КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА МАЗНА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АКНЕ?
КАК ДА Я ПРЕДОТВРАТИМ?

Противно на общоприетото вярване, акнето не се отключва от „мръсна кожа“. Всъщност хората, склонии към акне често прекаляват с миенето на кожата си! Ако търсите основните причини за акнето, виновникът е мастната жлеза, която произвежда мазнина, известна като себум. Под въздействието на хормоните и множество други фактори (стрес, UV лъчи, замърсяване...) тези жлези произвеждат по-голямо количество мазнина, като запушват порите ви и водят до поява на пъпки.

ВИЕ ПИТАТЕ
НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

1 quote-marks

Как мога да се отърва от следите след несъвършенства по кожата?

Следите след несъвършенства по кожата са известни с трудността си за обгрижване. Определени процедури при лекар могат да помогнат, такива като микродермабразио, химически пилинг, лазер и микронийдлинг. В идеалния случай на първо място трябва да се предотврати образуването на петна и белези след несъвършенства по кожата с подходящи медикаменти по лекарско назначение, като антибиотици или изотретиноин. Попитайте също Вашите фармацевти за експертна ежедневна грижа за кожата като гамата EFFACLAR.Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Как мога да се справя с кистозно акне?

Кистозното акне е най-тежката форма на акне, свързана с дълбоки и болезнени кисти. Лечението без рецепта може да не е достатъчно за задоволителен резултат, въпреки че кремовете със салицилова киселина могат да помогнат. Посетете дерматолог или личния си лекар, за да обсъдите решения, отпускани с рецепта като антибиотици или изотретиноин. Важно е да получите правилното лечение на кистозното акне, за да избегнете белези.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Как мога да се отърва от несъвършенства-та по кожата по гърба?

Леки несъвършенства по кожата на тялото могат да се третират с правилните дермокозметични решения. Нежно почиствайте кожата два пъти дневно с адаптиран продукт. Следвайте ежедневната грижа за кожата с активни съставки като салицилова киселина, ниацинамид и пироктон оламин. Ако тези мерки не са достатъчни, обърнете се към Вашия дерматолог, за да попитате за медицински грижи като ретиноиди, антибиотици и изотретиноин.Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АКНЕ.

ГРЕШНО

Няма убедителни доказателства, че шоколадът влияе по някакъв начин върху акнето, макар че хората са различни и при някои от тях акнето може да се обостри. Всъщност черният шоколад е пълен с антиоксиданти, които кожата обича!
Научете още

МАЗНИТЕ ХРАНИ
СА РАВНОЗНАЧНИ НА МАЗНА КОЖА.

ГРЕШНО

Разпространен мит за акнето е, че мазнината от чинията ви се превръща в повече мазнина в порите ви, но между двете няма пряка връзка. Въпреки това, богатата на наситени мазнини храна може да подхранва микровъзпалението във всички органи на тялото, включително и в кожата. С две думи, беконът и чипсът не причиняват акне, но умереността е най-добрата политика за цялостно здраве.
Научете още

ЗАХАРТА МОЖЕ ДА
ВЛОШИ АКНЕТО.

ВЯРНО

Последните проучвания показват, че храните с висок гликемичен индекс – онези, които предизвикват рязък скок на кръвната захар, могат да влошат акнето. Знаем, че на думи е по-лесно, отколкото на дела, но за да поддържате благополучието на кожата си, старайте се да избягвате сладкиши, подсладени напитки и лакомства, приготвени от бяло брашно, и вместо това се придържайте към храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и варива.
Научете още

ИЗСТИСКВАНЕТО НА ПЪПКАТА
НЯМА ДА ВИ ДОНЕСЕ НИЩО ХУБАВО.

ВЯРНО

Макар да изглежда като бързо решение на проблема, изстискването на пъпката всъщност ще влоши състоянието на Вашата склонна към акне кожа, тъй като на практика може да увреди инфектирания космен фоликул и да засили възпалението. Може дори да внесете нова инфекция с ноктите си.Ето защо изстискването на пъпки е вреден навик и е най-добре да се избягва!
Научете още

СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА СЕ ПОВЛИЯВА ОТ
КОМБИНИРАН ПОДХОД

Въпреки че акнето отчасти е генетично състояние (да, можете да вините родителите си до известна степен!), правилните промени в начина на живот, заедно с ефективна ежедневна грижа за кожата може да спомогне за намаляване при умерени случаи на акне. Не се безпокойте, ще ви кажем всичко, което трябва да знаете.

Ако състоянието ви е по-сериозно, Вашият дерматолог може да ви препоръча комбинация от лекарствен препарат и дермокозметични решения от аптеката, веднага щом склонната ви към акне кожа се подобри. При всички случаи ключът към успеха е да се придържате към предписанието на вашия дерматолог, дори ако първоначално изглежда, че не работи.

В този раздел ще разгледаме мазната и склонна към акне кожа, включително и хормонално провокираното акне, както и ще разкрием някои от по-малко известните фактори, активиращи акнето: Стрес, UV лъчи и замърсяване. Също така ще откриете много съвети как да се грижите за вашата мазна кожа (дори ще ви разкажем как да предотвратите пъпките преди голямо събитие) и как да предприемете дълготрайно действие за изчистване на склонната към акне кожа.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
ЗА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

СКЪПИ
ЧИТАТЕЛИ

Изложената тук информация е предназначена само за общообразователни цели и в никакъв случай не може да замести професионалната медицинска консултация. По всякакви медицински въпроси винаги трябва да търсите консултация с квалифициран медицински специалист.