3 ИЗНЕНАДВАЩИ ПРИЧИНИ ЗА АКНЕ:
СТРЕС, СЛЪНЦЕ И ЗАМЪРСЯВАНЕ

Article Read Duration 4 минути за четене

Основните причини за акне са хормонални, възникващи в ключови моменти като пубертет, предменструален синдром и бременност. Но има и по-малко известни причини за акне като акне поради стрес, което е ключова причина за възрастовото акне. В допълненние към стреса, слънцето (UV лъчите) и замърсяването могат да доведат до поява на несъвършенства.

Полезни съвети:

• Вложете време в техники за управление на стреса
• Използвайте ежедневно лек, некомедогенен слънцезащитен продукт
• Нежно почиствайте кожата два пъти на ден с мицеларна вода за мазна кожа
• Попитайте своя фармацевт за грижа за кожата с текстури против замърсяване.

НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ,
АКНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЧИНИ ОТ СТРЕС!

Да, съществува акне поради стрес. Дългите часове на работа, наближаващи крайни срокове... когато нещата станат трудни, акнето може да се обостри от стрес. Научните изследвания са доказали връзката между високите нива на стрес и тежестта на проява на акнето. Истината е, че лекарите все още не са открили подробности за връзката между акнето и стреса, но се счита, че включва хормони на стреса, които задействат мастните жлези да произвеждат повече себум, а оттам се допринася за поява на несъвършенства.


Изводът? Стресът е главна причина за акнето и най-вече за възрастовото акне.

Как мога да се погрижа за акнето?

Трябва да откриете начини да се справите със стреса: излизане с приятели, трениране във фитнеса или просто да релаксирате пред екрана - уверете се, че отделяте достатъчно време за себе си... кожата Ви може просто да Ви благодари за това!

ИЗЛАГАНЕТО НА СЛЪНЦЕ МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ АКНЕ –
ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕ НОЩЕМ

UV лъчите са друга малко позната причина за акне (да, слънчевият ден може да има своите недостатъци!) Всъщност един мит за петната, които просто не изчезват, е, че слънчевата светлина е спасител на склонната към акне кожа. Грешно! За много кратко време придобитият тен може да направи кожата Ви да изглежда по-равномерна, но ефектът на изсушаване от слънцето може на провокира впоследствие "свръхпроизводство на себум" например след лятната ваканцията. Себумът, съчетан с удебеляването на повърхностния слой на кожата, запушва порите и нарушава правилното изтичане на себума. По тази причина излагането на слънце може да причини пъпки.

Слънцето също така може да е основна причина за кафявите белези върху кожата, известни като постинфламаторна пигментация или PIH: Възпалената кожа произвежда кафяв меланин в отговор на UV лъчите. Резултатът? Кафяво оцветени участъци по кожата, които служат единствено, за да Ви напомнят за отминалите пъпки ☹. Това може да се случи и през зимата, и през лятото.

Изводът? Слънцето променя функционирането на кожата, което го прави важна причина за поява на акнето. Продължете да четете, за да научите как да се справите с влошаването пъпките и белезите, провокирано от слънцето.

Как мога да огранича влошаването на моята склонна към акне кожа при излагане на слънце?

Кожата се нуждае от специфична помощ за предпазване от UV лъчите. Първата стъпка?  Широкоспектърна UV защита, обхващаща и UVA, и UVB лъчите. Изберете леки и некомедоногенни текстури. EFFACLAR Duo(+) SPF30 съчетава ефективни съставки за борба с несъвършенствата, заедно с широкоспектърна фотопротекция.

ЗАМЪРСЯВАНЕТО ЗАЕМА ЧЕЛНО МЯСТО
СРЕД ПРИЧИНИТЕ ЗА АКНЕ

Когато бъде зададен въпроса “кое причинява акнето?”, малцина мислят за мръсния въздух и изгорелите газове. Но един от основните стресиращи фактори за кожата в града е замърсяването. След повече от 15 години проучвания, La Roche-Posay класифицира атмосферното замърсяване като една от причините за пъпките и най-вече възрастовото акне.

Как замърсяването причинява акне?

Фините прахови частици, познати като PM 2.5, могат да преминат през защитната бариера на кожата. Придружени от озон и други замърсители, те предизвикватверижна реакция с окисляването на себума на повърхността на кожата. Тези замърсители променят състава на себума и причиняват недостиг на витамини С и Е, два от естествените антиоксиданти на кожата. Атаките срещу защитния слой на кожата, състоящ се от повърхностни липиди (кожната бариера), водят до поява на пъпки и проблеми с омазняването на кожата, прекалено лъщене, запушени пори, черни точки, неравна текстура на кожата и повяхнал тен.

