3 въпроса към специалист

За третиране на дехидратираната кожа, три типа съставки трябва да са комбинирани в крема или в почистващия продукт.

Img_За третиране на дехидратираната кожа, три типа съставки трябва да са комбинирани в крема или в почистващия продукт.

Когато кожата е дехидратирана, епидермисът и най-вече роговия слой страдат от недостиг на вода. Това е временно състояние, което може да засегне всички типове кожа. Води до усещане за опъване, грубост и кожата може да започне да се лющи. Как може да се излекува? Съвет от дерматолог.

Околната среда отговорна ли е за дехидратирането на кожата?

Нивото на влага в околната среда, ниските температури през зимата, вятърът, високите температури, слънцето, UV лъчите и горещините...

са фактори, които стимулират загубата на вода, водещо до дехидратиране не кожата. Аз обяснявам това на моите пациенти, така че да въздействат на тези фактори, поне в домовете, където живеят.

Има ли други фактори?

Продължителният и повтарящ се контакт с вода, резултат от често почистване и измиване на кожта, може да доведе до дълготрайното и дехидратиране.

Употребата на много основни сапуни и абразиви върху кожтата (като пемза или ръкавици от конски косъм) също може да е причина. Приемането на определени медикаменти (ретиноиди, кортикостероиди) и обострянето на екземите, прочинено от самата работа при определени професии (например при фризьори и строители), също води до сухота на кожата. Освен това хормоналното стареене намалява хидрофилните компоненти на дермата.

Каква терапия препоръчвате?

Три типа съставки трябва да са комбинирани в крема или в почистващия продукт.

Аз бих предписал овлажняващи продукти, които ще фиксират водата във вътрешността на кожните корнеоцити. Но също така и хидрофилни продукти, които образуват гел в контакт с водата или хидрофобни продукти, които да образуват филм на повърхността на кожата, ограничавайки по този начин изпаряването на вода. Препоръчвам съставки, които възстановяват епидермалните липиди и подсилват "стената от клетки" на роговия слой.

Препоръчваме

Вижте всички статии