#СпасетеКожатаСи
#SaveYourSkin

Ефективна защита за Вас и любимите Ви хора
Проверете се, защитете се и бъдете отговорни, когато сте на слънце

Изтеглете
метода ABCDE

Научете всичко за рака на кожата:
изградете добри навици

Днес рискът от развиване на кожен рак е 1/100.
1. По-дълги отпуски, запитвания за целогодишно по-слънчеви дестинации, дейности на открито и изкуствен тен, всичко това обяснява увеличението на случаите на кожен рак.

1 La Ligue Contre le Cancer, 22/05/2014

Фотопротекция

от проф. д-р Giuseppe Argenziano, MD, Президент на Международното общество по дерматоскопия

Рак на кожата: какво е това?

Има три типа лезии:

  • Актинична кератоза и соларна кератоза: Тези широко разпространени лезии не са рак на кожата. Те са лющещи се петна, които са груби на пипане и е възможно да се появят отново на повърхността на кожата. Те се появяват след продължителни и чести слънчеви бани. Показател е, че кожата е изгубила способността си да се защитава от слънцето и неговите UV лъчи. Някои от тях може да доведат до развиване на рак на кожата.
  • Карциноми: Те представляват 90% от случаите на кожен рак и основно са причинени от често и повторно излагане на слънце в зряла възраст. Ако се открият рано, карциномите могат да бъдат излекувани, защото се развиват бавно. Тъй като карциномите се появяват основно на лицето, късното им откриване може да доведе до неприятни белези. Затова е много важно да се консултирате с дерматолог, ако имате някакви съмнения.
  • Меланом: Злокачествен тумор. Това е най-опасният вид рак на кожата, защото животът на пациента е изложен на риск. Появява се в резултат на кратки, но интензивни излагания на слънце, подобни на изгаряне. Появява се под формата на кафеви и черни петна на здрава кожа. В 35% от случаите, меланомът се развива върху съществуваща бенка. Диагностициран през първия етап на развитие, може да бъде напълно излекуван. Ако откриете подозрителна лезия, много е важно да се консултирате с дерматолог.

Изкуствените UV лъчи: Безопасен начин да почернеете?

Естественото почерняване е защитен механизъм на кожата срещу UVB лъчите.
Солариумите излозват безболезнени и коварни UVA лъчи. UVA лъчите, които се използват за придобиване на изкуствен тен, са отговорни за преждевременното стареене на кожата и увеличаване на риска от развиване на кожен рак.

Добри навици за безопасност, когато сте на слънце

  • Избягвайте излагането на слънце през деня, когато то е най-силно: 50 до 70% от случаите на кожен рак са свързани с прекомерното излагане на UVB и UVA лъчи.
  • Ограничете излагането на слънце на децата: 80% от уврежданията на кожата, причинени от слънцето, се появяват преди 18-годишна възраст. Уврежданията, причинени от излагане на кожата на слънце в периода между детство и зряла възраст, може да доведат до развиване на кожен рак.
  • Използвайте слънцезащитен продукт с много висок фактор, който да Ви защитава както от UVB, така и от UVA лъчи. Не забравяйте да го нанасяте повторно на всеки два часа и носете очила и шапка.
  • Консултирайте се с дерматолог, ако се появи кожна лезия или ако имате съмнения за някоя бенка. Между посещенията при лекар, бъдете бдителни и наблюдавайте бенките си, като изплозвате Mole Checker или метода ABCDE!

Цифри:

90%от случаите на кожен рак са лечими,
ако бъдат открити навреме*.
*www.euromelanoma.org/intl/node/25 epidemiological fact sheet

Всичко за рака на кожата

La Roche-Posay в сърцето на превенцията на кожния рак

За Лаборатории La Roche-Posay превенцията на кожния рак е приоритет. Като предпочитан партньор на дерматолозите по целия свят, сега сме в по-силна позиция от пред за стимулиране на ранното откриване на проблема.

v_push_preventing.jpg

Всичко за рака на кожата

Рак на кожата: превенцията е лечение.

Една от всеки три диагнози на рак, е рак на кожата. 
Всяка година се диагностицират между два и три милиона случая на кожен рак от немеланомен тип и 132 000 злокачествени меланоми по света. 
1. В Америка един на всеки пет ще страда от рак на кожата през живота си 
2. Докато в Европа ракът на кожата се увеличава от 5 на 7% на година. Колкото по-рано се установи, толкова по-голям шанс има да бъде излекуван.
3. Всъщност 90% от случаите на рак на кожата са лечими, ако бъдат открити навреме и ако се предприемат адекватни мерки.

Всичко за рака на кожата

Всичко, което винаги сте искали да знаете за бенките...

Бенката, наричана от дерматолозите "невус", се състои от група кафяво оцветени клетки, които най-често се намират в кожата или мукозните мембрани. Меланоцитите са клетките, които са отговорни за цвета на кожата. Децата нямат бенки когато се раждат. Бенките започват да се появяват на възраст между 6 месеца и година, след което продължават да се появяват през целия живот.