КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ?
ОТ ПРИЧИНИТЕ ДО РЕШЕНИЯТА - ЕТО ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Article Read Duration 10 минути за четене

Атопичният дерматит е състояние на кожата, което протича в семействата и засяга предимно децата. Атопичната кожа е перманентно суха с нарушена “бариерна функция”. Някои алергени могат да проникнат в кожата и да причинят възпаление. Резултатът? Интензивен сърбеж, който влияе на съня и качеството на живот. Атопичният дерматит се нуждае от специфично третиране по време на обостряния и подходяща рутинна за поддържане на кожата:


• Почиствайте внимателно с продукти без сапун
• Нанасяйте хидратиращ емолиент поне два пъти дневно
• Вземете душ веднага след спортуване, а после нанесете хидратиращ емолиент
• Възстановете баланса на полезните бактерии на Вашата кожа

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ -
ОТКЪДЕ ИДВА?

Много хора имат генетично предразположение към поява на атопичен дерматит. Засегнатите от това състояние имат силно реактивна имунна система и са склонни към алергични състояния като астма и алергичен ринит. Атопичната кожа по природа е суха. При нормалната кожа се формира липиден филм със защитна роля, докато същият е нарушен при атопичната кожа (но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви помогнем!) Този филм е познат като “кожна бариера” или “бариерна функция” на кожата. Склонната към атопия кожа е буквално като “незащитена”, затова някои алергени от заобикалящата ни среда могат да проникнат в епидермиса. Те стимулират имунната система, която реагира силно. Стига се до появата на клинични признаци на склонната към атопия кожа: сърбеж, зачервяване и дискомфорт. Факторите на околната среда като замърсяването също могат да обяснят значителното увеличението на случаите на атопичния дерматит през последните няколко години. Има дори доказателства, че дисбалансът на полезните за кожата бактерии може да е фактор за склонната към атопия кожа.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА
АТОПИЧНИЯ ДЕРМАТИТ?

Склонна към атопия кожа по лицето

Склонната към атопия кожа е много суха кожа, която се усеща опъната и сърбяща. Появява се най-вече по лицето при бебета. Симптомите на атопичен дерматит по лицето също включват лющене и загрубели червени участъци. Видимите признаци на склонната към атопия кожа по лицето могат да окажат въздействие върху състоянието на детето, тъй като то може да се почувства смутено или притеснено на публични места. Добрата новина е, че с правилен подход и ежедневна грижа за кожата между периодите на обостряне, склонната към атопия кожа на вашето дете може да бъде ефективно успокоена.

Склонна към атопия кожа по тялото

При новородените атопичният дерматит се среща най-често по лицето, особено по бузите и брадичката. С порастването на детето, проява на атопия по кожа се локализира главно на шията и в кожните гънки около лактите, китките и зад коленете. Симптомите включват зони със суха, силно сърбяща кожа, често с видими следи от чесане (драскотини). С течение на времето кожата може да се удебели в процес, наречен “лихенификация.” Ако детето Ви има някой от тези симптоми, помислете за консултация с личния лекар или дерматолог.

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ -
КОГА ЗАПОЧВА?

Екзема при бебетата

Атопичният дерматит или склонната към атопия кожа често се появява през първите няколко месеца от живота. Атопичната кожа при бебетата се обгрижва с помощта на заместители на сапун (синдети) за измиване и хидратиращи емолиенти. Не се колебайте да използвате хидратиращ продукт, специално адаптиран за склонна към атопия кожа от първите дни след раждането на бебето Ви.

Лечима ли е атопията на моето дете?

При 50% от децата с начална проява на атопия преди 1-годишна възраст, състоянието изчезва от само себе си до 5-годишна възраст. Няма конкретно лечение, но много сухата кожа може да се обгрижва например с използване на заместител на сапун за измиване, предпочитане на хладки душове пред горещи вани и нанасяне на емолиент два пъти дневно. Периоди на обостряне могат да се овладеят с локални кортикостероидни кремове, но те трябва да се използват само за ограничен период от време и по лекарско предписание, тъй като могат да причинят странични ефекти като изтъняване на кожата. Вижте по-долу още подробности за грижата за кожа с атопия.

СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА:
ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ЖИВОТА НА ДЕТЕТО

Склонна към атопия кожа при бебета

Основният симптом на атопичния дерматит е сърбежът, причинен от сухота, който влияе върху благосъстоянието на децата. Честите проблеми включват нарушен сън, промени в настроението и постоянен дискомфорт. Когато детето има атопична кожа, цялото семейство усеща ефектите:
• 58% от децата с атопия страдат от нарушения в съня1,
• 31% от родителите заявяват, че правят промени в ежедневието2 си,
• 85% от родителите смятат, че състоянието на детето им оказва влияние върху собственото им емоционално състояние3.

НЕ РАЗЧЕСВАЙТЕ. ВМЕСТО ТОВА
УСПОКОЙТЕ СЪРБЕЖА

Макар разчесването да може временно да облекчи сърбежа, то само ще поддържа екземата, тъй като разчесването на кожата допълнително уврежда нейната защитна бариера. Резултатът е непрекъснат цикъл на сърбеж-разчесване. За да се прекъсне порочният кръг на атопичния дерматит или екзема, е важно да се успокои този сърбеж.
Продължете да четете, за да откриете съвети за начина на живот за намаляване на сърбежа, последвани от съвети за третиране, които Вашият лекар може да предпише по време на обостряне.

5 СЪВЕТА
ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СЪРБЕЖА!

1. Почиствайте склонната към атопия кожа нежно

Избирайте хладни душове пред вани и ги ограничавайте най-много до 10 минути като продължителност. Избягвайте разпенващи се продукти, които могат да бъдат агресивни спрямо кожата и вместо това избирайте почистващи продукти без сапун като синдетите които почистват, без да причиняват раздразнение. Също така, не забравяйте да използвате шампоани, подходящи за чувствителната кожа след 3-годишна възраст. След всеки душ нанасяйте емолиент, специално създаден за склонна към атопия кожа.

2. Имате склонна към атопия кожа? Отървете се от акарите!

Атопичната екзема е свързана с много суха кожа с дефицит на липиди, които предпазват от някои алергени като акари и домашнен прах. Почиствайте с прахосмукачка редовно и проветрявайте стаите всеки ден, особено спалните. Ако е необходимо, поставете протектори за матраци и възглавници, които са специално проектирани за предотвратяване на домашни акари.

3. Осигурете възстановителен сън

Склонната към атопия кожа се характеризира със сухота, предизвикваща сърбеж, който може да обезпокои децата през нощта…, а също и техните родители! Помогнете на всички да се наспят добре, като поддържате в спалнята температура между 18 и 20 градуса: Това ще попречи на въздуха да стане прекалено сух. Ако е необходимо, поставете овлажнители за въздух. И, разбира се, не забравяйте да нанасяте емолиент на кожата вечер.

4. Памукът е идеалният материал за облекло за склонната към атопия кожа

Ако имате суха кожа, от съществено значение е да избягвате прекомерното изпотяване, което може да причини раздразнение. Трябва да се избягват вълнени и синтетични тъкани. Вместо това изберете дишащ памук, който е по-мек за кожата. А при изпотяване по време на спорт, …

5. Спортувайте с удоволствие, но вземете душ веднага след това

Упражненията не са забранени за склонната към атопична екзема кожа, но внимавайте да не остава пот върху кожата за продължително време, тъй като тя може да предизвика раздразнение. Най-добрият подход е да носите свободни, дишащи дрехи, които да абсорбират изпотяването от кожата. След тренировката си вземете душ незабавно с помощта на подходящ продукт за измиване и след това аннесете емолиент за склонна към атопия кожа. Вашият емолиент трябва да хидратира кожата и да балансира нейните полезни бактерии.

