Фокус върху...

Няколко типа акне, няколко типа мазна кожа

Img_Няколко типа акне, няколко типа мазна кожа

Акнето има различни кожни изяви - черни точки, пъпки. Може да бъде няколко форми. При всички случаи, за борба с акнето, е нужна и употреба на специфична себорегулираща терапия.

????????

От невъзпалително (ретенционно), към възпалително акне

Има различни форми на акнето. В началото може да се появят комедони (черни точки и бели връхчета), което представлява ретенционно акне. Но акнето може да е с пъпки и по-широки лезии. В среда, бедна на кислород, естествено присъстващите в кожата бактерии (наречени P. acnes) може да се размножат и да създадат субстанции, които да провокират възпаление. Тези 2 форми на акне много често присъстват едновременно и това е известно като смесено акне, което засяга почти 60% от пациентите с акне.

????????

Акнето: проблем с различни причини.

Няколко фактора допринасят за появата на акнеични лезии. Предимно се дължи на хормонален дисбаланс (пубертет, предменструален синдром, бременност и др.), но също така на стрес и умора, което може да доведе до свръхпродукция на себум и бактериално размножаване. Когато себума не може повече да се отделя нормално на повърхността, порите се запушват. Появяват се черни точки и пъпки.

?????????

За да третирате акнето, необходим е деликатен подход

За да отстраните акнето, необходимо е кожата да се третира нежно. Няколко основни правила трябва да се спазват ежедневно:

  • Почиствайте добре лицето с продукт, специално създаден за мазна кожа.

  • Използвайте третиращ продукт всеки ден. Това е ключа за успешно справяне с проблема.

  • Използвайте продукти, специално разработени за мазна кожа и некомедоногенене грим.

  • Защитавайте кожата си от слънцето, което противно на обществените вярвания, е фалшив приятел на акнето

  • Не изстисквайте пъпките.


В допълнение към това, дерматолозите могат да предпишат определени медикаменти за третиране на акне. Не се колебайте да потърсите съвет от лекар-специалист за това.

Препоръчваме

Вижте всички статии