Акнето може да не е опасно, но в никакъв случай не е за подценяване! Акнето има огромно въздействие по отношение на качество на живот и самочувствие: 56% от засегнатите го определят като тяхна основна загриженост, много преди тяхното тегло (23%), което като цяло се счита за водеща причина за тревоги и потиснатост.*

*според проучване, проведено сред 246 души с комбинирана или мазна кожа. IPSOS, H&B Europe, 2007

Само тийнейджърите развиват акне.

Само тийнейджърите развиват акне.

Във Франция, около 80% от подрастващите страдат от акне (включително 15% с тежка форма), но близо 25% от хората в зряла възраст също развиват това състояние, най-често жените. Може да засегне и новородени*.

*Данни, предоставени от "Френското дерматологично общество" (Société Française de Dermatologie) - публикувани и на техния уеб сайт: dermato-info.fr

Акнето е заразно.

Акнето е заразно.

Бактерията Propionibacterium acne, която е отговорна за развитие на акнето, се размножава в кожата, в безкислородна среда. Ето защо, заболяването не може да се предаде от един човек на друг.

Хората с акне имат генетична предразположеност

Хората с акне имат генетична предразположеност

Гените играят роля при акнето. Всъщост, производството на себум се контролира от половите хормони. Наследствени фактори могат да определят дали себумните жлези са свръхчувствителни към хормони и произвеждат себум в излишък. Има наследствени форми на акне и ако например двамата родители са засегнати, акнето на тяхното дете ще бъде по-трудно за повлияване.

Източник: Френското дерматологично общество, публикувано на техния уебсайт: dermato-info.fr

Има държави, където не се среща акне.

Има държави, където не се среща акне.

Определени популации, близки до Арктическия кръг или на изолирани острови до Южна Америка, не са засегнати от акне. Последни проучвания изтъкват 2 причини за това: наследственост и начин на хранене.

Акнето може да се излекува от самосебе си.

Акнето може да се излекува от самосебе си.

При подрастващите акнето продължава средно 3 до 4 години, след което най-често изчезва спонтанно. Това обикновено се случва на възраст между 18 и 30 години. Оздравяването е постепенно и процесът може да се ускори с подходящи терапевтични подходи.

Пъпките на акнето се появяват само на лицето.

Пъпките на акнето се появяват само на лицето.

Акнето се открива най-често на лицето. Но може да се появи също така на гърба, рамената и гърдите, особено при момчетата.

Вие успешно преминахте теста!

Сега се запишете, за да станете официална част от обществото Свободни От Акне