СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

Склонната към атопия кожа е състояние на кожата, причинено от сухота, като много често се среща при бебета и деца. Всъщност около 15-20% от децата под 7-годишна възраст имат склонна към атопия кожа, процент, който се е увеличил през последните 30 години. В 50% от случаите склонната към атопия кожа изчезва до 5-годишна възраст, но има вероятност да продължи и до юношество и зряла възраст.*

*Източник: CHU Nantes, unity of cancérology & dermatology, spécialisation atopic dermatitis, април 2015

ВИЕ ПИТАТЕ,
НИЕ ОТГОВАРЯМЕ

1 quote-marks

Как изглежда склонната към атопия кожа?

При бебета склонната към атопия кожа води до поява на груби, люспести червени петна, особено по бузите и брадичката. При по-големи деца и възрастни петната по склонната към атопия кожа се локализират главно на шията и в кожните гънки около лактите, китките и зад коленете. Петната могат да имат следи от драскотини и да кървят. Също така могат да се образуват мехурчета с течност. С течение на времето кожата може да се удебели.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Как се развива кожа, склонна към атопия?

Кожата, склонна към атопия, е генетично състояние, което се предава в семействата. Кожата е постоянно суха, което означава, че има отслабена бариера срещу алергени и дразнители. Това им позволява да проникнат през кожата и да причинят раздразнение. При възрастни склонната към атопия кожа може да бъде причинена от професии, които включват често миене на ръцете. Фактори на околната среда за склонна към атопия кожа включват домашни акари.

Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Сърби ли склонната към атопия кожа?

Да! Сърбежът поради сухота е една от основните характеристики на склонната към атопия кожа. Повърхностната бариера на кожата е увредена, което означава, че алергените и дразнителите могат да проникнат дълбоко, причинявайки раздразнение и освобождаване на сърбежната молекула хистамин. Суха, сърбяваща, склонна към атопия кожа може да се обгрижва със заместители на сапуна и два пъти дневно нанасяне на емолиент, като се използва продукт, който балансира полезните за кожата бактерии.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Екземата алергия ли е?

Екземата не е алергия, тя е атопично състояние. С други думи тя е свързана с алергии и други атопични състояния като астма и сенна хрема. При екзема защитната бариера на кожата е увредена, което позволява на алергените и дразнителите да проникнат дълбоко и да причинят раздразнение, което води до признаците на екзема (сърбеж, зачервяване, сухи плаки и др.).

Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

1 quote-marks

Кое причинява склонната към атопия кожа при бебетата?

Кожата, склонна към атопия, е наследствено състояние, което се предава в семействата. Кожата не произвежда достатъчно липиди, за да се предпази, оставяйки я уязвима и отворена за атаки от алергени и дразнители. Това кара кожата да губи вода, да става суха и сърбяща, често по бузите, брадичката и ставите. Повечето деца израстват склонната към атопия кожа до училищна възраст, но в някои случаи проявите могат да продължат до зряла възраст.


Научете още

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗНО?

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия е състояние с наследствена обремененост и не е заразно. Лечението на симптомите на атопичния дерматит се базира на заместители на сапуна, емолиенти и локално прилагани кортикостероиди при необходимост.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да провокират склонната към атопия кожа и да причинят обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове и тестове чрез убождане, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, пшеница, риба и яйца).
Научете още

РАЗЧЕСВАНЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА,
СПИРА СЪРБЕЖА, ПРИЧИНЕН ОТ СУХОТА.

ГРЕШНО

Чесането активира порочният кръг на атопията: ноктите нараняват вече отслабената кожа, като позволяват на повече алергени и дразнещи агенти да проникнат, което води до още повече чесане и по-увредена кожа. LIPIKAR Baume AP+М поддържа повърхностните липиди на кожата, като помага да спре обострянето и да намалее наполовина времето на чесане през нощта.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

В зависимост от детето, атопичният дерматит трае от няколко месеца до години. Половината от децата със склонна към атопия кожа като бебета, са излекувани до петгодишна възраст. В някои случаи атопичната екзема продължава до зряла възраст, но е невъзможно това да бъде предвидено. Не съществува конкретно лекарство за склонната към атопия кожа, но тя може да бъде контролирана с правилната грижа.
Научете още

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА
СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

Но какво представлява атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия? Това е състояние, при което кожата не произвежда достатъчно повърхностни липиди (естествените овлажнители на кожата), което означава, че тя става перманентно суха. В резултат някои алергени и дразнещи вещества, например агресивни перилни препарати или домашни акари, могат да проникнат в кожата, където да причинят сърбеж и раздразнение.

Как изглежда склонната към атопия кожа? Склонната към атопия кожа води до поява на сърбящи и зачервени участъци, често върху лицето при бебета и в кожните гънки около лактите, китките и колената при по-големи деца.

СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА
И АТОПИЧНА ЕКЗЕМА

Съсоянието на склонната към атопия кожа е познато също като „атопичен дерматит“ или „атопична екзема“, защото се свързва с така наречената атопия. Ако имате склонна към атопия кожа, това означава, че имате генетична предразположеност към проява на алергии. Склонната към атопия кожа често върви ръка за ръка с други „атопични“ или „алергични“ състояния, като сенна хрема и астма, както и хранителни алергии. Подобно на екземата, разпространението на атопията нараства рязко. През 1960 г. атопията е засягала 5-10% от населението, докато днес процентът е над 10-20%.

СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА
И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ

Склонната към атопия кожа е нещо повече от състояние на кожата, тъй като хроничният сърбеж („пруритус“) може да бъде изключително досаден и изнервящ. Например в училище, постоянният сърбеж може да повлияе сериозно върху способността за концентрация на вашето дете. Нощем сърбежът и чесането могат да нарушат съня, като причинят неспокойство и нервност, както при деца, така и при техните родители!

За щастие, помощта на експертите е на разположение в аптеката. Плъзнете, за да научите всичко за най-добрите решения (трикове), които могат бързо да помогнат на склонната към атопия кожа да възвърне състоянието си на комфорт без сърбеж.

В долните подраздели можете да намерите информация за причините за склонната към атопия кожа и как да предотвратите това състояние, както и специалния раздел относно склонната към атопия кожа при бебета и деца, където е обяснено как да се грижите за атопията в училище, по време на спорт и на сън.

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само най-необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се тества върху най-чувствителната кожа: реактивна, склонна към алергии, акне, атопия, с малки и повърхностни наранявания или изтощена от процедури при лечение на онкологични заболявания.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
ПРИЧИНИТЕ ЗА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

СКЪПИ
ЧИТАТЕЛИ,

Изложената тук информация е предназначена само за общообразователни цели и в никакъв случай не може да замести професионалната медицинска консултация. По всякакви медицински въпроси винаги трябва да търсите консултация с квалифициран медицински специалист.