#СвободниОтАкне

Освободете се от акнето с помощта на експертите - дерматолог и влогър

Вижте съветите на експерта

Истината за "магическия" лек против акне

v_article-miracle_acne_cure.jpg

"Отървете се от акнето за една нощ само с една стъпка!" Преди години с надежда търсих магически лек в интернет, който трябваше да изчисти акнето ми незабавно. Мисълта, че така търсеният лек може да се крие в кухнята ми звучеше наистина атрактивно. А домашните терапии са полезни за кожата... нали?

Налудничавите ми експерименти в кухнята се оказаха пълен провал. Чак когато започнах да се придържам към дерматологичен режим, кожата ми засия отново. Но тъй като винаги е забавно да си спомняме и да се смеем, ето пет от моите домашни опити, заедно с гледната точка и съвети на д-р Ася Данчева за всяка "магична" терапия.

1

Сода за хляб: евтин, лесно достъпен вариант, който звучи като добро начало за терапия на акне. Смесвах я с вода, за да получа домашно приготвен скраб. Резултатът? Кожата ми беше червена като домат и пареше ужасно.

Мнението на дерматолога

Содата за хляб е силно алкална, което означава, че нарушава естествените нива на pH в кожата. Не препоръчвам нанасянето й върху кожата.

2

Паста за зъби: тази ментова смес прави зъбите ми чисти и здрави, но как би действала на кожата ми? Оказа се, че не е толкова добре, колкото си мислех. Ефектът беше доста груб и изсушаващ, лицето ми беше силно зачервено и изпръхнало.

Мнението на дерматолога

Също като содата за хляб, пастата за зъби съдържа алкални съставки, които нарушават естествения баланс на кожата. Не бих препоръчала на пациент да нанася паста за зъби на лицето си, особено когато на пазара има толкова много достъпни локални, целенасочени терапии.

3

Кокосово олио: Пробвах го една зима, когато кожата ми беше доста суха. Влогърите се заклеват в магическите хидратиращи свойства на олиото, но аз го намерих за твърде мазно, а и по-късно прочетох, че е доста комедонно. Определено не е лек против акне.

Мнението на дерматолога

Кокосовото олио е ефективно при много суха кожа, но определено не е подходящ продукт за борба с акне.

4

Олио от чаено дърво: В доста от онлайн форумите се обсъжда антисептичното действие на олиото от чаено дърво. До някаква степен помогна на пъпките ми, но просто не беше достатъчно да контролира появата на акне в дългосрочен план.

Мнението на дерматолога

Олиото от чаено дърво има доказани антисептични свойства, но няма никакъв ефект върху запушените пори, отговорни за появата на акне.

5

Sudocrem: Разбрах за него и успокояващите му свойства в един онлайн форум. Нанасях тънък слой върху пъпките и го оставях да подейства през нощта. На сутринта несъвършенствата не бяха толкова зачервени, но ефектът не е главозамайващ.

Мнението на дерматолога

Sudocrem е бариерен крем, който е ефективен при порязвания и рани, но не таргетира директно причинителите на акне - запушените пори, който се инфектират.


Както виждате посланието на домашните терапии е едно: "магическите" лекове и процедурите "направи си сам" често влошават положението и не могат да бъдат заместители на дерматологичните съвети. Целевите терапии и информираността относно кожните проблеми винаги биха били по-добро решение, от всичко във вашата кухня!