#СпасетеКожатаСи
#SaveYourSkin

Ефективна защита за Вас и любимите Ви хора
Проверете се, защитете се и бъдете отговорни, когато сте на слънце

Изтеглете
метода ABCDE

Разкажете на пациентите относно риска от приемане на фотосенсибилизиращи лекарства без защита

v_article_3-experts_NEW.jpg (LP602017)

Фотосенсибилизирането е резултат от взаимодействие между UV лъчите и чувствителни субстанции, открити в кожата. Това може да е локално нанесен продукт (парфюм, медикамент) или молекули, достигнали до кожата чрез кръвообръщението (фотосенсибилизиращи лекарства). Как може да се третира или да се предпазим? Съвет от дерматолог.

Какви са симптомите на фоточувствителността?

Пациентите могат да получат бурна реакция, ограничена до участъците от кожата, които са били изложени на слънце.

Кожата е зачервена. Изглежда точно като слънчево изгаряне. Реакцията се появява скоро след нанасянето на продукта или приемането на медикамента. Реакцията може да изглежда като екзема, която се разпростира извън зоните на незащитената кожа. Появата на тази фотоалергична реакция много често е отложена във времето (48 часа след излагането на слънце).

Какво правите при такива случаи?

Визуалният преглед на кожата бързо доказва фоточувствителността.

Аз обикновено питам пациентите си какви медикаменти са приемали и какви козметични или медикаментозни кремове са нанасяли. Има много фотосенсибилизиращи медицински продукти (определени антибиотици, антидепресанти, противовъзпалителни и т.н.). Когато имам съмнение, че определен медикамент е възможният причинител, изпращам пациентите на специализирана консултация и тестуване под ултравиолетова радиация. Разбира се, междувременно трябва да осигурите облекчаване на симптомите на пациента, прекратяване на терапията с фотосенсибилизиращия медикамент и по възможност спиране на излагането на слънце.

Какво препоръчвате за превенция на фоточувствителността?

Пациентите трябва да бъдат предупредени за опасностите, свързани с някои високо фоточувствителни лекарства.

Пациентите не трябва да се притесняват да задават въпроси на своя лекар. Определени медикаменти, като сърдечносъдовите, не могат да се спрат. Тогава съветвам моите пациенти да избягват слънцето и ако са навън - да обръщат внимание на адекватната защита от слънцето (облекло, шапка, слънцезащитен продукт с много висок фактор на защита). Когато са на слънце, те трябва да избягват нанасянето на парфюм директно върху кожата.

v_push_preventing.jpg

Всичко за рака на кожата

Рак на кожата: превенцията е лечение.

Една от всеки три диагнози на рак, е рак на кожата. 
Всяка година се диагностицират между два и три милиона случая на кожен рак от немеланомен тип и 132 000 злокачествени меланоми по света. 
1. В Америка един на всеки пет ще страда от рак на кожата през живота си 
2. Докато в Европа ракът на кожата се увеличава от 5 на 7% на година. Колкото по-рано се установи, толкова по-голям шанс има да бъде излекуван.
3. Всъщност 90% от случаите на рак на кожата са лечими, ако бъдат открити навреме и ако се предприемат адекватни мерки.

Всичко за рака на кожата

La Roche-Posay в сърцето на превенцията на кожния рак

За Лаборатории La Roche-Posay превенцията на кожния рак е приоритет. Като предпочитан партньор на дерматолозите по целия свят, сега сме в по-силна позиция от пред за стимулиране на ранното откриване на проблема.