КОЙ СПЕЦИАЛИСТ ДА ПОСЕТИМ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ,
КОГАТО ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ?

Ако смятате, че детето ви може да има екзема, най-подходящият специалист за справяне с проблема е дерматологът. Само той ще може да постави точна диагноза, да предпише лечение и да даде подходящи съвети. По-леките случаи на атопичен дерматит също могат да се проследяват от Вашия личен лекар, а винаги може да се консултирате и с фармацевт за съвет относно подходяща грижа.

ПОВЕЧЕ ЗА
КОМПЛЕКСНАТА ГРИЖА ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

Ежедневната грижа за кожата с атопична екзема се разделя на две категории: грижа за периодите на обостряния и поддържаща грижа между тях.

Грижа на атопична екзема

Когато симптомите на атопичен дерматит са тежки (сухи и червени петна, драскотини от разчесване, различни несъвършенства…) дерматолозите може да предпишат кортикостероидни кремове. Тези медикаменти са с противовъзпалително действие и поради това трябва да се прилагат върху възпалени части на кожата, за да се успокоят и да се намалят щетите от разчесване възможно най-скоро. Обикновено се препоръчва приложение на кортикостероиди два пъти дневно. Загрижени ли сте доколко безопасни са те? Продължавайте да четете…

Кортикостероидните кремове са безопасни, ако се използват правилно и според предписанието

В някои страни кортизонът е непопулярен поради предполагаемите му странични ефекти: задържане на вода, нарушения на съня, по-бавен темп на растеж и др. Тези явления обаче засягат само кортикостероиди, приемани през устата.
Когато е под формата на крем, остава на повърхността на кожата и не причинява тези тежки странични ефекти. Препоръчва се обаче повишено внимание, тъй като прекомерната употреба на локални кортикостероиди може да изтъни и отслаби кожата. Кортикостероидните кремове не се препоръчват за нанасяне на лицето, където кожата е по-тънка.

Поддържаща фаза с емолиенти

Поддържането между обостряния е съществена част от справянето със склонна към атопия кожа.
След като атопичните лезии на екземата изчезнат, хидратиращите кремове възстановяват хидролипидния слой, който предпазва повърхността на кожата (“(хидролипидният филм” или “кожната бариера”, които споменахме по-горе) и ограничават проникването на дразнители. Кремове за склонна към атопия кожа трябва да се нанасят върху цялото тяло веднъж или два пъти на ден, за да овлажнят кожата и да балансират нейните полезни бактерии, като по този начин се намали сърбежа поради сухота и се ограничи продължителността на нови обостряния. Като поддържате кожата хидратирана и защитена с богат емолиент, можете да ограничите замърсителите от околната среда да й влияят , което ви позволява да прекъснете цикъла на сърбеж-разчесване.

ВАЖНОСТТА НА СПАЗВАНЕТО НА ПРЕПОРЪКИТЕ ПРИ АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
И ЕЖЕДНЕВНАТА РУТИНА В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Тъй като атопичната екзема е хронично състояние на кожата, ключът към успешната грижа е впостоянството. Важно е да бъдете наблюдателни и да следите за нови зачервявания, които може да се нуждаят от терапия с кортикостероидни кремове, както и да сте абсолютно постоянни в своятарутина на поддържане.

За ежедневно измиване използвайте хладка вода и заместител на сапуна или синдети нанесете след това емолиент, специално предназначен за склонна към атопия кожа. Подходящ хидратиращ емолиент като Lipikar Baume AP+М трябва да се прилага поне веднъж на ден. Също така, не се колебайте да попитате дерматолога си как правилно да прилагате кремовете при детето си.

НЕКА ДЕТЕТО ВИ
СЕ ВКЛЮЧИ!

