3 въпроса към специалист

Аз винаги подчертавам нуждата от редовно наблюдаване на акнето при подрастващи.

Img_Аз винаги подчертавам нуждата от редовно наблюдаване на акнето при подрастващи.

Акнеичният проблем настъпва по време на пубертета при почти 80% от тийнейджърите. Лицето, а често и гърба, започват да се омазняват и порите на кожата - да се запушват. Червени пъпки с бяло връхче излизат на повърхността на кожата. Как може да повлияете на проблема? Съвет от дерматолог.

Какви видове акне се срещат при подрастващите?

Не всички младежи имат един и същи тип акне.

Те могат да имат от няколко единични пъпки до много обемни пъпки, на голяма площ. Това може да повлияе тяхното самочувствие, особено ако акнето не се третира, проблемът може да продължи и няколко години. Нашите млади пациенти много често "третират грешно" своите пъпки, което може да доведе до остатъчни белези. Интензивността варира в зависимост от периода на годината. Най-често състоянието се влошава през есента.

Какво препоръчвате като терапия?

Обяснявам на моите пациенти какво представлява акнето, така че да разберат за какво служат различните терапевтични средства,

и винаги подчертавам нуждата от редовно наблюдаване на акнето. Предписвам локални продукти, които да намалят образуването на комедони (напр. адапален) и да въздействат върху микробите, отговорни за възпалението (бензоил пероксид). Много често за по-добра ефективност се налага и включване на орална терапия (циклини). При много интензивни и упорити форми на акне, предлагам терапия с изотретиноин.

Има ли някакви процедури, които извършвате във вашата клиника?

Акнето може да бъде невъзпалително, наричаме го “ретенционно”,

където порите на себумните жлези са запушени и има множество комедони (черни точки) и микрокисти. Ето защо кожата се нуждае от дерматологично почистване. Безболезнена лека скарификация се прилага на повърхността на кожата, за дрениране на комедони и микрокисти. Това подсилва ефективността на предписаната терапия.

Препоръчваме

Вижте всички статии