Изводът? Замърсяването е една от водещите причини за възрастовото акне (а може да причини пъпки и при тийнейджърите). Кожата става по-омазнена, черните точки се увеличават и могат да се появят нови петна.

Как мога да огранича влошаване на моята склонна към акне кожа от замърсяването?

Изглежда, че много се говори за опасностите от замърсяването, но как можете да предпазите кожата си срещу този невидим враг? Първият начин за спасение срещу замърсяване е старателното почистване. Кожата трябва да се почиства сутрин и вечер, без изключение. Потърсете нежен почистващ продукт без изплакване, като EFFACLAR мицеларна вода, който показва отлична ефикасност за премахване на фини частици замърсяване от повърхността на кожата.

Чудите се какъв продукт за ежедневна грижа можете да използвате, за да предпазите кожата си от замърсяване? Адаптирани текстури, които имат за цел да намалят полепването на частиците на замърсяването към кожата и обострянето на акнето, са добро начало.

За да ограничите несъвършенствата, провокирани от замърсяване, уверете се, че използвате и продукт със слънцезащитен фактор, подходящ за типа на Вашата кожа, тъй като комбинацията от UV лъчи + замърсяване е комбиниран влощаващ фактор за склонна към акне кожа. Търсете слънцезащитен продукт с адаптирана текстура, която да намали полепването на фините прахови частици по кожата Ви. EFFACLAR Duo(+) SPF30 съчетава съставки с клинично доказана ефикасност за борба с несъвършенствата и белезите, с текстура, ограничаваща полепване на замърсявания и широкоспектърна слънцезащита.Това го прави подходящ избор за хора със склонна към акне кожа, живеещи в градкста среда.

1 Acta Derm Venereol. 2007;87(2):135-9. Study of psychological stress, sebum production and acne vulgaris in adolescents. Yosipovitch G, Tang M, Dawn AG, Chen M, Goh CL, Huak Y, Seng LF.

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН
ЗА КОЖА, СКЛОННА КЪМ АКНЕ.

ГРЕШНО

Няма убедителни доказателства, че шоколадът влияе по някакъв начин върху акнето, макар че хората са различни и при някои от тях акнето може да предизвика пъпки по лицето. Всъщност черният шоколад е пълен с антиоксиданти, които обичат кожата!
Научете още

МАЗНИТЕ ХРАНИ
СА РАВНОЗНАЧНИ НА МАЗНА КОЖА.

ГРЕШНО

Разпространен мит за акнето е, че мазнините от хрната Ви се превръщат в повече омазняване в порите, но между двете няма пряка връзка. Въпреки това, богатата на ненаситени мазнини храна може да допринесе за микровъзпалението във всички органи на тялото, включително кожата. С две думи, беконът и чипсът не причиняват акне, но умереността е най-добрата политика за цялостно здраве.
Научете още

ЗАХАРТА МОЖЕ ДА
ВЛОШИ АКНЕТО.

ВЯРНО

Последните проучвания показват, че храни с висок гликемичен индекс – тези, които предизвикват рязък скок на кръвната захар – могат да влошат акнето. За да поддържате доброто състояние на кожата си, старайте се да избягвате сладкиши, подсладени напитки и храни, приготвени от бяло брашно, и вместо това избирайте храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и варива.
Научете още

СТИСКАНЕТО НА ПЪПКИТЕ
НЯМА ДА ВИ ДОНЕСЕ НИЩО ХУБАВО.

ВЯРНО

Макар да изглежда като бързо решение на проблема, стискането на пъпка всъщност ще влоши състоянието на вашата склонна към акне кожа, тъй като на практика може да увреди възпаления космен фоликул и да усили възпалението. Може дори да внесете нова инфекция посредством ноктите си.Ето защо стискането на пъпки е вреден навик и е най-добре да се избягва!
Научете още

СЪЩО ТАКА РАЗПОЛАГАМЕ И С
НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ

EFFACLAR е пълна гама продукти с висока ефикасност и отлична поносимст против несъвършенства, които са насочени към различни по проява проблеми.

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим случай на алергия, се връщаме към лабораториите и променяме формулата
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА ДОЗИРОВКА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само необходимите съставки, в точната ефективна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се тества върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или изтощена от процедури при лечение на ракови заболявания.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКНЕТО

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА СКЛОННА КЪМ АКНЕ КОЖА

placeholder ВСИЧКО ЗА АКНЕТО
И МАЗНАТА КОЖА
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