Тъй като ще нанасяте хидратиращ продукт два пъти на ден, винаги ще бъде по-лесно, ако можете да го направите забавно! Обмислете дали да не слушате любимата музика на детето си, докато нанасяте продукта, или защо да не композирате ваша песен за нанасяне на крем? А защо да не нанасяте крема в шарки? Важно е детето Ви да е мотивирано постоянно да се грижи за своята кожа като част от обичайната рутина сутрин и вечер преди лягане. Не се колебайте да дадете на детето си малко самостоятелност - може приятно да Ви изненада!

СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА:
И БАКТЕРИИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ ВЪРХУ КОЖАТА

Здравата кожа е дом на милиарди полезни бактерии, щастливо обитаващи всеки квадратен милиметър. Атопичният дерматит е свързан с изчерпване на разнообразието на тези микроорганизми (бактерии, гъбички,…), известни като кожен микробиом. Досега се опитвахме да унищожим микроорганизмите, присъстващи в нашето тяло и на повърхността на кожата ни. Скорошни изследвания показват, че всъщност тези микроорганизми представляват балансирано бактериално наследство, което взаимодейства с нашето тяло, за да гарантира, че то функционира правилно. Случва се така, че при атопична екзема микробиомът е дисбалансиран.

БАЛАНСИРАНЕ НА МИКРОБИОМА,
ЗА ОВЛАДЯВАНЕ НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

Подходящият емолиент за склонна към атопия кожа едновременно възстановява липидната бариера на кожата и балансира нейния микробиом. В клинично проучване лабораториите на La Roche-Posay показват, че не е достатъчно просто да се възстанови бариерната функция на кожата, за да се осигури трайно облекчение за склонната към атопия кожа. Също толкова важно е да се възстановите баланса на кожния микробиом. С Lipikar Baume AP+М можете едновременно да възстановите липидите на кожата и да балансирате микробиома, за да се осигури на детето незабавен комфорт и 24-часов ефект против разчесване, както и разреждане на честотата на обостряне.

ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА
ПРИ ДЕЦА СЪС СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

Какви продукти за ежедневна грижа са подходящи за склонна към атопия кожа?

При къпане във вана или с душ, изберете подходящи продукти катоLIPIKAR Syndet АР+ : той помага за възстановяване на комфорта при сухата кожа. С помощта на върховете на пръстите си разпенете този "сапун без сапун". Изплакнете обилно. Той също така е без аромат.

Докато кожата е все още влажна, нанесете Lipikar Baume AP+Мбогат и подхранващ емолиент, който действа за възстановяване на липидната бариера на кожата и помага за ребалансиране на нейния микробиом.

LIPIKAR BAUME AP+М:
ВНИМАТЕЛНО ПОДБРАНИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ

В БЪРЗОПОПИВАЩА ТЕКСТУРА

Създаден специално за склонна към атопия кожа, Lipikar Baume AP+м съдържа комбинация от активни съставки, подбрани поради своята ефикасност срещу интензивна сухота и за склонна към атопия кожа в нова, комфортна текстура, която стимулира редовното нанасяне. Продуктът LIPIKAR Baume AP+М демонстрира своята ефикасност за:

1. Възстановяване на баланса на микробиома

Формулата на LIPIKAR Baume AP+М включва съставка, добита от полезна бактерия, отгледана в термалната вода La Roche-Posay. Употребата на продукта подпомага възстановяването на баланса в разнообразието на микроорганизмите, живеещи на повърхността на кожата, нейния микробиом. Поддържа кожата комфортна по време на периоди на ремисия, за да предотврати рецидивите. Успокоява дразненето, укрепва кожната бариера, за да ограничи проникването на патогени, които биха причинили ново дразнене, и насърчава възстановяването на кожната бариера.

2. Възстановяване на липидната бариера на кожата

LIPIKAR Baume AP+М съдържа комбинация от активни дермокозметични съставки за хидратация на склонна към атопия кожа и за интензивно подхранване:
• Масло от карите с липидовъзстановяващ ефект
• Масло от рапица с липидовъзстановяващ ефект
• Глицерин с хидратиращ ефект

3. Успокояващ ефект

Ниацинамидът действа директно за успокояване на раздразнението на склонната към атопия кожа. Успокоява сърбежите, като същевременно намалява дискомфорта.

