КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ БЕБЕШКА КОЖА, ЗАЧЕРВЯВАНЕ ПОД ПЕЛЕНИТЕ
И КОЖНО РАЗДРАЗНЕНИЕ ПРИ НОВОРОДЕНИ

Article Read Duration 19 минути за четене

Много новородени страдат от състояния на сърбеж, включително склонност към зачервяване под пелените и обща раздразнителност на чувствителната им кожа. Докато всяко едно от тези състояния има специфична характеристика и лечение (за повече информация продължете да четете), то те всички се повлияват от обикновената ежедневна грижа за комфорт на бебето:

• Къпете бебето в хладка вода
• Използвайте много мек, почистващ крем или гел без сапун
• Подсушавайте грижливо
• Нанасяйте изключително деликатни защитни кремове
• Сменяйте често пелените
• Използвайте слънцезащита
• Избирайте безопасен за бебета, хипоалергенен перилен препарат
• Въвеждайте новите храни една по една, за да установите евентуални алергични реакции

БЕБЕШКА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ

Правилната грижа за склонната към атопия кожа на новороденото улеснява живота на цялото семейство

Възпалителните кожни състояния, като склонната към атопия кожа при новороденото, могат да предизвикат силен дискомфорт и болка при бебетата. Раздразнените от усещанията за сърбеж бебета плачат, стават тревожни и не са в състояние да заспят. Едно неспокойно бебе може да наруши рутината на цялото семейство, затова родителите трябва да знаят как да се отнасят със склонната към атопия кожа , да предотвратяват обострянето ѝ, да облекчават зачервяването под пелените и да се грижат за чувствителната кожа на своето новородено. Гарантираме ви, че има надежда, затова продължете да четете!

Какво представлява склонната към атопия кожа на новороденото?

Склонната към атопия кожаили атопичният дерматит има генетичен компонент и може да се унаследи. Атопичната екзема е следствие от постоянна сухота (кожа, която е по-скоро суха по природа, отколкото кожа, станала суха, вследствие например на излагане на агресивни продукти) и е уязвима към алергени и дразнещи вещества, които се абсорбират от кожата и предизвикват интензивен сърбеж.

При новородени склонната към атопия кожа се наблюдава в областта на лицето, но също така в процеса на растеж на вашето бебе, може да засегне и кожните гънки около коленцата, китките и лактите.

Ще получи ли бебето ми белези от атопичната екзема?

Самата атопична екзема при бебето не оставя белези. Ако склонната към атопия кожа на вашето бебе се влошава и не получава адекватна грижа, потенциално може да останат белези. Ако кожата на вашето бебе изглежда сякаш e инфектирана (ако отделя секрет или е покрита корички или отворени рани), задължително се консултирайте с вашия общопрактикуващ лекар (GP).

Атопичната екзема при бебешката кожа може да изчезне във времето, но междувременно трябва да се научите как да се справяте с нея.

При по-големи деца склонната към атопия кожа не е често срещана и в 50% от случаите тя постепенно отшумява до петгодишна възраст. Но в същото време родителите имат нужда от екпертни съвети от специалист, как да се справят със симптомите и да намалят обострянето. Прочетете мнения и съвети как да се справяте със склонната към атопия бебешка кожа.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА
БЕБЕШКА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ

Съвети как да улесните всекидневието при кожа, склонна към атопия

При обостряне на екземата при новородени, за намаляване на раздразнението и сърбежа, в повечето случаи дерматолозите предписват използването на локални кортикостероидни кремове веднъж дневно, за предпочитане вечер. За да допълните и оптимизирате ежедневната грижа за вашето малко дете, особено внимание трябва да се обърне на къпането и почистването на бебешката кожа.

• Избирайте хладки душове или вани, с вода, която не надвишава 37 градуса.
• Използвайте много мек, почистващ крем или гел без сапун.
• Старателно, но нежно подсушавайте кожата с потупване.
• Нанасяйте кремовете в рамките на 10 минути след къпането на бебето. Това помага на активните съставки в емолиента или кортикостероидния крем по-добре да се абсорбират от кожата.
• Веднага щом екземните лезии отшумят (червенината е избледняла и кожата не е вече напукана или изприщена), кортикостереоидният крем трябва да бъде заменен с емолиент.
• Накрая не забравяйте да изрежете ноктите на ръцете на бебето, за да предотвратите нараняване на кожата. Само изрязването може да остави остри ръбчета, така че не пропускайте обработването с пиличка.

ПРОДУКТИ ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА
ЗА НОВОРОДЕНИ СЪС СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА

Важно е да се отнасяте към деликатната кожа на вашето бебе с изключителна грижа. Избирайте продукти без аромат, които не съдържат агресивни съставки като алкохол или сапун и са предназначени специално за бебета.

La Roche-Posay, препоръчвана от 25 000 дерматолози, е марка, разработила козметични продукти, предназначени специално за бебета със склонна към атопия кожа, за грижа, успоредно с предписаното от вашия лекар лечение. Нашите продукти за грижа за кожата LIPIKAR са без аромати, обогатени са с ниациамид и масло от карите и са разработени, за да отговарят на специфичните нужди на склонната към атопия кожа:

• Незабавно облекчава сърбежа, причинен от сухота
• Възстановява защитния слой липиди на кожата (кожната бариера)
• Възстановява баланса на полезните бактерии, които живеят върху кожата
• Намалява честотата на епизодите на сухота.

 

LIPIKAR Syndet АР+ е нежен, без съдържание на сапун измиващ крем, подходящ за сухата и чувствителна кожа на вашето бебе.

Няколко капки LIPIKAR АР+ измиващо олио може да бъдат добавени към ваната за защита на кожата на вашето бебе.

LIPIKAR Baume AP+М е деликатен балсам, който облекчава сухотата, характерна за склонната към атопия кожа.

Добре е да знаете: и LIPIKAR Baume AP+М, и LIPIKAR Syndet АР+ са тествани в родилни отделения и са подходящи за новородени, от първите дни на живота им.


Продължете към съветите на специалистите относно грижата за чувствителната бебешка кожа и натиснете ТУК за съветите им относно грижата за склонната към атопия кожа на вашето бебе.

ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНИ
ИЛИ СКЛОННОСТ КЪМ ЗАЧЕРВЯВАНЕ ПОД ПЕЛЕНИТЕ

Зачервяването под пелените е често срещано и може да предизвика дискомфорт

В даден момент повечето бебета страдат от зачервяване под пелените, различно само по степента на усложнение. В САЩ се нарича памперс обрив, но както и да го наричаме, зачервяването под пелените се изразява в зачервена, възпалена кожа около бебешкото дупе.

Какво предизвиква зачервяването под пелените?

Влажната среда на пелената е идеално място за развитие на определени гъбички или бактерии. Контактът с храносмилателните ензими, които се съдържат в изпражненията, или амоняка, който се намира в урината, са също фактори, които причиняват раздразнение и сърбеж (дерматит) в тази зона.

Протриването и притискането влияят: твърде стегнатите или неправилно поставени пелени създават триене, което може да допринесе за зачервяването под пелените.

Химическите субстанции, съдържащи се в някои перилни препарати, или някои продукти за грижа за кожата могат също да бъдат дразнещи и дори алергизиращи.

И накрая употребата на антибиотици може понякога да наруши нормалния баланс на полезните бактерии, които спомагат за контрола на определени микроорганизми, като гъбичките.

СЪВЕТИ ЗА
ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАЧЕРВЯВАНЕТО ПОД ПЕЛЕНИТЕ

За предотвратяване на инфекция е важно дерматитът от пелени да не се допуска

Обикновеното зачервяване под пелената или дерматитът от пелени може да причини дискомфорт и страдание у вашето бебе, но съществува и риск от инфекция. Когато зачервяването под пелените се инфектира, зачервяването се придружава от поява на червени пъпчици в кожните гънки, понякога с мехурчета със секрет. Ако забележите тези признаци на инфекция, се консултирайте с вашия педиатър или общопрактикуващ личен лекар.

