КАК ДА ОГРАНИЧИМ ОТРАЖЕНИЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА
ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ

Article Read Duration 8 минути за четене

Чувствителната кожа причинява дразнещи физически симптоми и може също така да наруши психологическото благосъстояние (настроение, професионални постижения, качество на съня…). Причините за чувствителност включват: съдова слабост, фактори на околната среда, дразнители, алергии и екзема. Минимизирането на причинителите и третирането на кожата Ви с хипоалергенни продукти, създадени специално за чувствителна кожа, могат да подобрят качеството Ви на живот.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Това е състоянието, при което кожата реагира по-остро на всекидневните неща

От момента, в който се раждате, кожата Ви ви предпазва от външния свят. Тя Ви защитава от фактори на средата, удари, сблъсъци и безброй агресивни вещества в околната среда. И все пак всички сме склонни да приемаме за даденост огромната роля, която кожата играе в живота ни.

Чувствителната кожа се е превърнала в проблем за все повече хора. Характеризираща се с екстремна реакция към ежедневни фактори като прах, замърсяване, химикали, топлина, студ или UV лъчи, свръхчувствителната кожа вече не понася тихо стреса от ежедневието. Когато кожата стане чувствителна, тя става уязвима към външни атаки и реагира със зачервяване, боцкане, стягане, сърбеж и дори усещане за парене. При по-тежките случаи хората с чувствителна кожа усещат, че трябва да се откажат от “редица” неща, което също означава, че може да не изживеят живота си пълноценно.

Имате ли чувствителна или алергична кожа? Научете ТУК.

КОЕ ПРИЧИНЯВА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Има няколко възможни основни фактора

Обикновено няколко фактора са свързани с повишена чувствителност на кожата. