ВСИЧКО ЗА АКНЕТО
И МАЗНАТА КОЖА

Article Read Duration 5 минути за четене

Как се развива акнето:

• Хормоните причиняват повишено производство на себум, което прави кожата мазна.
• Същите хормони причиняват повишено производство на епидермални клетки, запушващи порите.
• Порите се запушват със смесица от мъртви клетки и себум.
• Запушените пори стават среда за размножаване на бактерии (P. acnes), причиняващи възпаление.
• Това води до поява на няколко различни вида несъвършенства, вариращи от червени петна, през пустули, до дълбоки, болезнени кисти.
• Ако акнето продължава, потърсете консултация със специалист. Ако проблемът стане твърде сериозен, потърсете лекар, който може да назначи антибиотици или дори по-силна терапия.

КОЕ ПРИЧИНЯВА
АКНЕТО?

Някога искали ли сте да знаете кое причинява мазната кожа и пъпките? Огромна част от причините за акнето са хормонални промени, които настъпват през пубертета, както и в други периоди, като например преди менструация или по време на бременността при жените. Но акнето може да бъде предизвикано от други фактори като стрес, умора, ноподходящи продукти за грижа за кожата и някои назначени препарати като например кортикостероиди. Акнето е и с генетична предиспозиция: ако родителите Ви са били засегнати, вероятно е и Вие да сте.

ХОРМОНАЛНО АКНЕ
НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ

Хормоналното акне се дължи на дисбаланс на тип хормони, наречени андрогени. Тези хормони правят кожата много по-мазна. Определено количество себум (омазняване) е полезно за кожата, като я предпазва, подобно на водоустойчив слой. Но през пубертета хормоналните промени повишават секрецията, което прави кожата много по-мазна. Същите тези хормони причиняват свръхпроизводство на клетки на роговия слой (повърхностни кожни клетки) около отвора на пората, което води до нейното запушване. Това е известно като комедон.

Натиснете ТУК, за да откриете различните видове несъвършенства. 

МАЗНАТА КОЖА И БАКТЕРИИТЕ,
КОИТО ПРИЧИНЯВАТ АКНЕ

Заради запушената пора (комедона), себумът вече не може да изтича, както обикновено. Ето защо себумът при мазната кожа се превръща в източник на храна за бактериите, причиняващи акне, P. acnes. Бактериите, свързани с акнето, са „анаеробни“, което означава, че лишената от кислород среда на запушените пори ги кара да се чувстват като у дома си. Резултатът? Запушената пора се възпалява. Появяват се акнеични лезии - релефни папули (червени подутини) или пустули (червени подутини с бял връх) или дори дълбоки кисти при по-тежко акне.

ТИПОВЕ
АКНЕ

Акнето се разделя на два основни типа:
Ретенционно и възпалително

Ретенционното акне се свързва със запушени пори или комедони. Те се разделят на два вида:

  • Отворени комендони, известни като черни точки, при които комбинацията от мъртви клетки и себум потъмнява в контакт с въздуха
  • Затворени комедони, при които същата комбинация се запечатва под повърхността, образувайки бял връх. Възпалителното акне се състои от червени, релефни лезии, често с бял център (може да ги наричате петна или пъпки).

При юношеското акне различни видове пъпки често се появяват заедно и са свързани с мазна кожа.

ТЕЖКО
АКНЕ

Нодуларно и кистозно акне

При тежко акне възпалителните лезии образуват нодуларно или кистозно акне (формации, пълни с гной под кожата). При този тип акне съществува риск от оставане на трайни белези и трябва да се лекува от дерматолог.

АКНЕ
СЪС ЗАЧЕРВЯВАНЕ

В отговор на растежа и размножаването на бактериите P. acnes, вещества, наречени възпалителни медиатори или цитокини, се отделят в кожата. Те са сигнални молекули, които карат кръвоносните съдове да се разширяват, причинявайки зачервявания при акне. Ако Вашето акне е свързано с общо зачервяване, особено по носа и бузите, може да имате кожа, склонна към зачервяване. Посетете дерматолог за окончателна диагноза.

ТЪМНИ ПЕТНА
И БЕЛЕЗИ ПРИ СКЛОННА КЪМ АКНЕ КОЖА

Забелязвали ли сте някога, че акнето може да остави тъмни петна след отшумяване на несъвръшенството? Поради възпалението, причинено от бактериите, които са в основатана тежките несъвършенства, ако е изложена на слънце (дори през зимата!), кожата може да развие постинфламаторна хиперпигментация. Този термин означава поява на кафяви петна на местата, където са били несъвършенсваната. Ето защо е важно да използвате целенасочена грижа за кожата, както и слънцезащита, ако имате мазна и склонна към акне кожа. Една от опциите с клинично доказана ефикасност е продуктът EFFACLAR Duo(+) SPF30, който съчетава съставки за третиране на проблемната кожа с широкоспектърна слънцезащита.

