ГРИЖИ ЗА
КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ

Грижата за вашата склонна към атопия кожа или тази на вашето дете може да бъде разделена на 2 отделни фази.

ВИЕ ПИТАТЕ
НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

1 quote-marks

Как мога да се отърва от склонна към атопия кожа?

Основата на грижата за склонна към атопия кожа са кортикостероидните кремове по време на обострянията (възможно най-слаби кортикостероиди, назначени единсствено от лекар и никога по лицето) и поддържаща грижа със заместители на сапуна за измиване и редовно нанасяне на емолиенти. За трайно отстраняване на обострянията е важно да се балансира кожният микробиом (полезните бактерии, които живеят върху кожата).

Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Склонната към атопия кожа заразна ли е?

Не! Склонната към атопия кожа е атопично (алергично) състояние, което протича в семействата и засяга основно бебета и деца. Невъзможно е някой да “се зарази”.

Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Каква е разликата между предразположена към атопия кожа и псориазис?

Псориазисът причинява дебели, червени, люспести петна по кожата, често върху лактите и коленете. Сърбежът поради сухота не е ключов симптом. Склонната към атопия кожа също образува сухи червени петна, но те не са склонни да бъдат толкова удебелени и обикновено се намират в кожните гънки на врата, лактите и коленете (или на лицето при бебета). При склонна към атопия кожа сърбежът поради сухота е интензивен и може да има видими следи от драскотини и наранена кожа.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Кое води до обострянето на склонната към атопия кожа?

Причинителите на обостряне на склонната към атопия кожа са различни. Те включват изсушаване на кожата (през зимата или поради агресивно почистване на тялото), както и дразнители на околната среда и алергени. Потта е най-често срещаният причинител за склонна към атопия кожа след тренировка или през нощта, както и стресът. Каквито и да са факторите при Вас, използването на заместител на сапун и прилагането на емолиент два пъти дневно ще разреди обострянията.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Разпространява ли се атопичната екзема?

Склонната към атопия кожа не е заразна и не се предава от човек на човек. Склонната към атопия кожа се появява по определени области на тялото. При бебетата обикновено се появява на бузите и брадичката, докато при по-големите деца често засяга кожните гънки на врата, лактите и коленете. Важно е да научите децата как да избягват разчесване на склонна към атопия кожа, тъй като областите могат да станат по-големи и да засегнат по-голяма част от кожата.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или атопичната екзема е генетично обусловено състояние на кожата и не е заразно. Лечението на симптомите на атопичния дерматит се базира на използване на заместители на сапуна, емолиенти и при необходимост - локално прилагане на кортикостероиди.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА С ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

При децата обичайно атопичният дерматит трае от няколко месеца до няколко години. Половината от децата, с прояви на атопия като бебета, са излекувани до петгодишна възраст. В някои случаи атопията продължава и в зряла възраст, но е невъзможно това да бъде предвидено. Не съществува точно определено лечение на атопичната екзема, но тя може да бъде контролирана с правилната грижа.
Научете още

ОБОСТРЯНЕТО НА АТОПИЧНАТА ЕКЗЕМА МОЖЕ
ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАНО ОТ СТРЕС.

ВЯРНО

Не е съвсем ясно защо, но специалистите споделят, че емоциите, уплахата и стресът играят значителна роля за обостряне на състоянието. Все пак склонността на кожата към атопия има наследствена предразположеност. Ако стресът се явява причинител за вас, потърсете техники за управление на стреса.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да действат като отключващ фактор и да доведат до обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове или друг вид тестове, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, брашно, риба и яйца).
Научете още

СЪВЕТИ ЗА НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ
НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА ПОД КОНТРОЛ

Освен тези 2 фази, още няколко съвета относно начина на живот са ключът към успешните грижи за склонната към атопия кожа. Те включват избор на хладки и кратки душове или вани, поддържане на хлад в помещението, справяне с домашните микроакари, избор на памучно облекло и избягване на задържане на пот върху кожата.

В статията по-долу ще откриете по-задълбочена информация и много съвети и ежедневни трикове при грижа за склонна към атопия кожа, както и препоръки на специалисти за създаване на здравословен режим, но и информация относно грижи, които вашият лекар може да предпише само с рецепта. Също така ще откриете препоръки за подходящи продукти, ако търсите грижа за склонна към атопия кожа с по-лека текстура.

ПРЕДПИСАНИЕ-
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ

Фаза 1: По време на обостряне. Най-често вашият доктор ще предпише медикаменти само с рецепта, като локални кортикостероиди или крем с активна съставка такролимус. Тези лекарства успокояват имунната реакция на кожата (зачервяване, сухота и много, много сърбеж), за да облекчат дразненето и да помогнат на атопичните лезии да заздравеят.

ПОДДЪРЖАНЕ -
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ

Фаза 2: Поддържане и превенция. За да поддържате склонната към атопия кожа хидратирана и здрава, при душ използвайте заместител на сапун или синтетичен детергент (Syndet) и нанасяйте два пъти дневно емолиент, за да възстановите кожния микробиом (микроорганизмите, които живеят върху кожата) и да подпомогнете поддържането на неговия баланс. Също така можете да освежавате кожата с термална вода с естествено успокояващо действие, за да намалите сърбежа.

НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност, надвишаващи международни регламенти в козметиката.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО
ТЕСТВАНИ ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно предварително условие = Без алергични реакции
Ако открием дори един случай, връщаме формулата в лабораториите и преформулираме
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме опаковките, осигуряващи най-добра защита и ползваме само най-необходимите консерванти, за да гарантираме запазване на поносимостта и ефективността във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ТОЧНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолог и токсиколог, продуктите ни съдържат само най-необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на продуктите ни е проверена върху най-чувствителните типове кожа: реактивна, склонна към алергии и акне, склонна към атопия, увредена или отслабена от противоракови терапии.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ ОТНОСНО 
КАКВО ПРИЧИНЯВА АТОПИЯТА?

СКЪПИ
ЧИТАТЕЛИ

Изложената тук информация е предназначена само за общообразователни цели и в никакъв случай не може да замести професионалната медицинска консултация. По всякакви медицински въпроси винаги трябва да търсите консултация с квалифициран медицински специалист.