LA ROCHE-POSAY Е ЗАЕДНО
С ВАС В ГРИЖАТА ЗА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

Лаборатории La Roche-Posay разработват продукти специално за склонна към атопия кожа, които могат да прилагат от първите дни на живота. Като създава продукти, специално адаптирани за склонна към атопия кожа, La Roche-Posay работи за подобряване на качеството на живот на децата, засегнати от състоянието, и на техните семейства.

Освен да разработва продукти, La Roche-Posay ръководи над 80 училища за атопия по целия свят, за да подобри качеството на живот на децата с атопична кожа и да ги накара да се чувстват по-малко изолирани. Едно такова училище се провежда в термалния център La Roche-Posay, където хиляди пациенти с екзема се лекуват всяка година4.

В училищата по атопия, заедно с родителите си, децата могат да участват в семинари как да нанасят емолиента за тяло и да се научат как да се грижат за кожата си. Те получават съвети как да избегнат разчесването на кожата си и научават най-добрите начини за нанасяне на емолиент в забавна и спокойна обстановка.


1Clinical study, 209 children aged between 2 and 16 (average age: 8) with mild to moderate atopic dermatitis
2Dimension Baromètre suivi dermatologue 2008, Fr-All-It-Esp [Measurement: Dermatologist monitoring poll 2008, France-Germany-Italy-Spain]
3La Roche-Posay clinical study, at 8 sites (France, Italy, Belgium, Germany, Argentina), 191 child patients aged between 3 and 22 having had atopic dermatitis for 5 years on average.
4Certifications awarded to La Roche-Posay thermal cure as a result of the Europe-wide examination and surveys which ESPA have carried out in 2018

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия е състояние с наследствена обремененост и не е заразно. Овладяването на симптомите на атопичния дерматит се базира на заместители на сапуна, емолиенти и локално прилагани кортикостероиди при необходимост.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

При децата обичайно атопичният дерматит трае от няколко месеца до години. При ½-та от тях, проявили атопия като бебета, състоянието отшумява до 5-годишна възраст. В някои случаи атопията продължава до зряла възраст. Не съществува конкретно лекарство за нея, но състоянието може да бъде контролирано с правилната грижа.
Научете още

ОБОСТРЯНЕТО НА АТОПИЧНАТА ЕКЗЕМА МОЖЕ
ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАНО ОТ СТРЕС.

ВЯРНО

Не е съвсем ясно защо, но специалистите споделят, че емоциите, уплахата и стресът играят важна роля за обостряне на състоянието. Все пак за склонността на кожата към атопия има генетична предраположеност. Ако стресът се явява причинител за вас, потърсете техники за справяне с него.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да действат като причинител на възпаление и да доведат до обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове и тестове чрез убождане, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, брашно, риба и яйца).
Научете още

ЗНАЕТЕ ЛИ,
ЧЕ?

LIPIKAR BAUME AP+М е тестван при 14 180 пациенти в 29 клинични проучвания под дерматологичен контрол.

ОТКРИЙТЕ
ОСТАНАЛИТЕ ПРОДУКТИ ОТ ГАМАТА

С продукти, подходящи за цялото семейство, от новородени до възрастни, гамата LIPIKAR предлага решения в сферата на продуктите за грижа и хигиена на тялото при чувствителна, много суха и склонна към атопия кожа. 

НАШИЯТ АНГАЖИМЕНТ
ЗА БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните козметични разпоредби.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА ДОЗИРОВКА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Толерантността на нашите продукти е проверена на най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, склонна към атопия, с повърхностни наранявания или отслабена при лечение на онкологични заболявания.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТНОСНО
КАКВА Е КОЖАТА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