АНТИБИОТИЦИ
ЗА АКНЕ

Ако имате тежки прояви на проблемна кожа като нодуларно или кистозно акне или ако Вашите несъвършенства просто стават твърде много, Вашият лекар може да предпише антибиотици . Ако приемате такава група медикаменти, не забравяйте да използвате слънцезащитен фактор тъй като те може да направят кожата по-чувствителна към слънцето.

СЪВЕТИ ЗА МАЗНА
И СКЛОННА КЪМ АКНЕ КОЖА

Ако имате петна и несъвършенства, попитайте своя фармацевт за специализираните дермо-козметични марки за мазна и склонна към акне кожа. Като общо правило, за да се справите с несъвършенствата, кожата трябва да се третира деликатно. Опитайте се да следвате тези основни ежедневни правила и наблюдавайте как несъвършенствата Ви изчезват!

  • Почистете кожата старателно, но нежно с продукт, специално формулиран за мазна кожа като мицеларната вода EFFACLAR
  • Използвайте продукт за грижа за кожата всеки ден като EFFACLAR Duo(+). Постоянството е ключът към успеха
  • Изберете некомедоногенен грим като грима TOLERIANE
  • Защитете кожата от слънцето, което, противно на общоприетото схващане, е лъжовен приятел на пъпките. Слънцето може първоначално да направи тена да изглежда по-равномерен, но също така удебелява горния слой на кожата и увеличава производството на себум, като създава перфектните условия за несъвършенства. По тази причина защитата от слънце е важна при грижата за склонна към акне кожа. EFFACLAR Duo(+) SPF30 е целенасочена дермо-козметична грижа за акне, която включва и слънцезащитен фактор.
  • Не стискайте проблемните зони тъй като това само влошава възпалението и може да остави белези, които да Ви напомнят за несъвършенства

В допълнение към тези мерки, ако Вашите несъвършенства се влошат, дерматолог или личен лекар може също да предпише определени лекарства за лечение на склонна към акне кожа. Не се колебайте да говорите със специалсит за това.

Натиснете ТУК,  за да научите повече за причините за акне.
Натиснете ТУК за повече информация за грижата за акне.

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АКНЕ.

ГРЕШНО

Няма убедителни доказателства, че шоколадът влияе по някакъв начин върху акнето, макар че хората са различни и при някои от тях акнето може да предизвика пъпки по лицето. Всъщност черният шоколад е пълен с антиоксиданти, които не вредят на кожата!
Научете още

МАЗНИТЕ ХРАНИ
СА РАВНОЗНАЧНИ НА МАЗНА КОЖА.

ГРЕШНО

Разпространен мит за акнето е, че мазнините от чинията ви се превръщат в повече омазняване в порите ви, но между двете няма пряка връзка. Въпреки това, богатата на наситени мазнини храна може да допринесе за микровъзпалението във всички органи в тялото, включително кожата.  Накратко, беконът и чипсът не причиняват акне, но умереният прием е най-добрата стратегия за общо здраве.
Научете още

ЗАХАРТА МОЖЕ ДА
ВЛОШИ АКНЕТО.

ВЯРНО

Последните проучвания показват, че храни с висок гликемичен индекс – тези, които предизвикват рязък скок на кръвната захар – могат да влошат акнето. За да поддържате доброто състояние на кожата си, старайте се да избягвате сладкиши, подсладени напитки и храни, приготвени от бяло брашно, и вместо това избирайте храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и варива.
Научете още

СТИСКАНЕТО НА ПЪПКИТЕ
НЯМА ДА ВИ ДОНЕСЕ НИЩО ХУБАВО.

ВЯРНО

Макар да изглежда като бързо решение на проблема, стискането на пъпка всъщност ще влоши състоянието на вашата склонна към акне кожа, тъй като на практика може да увреди възпаления космен фоликул и да усили възпалението. Може дори да внесете нова инфекция посредством ноктите си.Ето защо стискането на пъпки е вреден навик и е най-добре да се избягва!
Научете още

СЪЩО ТАКА РАЗПОЛАГАМЕ И С
НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ

EFFACLAR е пълна гама продукти с висока ефикасност и отлична поносимст против несъвършенства, които са насочени към различни по проява проблеми. 

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност извън международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА ДОЗИРОВКА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната ефективна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се проверява върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или изтощена от процедури при лечение на онкологични заболявания.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО?

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА

placeholder 3 ИЗНЕНАДВАЩИ ПРИЧИНИ ЗА АКНЕ:
СТРЕС, СЛЪНЦЕ И ЗАМЪРСЯВАНЕ
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