Знаехте ли? 10 до 15% от консултациите с дерматолог са относно зачервяване под пелените!

Лесни съвети за избягване на зачервяване под пелените:

• Измийте нежно седалището на вашето бебе с продукт, който не съдържа сапун. Внимателно подсушете и кожните гънки на бебето.
• Сменяйте често пелените, за да намалите времето на контакт с урината и изпражненията (това може да означава и нощна смяна на пелените, ако бебето се събужда от раздразнението).
• Почиствайте нежно и оставяйте кожата да изсъхне на въздух преди обличане.
• Нанасяйте защитен крем след всяка смяна на пелена.
• Използвайте кремове и лосиони, които са хипоалергенни и без съдържание на парфюм и алкохол.

ПРОДУКТИ ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА
ЗА МИНИМАЛИЗИРАНЕ НА РАЗДРАЗНЕНИЯТА В ЗОНАТА ПОД ПЕЛЕНИТЕ

Изборът на правилните продукти за ежедневна грижа ще спомогне да не се допуска зачервяване под пелените. La Roche-Posay се препоръчва от дерматолозите за грижа за склонната към атопия кожа на вашето бебе.

Къпете бебето си с CICAPLAST Lavant B5 or LIPIKAR Syndet AP+, който е изключително деликатен и чиято почистваща формула не съдържа сапун. Най-важният съвет: Избягвайте използването на ръкавици за къпане или гъби, които могат да протъркат кожата и да причинят дразнене на вашето бебе.

SEROZINC съдържа цинков сулфат за почистване и успокояване на кожата на вашето бебе.

След почистване нанасяйте обилен слой CICAPLAST Baume B5 два пъти дневно.

Продължете към съветите на специалистите относно грижата за чувствителната бебешка кожа и и натиснете ТУК за препоръките им как да се грижите за склонната към атопия кожа на вашето бебе.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА
ПРИ БЕБЕТА

Бебетата имат деликатна кожа и много малки деца периодично изпитват общо раздразнение. Въпреки че има същата структура като кожата на възрастните, бебешката кожа е уязвима от външни агресори като химикали и замърсяване. Горещина, замърсяване, триенето на дрехите в кожата - всички те могат да предизвикат възпаление, придружено със сърбеж при бебетата. Въпреки че не е сериозно състояние, може да създаде неудобство и дискомфорт у вашето бебе.

Педиатрите и дерматолозите силно препоръчват деца под тригодишна възраст да не се излагат на директна слънчева светлина, тъй като кожата им е по- чувствителна към ултравиолетовите лъчи.Забележка: Дори ако бебетата и децата са на сянка, а не под директна слънчева светлина, срещу ултравиолетовите лъчи е необходима защита, тъй като те могат все още да се абсорбират от детската кожа.

СЪВЕТИ ЗА ГРИЖА ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА ПРИ БЕБЕТАТА

Лесни стъпки, които да следвате, за да поддържате комфорта на вашето бебе

За да осигурите комфорта и доброто физическо състояние на вашето бебе, е важно да съчетаете правилната грижа с правилните продукти по лесен начин.

• Относно прането, избирайте хипоалергeнен перилен препарат, който е предназначен за бебета. Използвайте го и за вашето пране, тъй като бебето ви ще прекарва много време в контакт с вашите дрехи и спално бельо.
• Бебешката кожа трябва да бъде почиствана и хидратирана всекидневно. Баня от 5-10 минути във вода с температура не повече от 37 градуса, е достатъчна за почистване на кожата на бебето.
• Винаги подсушавайте бебешката кожа много деликатно с потупване.
• Овлажнявайте бебешката кожа до 10 минути след банята.
• Използвайте нежни и неароматизирани продукти.
• При прекарване на време на открито, винаги използвайте сенник за количката, шапка и широкоспектърен слънцезащитен продукт с висок SPF (слънцезащитен) фактор, предназначен за бебета.
• Сменяйте редовно пелените.
• Оставете по няколко дни между въвежданията на всяка нова храна в хранителния режим.

ПРОДУКТИ ЗА ЕЖЕДНЕВНА ГРИЖА ЗА БЕБЕТА

Бебешката кожа изисква изключително деликатни формули, със сведени до минимум съставки. La Roche-Posay е марка с опит в грижата за бебешката кожа и неизменна ангажираност към безопасността.

 

При склонна към атопия кожа, като допълнителна грижа, пробвайте LIPIKAR Syndet АР+, измиващ продукт без аромат, с подхранващо масло от карите и ницианамид с успокояващ ефект. Добре е да знаете: Продуктът е тестван при новородени в клинично проучване, проведено под педиатричен контрол.

Нанесете обилно CICAPLAST Lavant B5 за облекчаване, възстановяване и защита на зоната под пелените, задната част на колената, подмишниците и други гънки на тялото, които могат да са предразположени към раздразнение.

При суха кожа на тялото или лицето на вашето бебе, се доверете на LIPIKAR Baume AP+М, богат, изключително облекчаващ и успокояващо емолиент, който е тестван при новородени с демонстрирана оптимална поносимост.

За слънцезащита на бебето ANTHELIOS Dermo-Pediatrics SPF 50+ Baby Lotion представлява деликатна, ефективна и с отлична поносимост подсилена защита срещу UVA, UVB, и дълги UVA лъчи, дори в случай на непряко излагане. Нежната текстура хидратира и подхранва кожата на вашето бебе за оптимална защита и комфорт.

Ако бебешката кожа се зачерви, напръскайте зоната с LA ROCHE POSAY Термална вода. Благодарение на естествените си успокояващи свойства, тя веднага намалява кожните раздразнения. Оставете за една минута, преди да отстраните излишъка от кожата.

 

Натиснете ТУК за съвет на специалист относно грижата за склонна към атопия кожа при новородени и ТУК относно зачервяване под пелените [link to: h2 Дерматит от пелени или зачервяване под пелените].

 

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ОБОСТРЯНЕТО НА АТОПИЧНАТА ЕКЗЕМА МОЖЕ
ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАНО ОТ СТРЕС.

ВЯРНО

Не съвсем ясно защо, но специалистите споделят, че емоциите, уплахата и стресът играят значителна роля за обостряне на състоянието. Все пак склонността на кожата към атопия има генетична предраположеност. Ако стресът се явява причинител за вас, потърсете техники за управление на стреса.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да действат като причинител на възпаление и да доведат до обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове и тестове чрез убождане, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, брашно, риба и яйца).
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

При децата обичайно атопичният дерматит трае от няколко месеца до години. При ½-та от тях, проявили атопия като бебета, състоянието отшумява до 5-годишна възраст. В някои случаи атопията продължава до зряла възраст. Не съществува конкретно лекарство за нея, но състоянието може да бъде контролирано с правилната грижа.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия е генетично заболяване и не е заразно. Лечението на симптомите на атопичния дерматит се базира на заместители на сапуна, емолиенти и локално прилагани кортикостероиди при необходимост.
Научете още

РАЗПОЛАГАМЕ С
ГАМА ПРОДУКТИ И ЗА ТОВА

С продукти, подходящи за цялото семейство, от новородени до възрастни, LIPIKAR е лидер в Европа в сферата на продуктите за грижа и хигиена на тялото при чувствителна, много суха и склонна към атопия кожа. 

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим дори един случай на алергия, се връщаме към реформулиране на продукта
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само най-необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се тества върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или отслабена при лечение на онкологични заболявания.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
КАКВА Е КОЖАТА, СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