Д-р Татяна Ралчева отговаря на въпроси относно грижа за кожата на бебетата

Article Read Duration 8 минути за четене

Д-р Тaтяна Ралчева, педиатър

Как е най-добре да се грижим за бебешката кожа?

Кожата е изключително подценяван орган. Обикновено ние се сещаме за нея, когато се нараним или получим обрив и ни засърби. Но тя, освен, че е най- големия орган в човешкото тяло, изпълнява изключително важни функции:

- Бариерна функция – обвива като щит цялото тяло и го предпазва от вредни въздействия и нахлуване на микроби и други вредни микоорганизми

- Участва в терморегулацията - съхранява топлината при студено време и улеснява отделянето ѝ при горещо време

- Водно-електролитния баланс

- Обмяната на веществата

- Участва и в дишането – 5% от газообмена се осъществява чрез кожата

Ето защо ние трябва да се грижим за нея, като я пазим чиста и спазваме необходимата хигиена, да се грижим за нейното хидратиране, да не използваме неподходящи мехлеми и лекарства, които биха довели до раздразнения и възпаление. Да я предпазваме от вредни външни дразнители, като продължително излагане на пряка слънчева светлина или студ, без необходимата защита

Вярно ли е, че не е препоръчително бебетата да се къпят всеки ден, когато са малки?

Това важи за децата, които са сатопичен дерматитили имат други сродни прояви. Противно на общоприетото схващане, водата изсушава кожата, но и при децата които нямат кожни проблеми, се препоръчва банятада не продължава повече от 5-10 минутии да се използват измивни продукти, които са нежни и щадящи детската кожа.

До каква възраст е нужно мазане на кожата на детето с мляко за тяло?

Поне до 3 години. Това е необходимо, защото бариерните функции в тази възраст все още не са добре развити и е необходимо да я защитим и да не допуснем проникването на различни вредни агенти и микроорганизми. Но аз самата използвам и препоръчвам и на възрастните употребата на емолиент след баня.

Каква трябва да е температурата вкъщи и как да обличаме бебето навън и вътре?

Това зависи от възрастта на детето. При новородените препоръчваме температура между 20-24 градуса, като 24° се препоръчва за тези с по- ниско тегло. Децата трябва да се закаляват от малки. Не трябва да се обличат много, защото терморегулацията не е много добре развита и лесно могат да се претоплят. Вкъщи е достатъчна една памучна дрешка и не много дебела пелена. Навън вече, зависи от сезона и околната температура.

Какви специфични проблеми може да се появят на бебешката кожа?

Това е много обширен въпрос и е трудно да се обхване. Най- често може да има зачервяване, особено в седалищната област при неправилна хигиена и грижа, може да има зачервяване и на бузките, може да се появят обриви от различно естество, като причините могат да бъдат различни – алергии към храни, медикаменти, хигиенни материали, ухапвания от насекоми.

Какво представлява атопичния дерматит?

Това е най- честото кожно заболяване при децата. При него има наследствено предразположение. За съжаление, броят на хората с алергии в света се увеличава. Около 1/3 от населението на Европа страда от алергии. Ако единият родител има алергично заболяване, рискът детето също да прояви алергия е до 40%, но ако и двамата са алергични, рискът се увеличава на 60%. Заболяването се изразява със зачервяване на кожата и поява на сърбеж, който понякога е мъчителен и нарушава съня на детето и качеството на живот на цялото семейство. Вследствие на разчесванията, кожата може да се разрани, което улеснява и добавяне на вторична инфекция. Заболяването е с хроничен ход.

Може ли дерматит да се появява само на определени места, през няколко месеца?

Да, при леките форми, в периодите на обостряне, се появяват зачервявания и екскориации на бузките, в задколенните ямки или в лакътните свивки, но при по- тежките форми се обхващат и други участъци.

La Roche-Posay LIPIKAR Baume AP+м и Lipikar Syndet AP+ подходящи ли са за лице?

Да, подходящи са за цялото семейство: бебета, деца и възрастни. Подходящи са за лице и тяло, а Lipikar Syndet AP+ е подходящ и за измиване на скалпа при бебета за размекване и премахване на крустите.

Дали и Cicaplast baume B5 е подходящ? 

Това е един много добър продукт, защото е с доказана безопасност и ефикасност. Тестван е при повече от 12 000 пациенти- бебета, деца и възрастни. Подсилва кожната бариера, ускорява процесите на заздравяване, има успокояващо и антибактериално действие и намалява сърбежа.

Какви са разликите с cold cream?

Балсамът е много ефективен, заради специалните съставки, които съдържа, особено маслото от карите. Именно те подпомагат възстановяването на кожната бариера и кожния микробиом, предпазват от формирането на биофилм и имат успокояващо действие.

Какво послание ще отправите към родителите, относно грижата им за бебетата?

Грижете се добре за кожата на вашето дете, като използвате продукти с доказана безопасност и ефективност, защото тя е изключително важен орган и от нея зависи целия организъм.