3 въпроса към специалист

Когато става въпрос за силно чувствителна кожа, почистващите продукти трябва да се използват без изплакване, в комбинация с термална вода на спрей.

Img_Когато става въпрос за силно чувствителна кожа, почистващите продукти трябва да се използват без изплакване, в комбинация с термална вода на спрей.

62% от жените твърдят, че кожата им е реактивна, чувствителна, раздразнителна и нетолерантна към всички козметични продукти, дори и към водата. 32% от мъжете също се оплакват от кожен дискомфорт. Как може тази чувствителност да се успокои? Съвет от дерматолог.

От какво най-общо се оплакват вашите пациенти, които страдат от чувствителност на кожата?

Всъщност има няколко видими белези: сухота на кожата, розацея, зачервяване, излющване или белене.

Понякога има само усещане за опъване или изгаряне, което се влошава след всяко нанасяне на козметичен продукт. След време това усещне може да стане постоянно и непоносимо. Най-често се среща при жени с тънка, бледа и суха кожа, които са разтревожени или живеят под стрес.

Какви съвети им давате?

Съветвам ги да елиминират всички фактори, които отключват или влошават свръхчувствителността. Аз ги разбирам, след като съм ги разпитал подробно.

Това се отнася както за козметичните продукти, които използват, така и за начина има на живот. Насърчавам ги да ограничат консумацията на алкохол, кафе и пикантни подправки и ястия, да избягват температурни разлики и излагане на слънце и вятър. Също така им забранявам да използват продукти, на основата на кортизон, защото те помагат за кратко, след което отслабват и изтъняват кожата.

И всъщност какво могат да ползват?

Препоръчвам им да използват възможно по-малко козметични продукти, само най-необходимото, които за предпочитане да бъдат без аромат.

и да избират продукти, които са специално формулирани за "чувствителна кожа". Също така трябва да избягват използването на сапуни за почистване, вместо това препоръчвам почистване с продукти, които са без изплакване и довършване с термална вода спрей. Съветвам пациентите си да използват хидратиращи кремове с лека текстура, които да не дразнят кожата. И накрая по възможност да избягват дълбоко почистане, ексфолиращи маски и противостареещи продукти.

Препоръчваме

Вижте всички статии