ДЕЦА С АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ
И ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ

Article Read Duration 5 минути за четене

Сухата, сърбяща, склонна към атопия кожа причинява проблеми със съня при 90% от децата с атопичен дерматит. Липсата на сън поради сърбяща екзема може да окаже реално влияние върху ежедневието при децата и да доведе до проблеми с концентрацията и до раздразнителност. За щастие има неща, които можете да направите, за да помогнете на детето си да заспи по-лесно през нощта:

• Поддържайте спалнята хладна и използвайте памучни чаршафи и пижами
• Опитайте да обърнете пижамата на детето си наопаки, за да избегнете дразнене от ръбове, шевове или етикети.
• Създайте рутинна грижа вечерта: Време за къпане преди лягане, като продукт без сапун като LIPIKAR Syndet AP +, последван от нанасяне на емолиент.
• Емолиентът за тяло LIPIKAR Baume AP+М, създаден специално за кожа, склонна към атопична екзема, може да помогне за намаляване на сърбежа и подобряване на качеството на съня на Вашето дете.
• Уверете се, че детето Ви има LIPIKAR Stick AP+ до леглото си, за да овладее сърбежа през нощта.

КАК СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА ЗАСЯГА СЪНЯ НА ДЕЦАТА

Ефектите от сухата и сърбяща кожа, склонна към атопичен дерматит, могат да засегнат различни етапи на съня:

Заспиване: Децата обикновено заспиват в рамките на 30 минути, докато на децата с атопична кожа това отнема двойно повече време.
Събуждане през нощта: Децата с нормална кожа са склонни да се събуждат само веднъж на нощ, докато това число нараства до 3-4 пъти при деца с атопичен дерматит.
Заспиване отново: Без атопична екзема, децата могат да заспят отново в рамките на 20 минути, докато това време се удължава много повече при деца, страдащи от атопичен дерматит.
Ефективност на съня: Децата обикновено спят през 85% от времето в леглото. За деца с кожа, склонна към атопия, това число спада под 75%.

КАК АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ ВОДИ
ДО НАРУШЕНИЯ В СЪНЯ И КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО ПРИ ДЕЦАТА?

Кожата, предразположена към атопия, засяга всеки аспект от съня на децата и това има силно въздействие върху няколко аспекта от ежедневието им. Освен, че се чувстват уморени, 87% от тях се чувстват раздразнени и променят настроението си в деня след неспокойна нощ. Това може да продължи, като 80% от децата се чувстват неспокойни и през целия следващ ден. 42% от децата не могат да се концентрират добре на следващия ден, което очевидно има потенциал да повлияе на напредъка в училище.

Но не се паникьосвайте, а продължавайте да четете, за да откриете нашите съвети за подобряване на качеството на съня при деца с много суха кожа.

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ДЕТЕ С АТОПИЧНА КОЖА

1Всички статистически данни в тази статия са взети от следните 2 проучвания:
Влияние на атопичния дерматит върху здравословното качество на живот при деца и възрастни в Испания: Проучване на PSEDA, 323 пациенти
Тежест на заболяването, разчесване и качество на съня при пациенти с атопичен дерматит, Bruce G Bender, 20 пациенти

ДОБЪР СЪН

При атопичен дерматит има много неща, които можете да направите, за да подобрите шанса на детето за пълноценен сън:

Поддържайте стаята хладна. Това означава да намалите или изключите отоплението през зимата и да оставяте прозореца отворен през лятото. Това ще помогне да се предотврати изпотяването на детето Ви, което може да влоши сърбежа.
Увеличете влажността. Използването на овлажнител в детската стая ще създаде по-влажна среда, която ще помогне да се намали сухотата на кожата, а оттам тя ще е по-малко сърбяща.
Прекратете лошата храна. Проучванията показват, че преработената храна с високо съдържание на захар може да увеличи сърбежа. Изберете естествено здравословно леко хапване, особено преди лягане.
• Въпреки че може да е изкушаващо, когато сте на края на силите си, опитайте се да избягвате да лягате в леглото с детето си. Това просто ще направи леглото по-горещо и е по-вероятно да доведе до сърбеж.
• Използвайте памучни чаршафи и пижами, които ще помогнат на детето Ви да се охлади и да позволи кожата му да диша, за да се намали изпотяването.
• Опитайте да обърнете пижамата на детето си наопаки, за да избегнете дразнене от ръбове, шевове или етикети.
• Придържайте се към рутината преди лягане, която е адаптирана към нуждите на кожата на Вашето дете. Започнете с вана или душ, като за измиване позлвайте продукт без сапун като LIPIKAR Syndet AP+.
• Винаги прилагайте хидратиращ емолиент след къпане и преди лягане. LIPIKAR Baume AP+М незабавно и трайно успокоява кожата, склонна към атопична екзема и увеличава времето между пристъпите на интензивна сухота. Използването му преди лягане ще помогне на детето Ви много по-рядко да изпитва сърбеж през нощта, което от своя страна ще помогне на всички да се насладят на пълноценен нощен сън!
• Уверете се, че детето Ви има LIPIKAR Stick AP+ до леглото, за да може да го вземе по време на събуждания през нощта и да спре сърбежа веднага!

 

 

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ОБОСТРЯНЕТО НА АТОПИЧНАТА ЕКЗЕМА МОЖЕ
ДА БЪДЕ ПРОВОКИРАНО ОТ СТРЕС.

ВЯРНО

Не е съвсем ясно защо, но специалистите споделят, че емоциите, уплахата и стресът играят значителна роля за обостряне на състоянието. Все пак склонността на кожата към атопия има наследствена предраположеност. Ако стресът се явява причинител за вас, потърсете техники за справяне с него.
Научете още

МОЖЕ ЛИ ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ
ДА ВЛОШИ СЪСТОЯНИЕТО НА СКЛОННАТА КЪМ АТОПИЯ КОЖА?

ВЯРНО

Определени храни могат да действат като причинител на възпаление и да доведат до обостряне. Ако смятате, че храната може да бъде утежняващ фактор за вашата кожа или за тази на вашето дете, посетете лекар, тъй като той може да извърши кръвни тестове и тестове чрез убождане, за да провери дали сте алергични към различни храни (обичайните алергени са фъстъци, мляко, соя, брашно, риба и яйца).
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
ИЗЧЕЗВА ВЪВ ВРЕМЕТО.

ВЯРНО

При децата обичайно атопичният дерматит трае от няколко месеца до години. При ½-та от тях, проявили атопия като бебета, състоянието отшумява до 5-годишна възраст. В някои случаи атопията продължава до зряла възраст. Не съществува конкретно лекарство за нея, но състоянието може да бъде контролирано с правилната грижа.
Научете още

АТОПИЧНИЯТ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАРАЗЕН.

ГРЕШНО

Атопичният дерматит или склонността на кожата към атопия е състояние с наследствена обремененост и не е заразно. Третирането на симптомите на атопичния дерматит се базира на заместители на сапуна, емолиенти и локално прилагани кортикостероиди при необходимост.
Научете още

ЗНАЕТЕ ЛИ,
ЧЕ?

РАЗПОЛАГАМЕ С
РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ПРОДУКТИ

С решения, подходящи за цялото семейство, от новородени до възрастни, гамата LIPIKAR предлага продукти за грижа и хигиена на тялото при чувствителна, много суха и склонна към атопия кожа. 

НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за качество, надвишаващи международни регламенти в козметиката.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно предварително условие = нула алергични реакции
Ако открием дори един случай на алергия, се връщаме в лабораториите и реформулираме
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ТОЧНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, продуктите ни съдържат само необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Толерантността на продуктите ни е проверена върху най-чувствителната кожа: реактивна, склонна към алергии и акне, склонна към атопия, увредена или отслабена от онкологични терапии.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме опаковките, осигуряващи най-добра защита и свързани само с необходимите консерванти, за да гарантираме запазване на толерантността и ефективността във времето.

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА СКЛОННА КЪМ АТОПИЯ КОЖА