Раздразнена или увредена кожа
ВЪПРОСИ КЪМ ДЕРМАТОЛОГ – доц. д-р Дърленски

Article Read Duration 8 минути за четене

    

Раздразнена или увредена кожа

ВЪПРОСИ КЪМ ДЕРМАТОЛОГ – доц. д-р Дърленски

1. Често децата са много енергични и се случва да паднат, особено на колената си, което може да доведе до поява на рани и последващи крусти. Какво бихте посъветвали родителите, за да може кожата да заздравее по-бързо и да се предотвратят остатъчните белези?

Първо задължително измиване на раната с хладка вода и нежно измиващо средство, което да предостави добра среда за зарастването ѝ. 

2. Голям проблем за родителите са обривите под пелените, които в определени периоди могат да се активират и това да доведе до усещане за болка и продължителен плач. Какви стъпки да се предприемат, за да се успокои кожата и това състояние?

За да може да не се достига до това състояние, родителите трябва ежедневно да извършват адекватна хигиена и изолация на кожата от тази зона. Ползват се бариерен крем или унгвент или цинков крем или унгвент. Ако проблемът продължава и става по-сериозен, е добре да се направи консултация с дерматолог, за да се назначат необходимите изследвания и да се проведе съответното лечение.

3. Често се случва при готвене и термично приготвяне на храната да се нараним. Раната от термично изгаряне е изключително болезнена. Какво са вашите съвети за първа помощ при изгаряне в домашна обстановка?

Първата реакция е на мястото на изгарянето да се постави омазняващо средство (с каквото разполагате вкъщи). Аз препоръчвам след това да се направи задължителна конуслтация с дерматолог, т.к е възможно да има нужда от обработка на получения мехур и прилагане на медикаменти, които да се назначат след прегледа. Допълнително може да се предпишат епителизиращи продукти (улесняващи зарастването на тъканта).

4. След различни дерматологични интервенции и естетични процедури кожата може да бъде зачервена и раздразнена. Как можем да помогнем в тези състояния?

След такива интервенции и процедури е нормално да има възпалителна реакция на кожата, която всъщност се характеризира със зачервяване. Това зачервяване ще отшуми, но времето, за което това ще стане много зависи от състоянието на кожата и типа интервенция. Дерматологът ще прецени според индивидуалното състояние, от каква точно грижа има нужда и какви медикаменти (например при данни за инфекция) и продукти да се добавят.

5. Все повече хора страдат от алергии и зачервявания по кожата. Тя става изключително чувствителна и склонна към раздразнения. Как може бързо да успокоим кожата и да възстановим нейния комфорт?

На първо място и това е основно правило - елиминиране на контакта с алергена или дразнещия елемент. След което се добавя и лечение на симптоматиката, предписано от дерматолог след преглед. 

6. Препоръчвате ли във вашата практика продукти, съдържащи ПАНТЕНОЛ? Ако да, за какви показания?

Да, използвам продукти, съдържащи пантенол при състояния на изгаряния (слънчеви и термични) и състояния с нарушаване на кожната бариера, напр. лечение с кортикостероиди, генетични състояния и други.

7. Кой от двата формата предпочитате: спрей или балсам? За кой тип травма или състояние на кожата е по-подходящ всеки един от тях?

По начало предпочитам балсам, но правилото, което всички дерматолози спазваме е: балсам на сухите зони и спрей на мокри/влажни повърхности.

8. Какво е необходимо да имаме в домашната SOS аптечка на всяко домакинство?

Аз като дерматолог бих добавил в домашната аптечка писалка с адреналин, кортикостерод, може и някой локален антибиотик.

За доц. д-р Дърленски:

Доц. д-р Развигор Бориславов Дърленски е роден в Добрич през 1980 г. в лекарско семейство. През 1999 г. завършва местната езикова гимназия, а през 2005 се дипломира като лекар с отличие в Медицински Университет-София. Специализира в Катедрата по кожни и венерически болести в София.

През 2010 г. Д-р Дърленски защитава докторс
ка дисертация на тема “Клинико-експериментални проучвания за ролята на епидермалната бариера при контактната свръхчувствителност и иритация на кожата” и придобива образователна и научна степен “доктор по медицина”. 
От 2011 работи като дерматолог в Токуда Болница София, а три години по-късно е избран за доцент по дерматология  в Тракийски Университет, Стара Загора.
Д-р Дърленски е специализирал в Университетската клиника по кожни болести към LMU – Мюнхен, Германия (2010), Университетската клиника по дерматология и алергология – Charite, Берлин, Германия (2007/2008), в Университетската клиника по дерматология и алергология Schwabing –  Мюнхен, Германия (2004). През 2011 г. печели наградата “Еврика” на Висшата атестационна комисия и Фондация “Еврика” за постижения в науката. Носител е на редица престижни международни награди. Има публикувани 110 научни статии в периодични издания на български и чуждестранни издателства и 15 глави от монографии на английски език. Секретар е на Българско дерматологично дружество, членува в Съюза на учените в България, Европейската академия по дерматология и венерология (ЕАДВ), Световната Алергологична Организация, Международното дружество по фармакология и физиология на кожата, Европейската мрежа за изучаване на кожната бариера. Професионалните интереси на доц. д-р Дърленски са бариерна функция, имунология на кожата, неинвазивни методи за изследване в дерматологията, чувствителна кожа, контактен и атопичен дерматит, алергични кожни заболявания,  кожни прояви при вътрешни болести и нежеланите лекарствени реакции на кожата.
Детайлна информация за научните трудове и професионалната кариера на
доц. д-р Дърленски може да бъде открита на www.darlenski.com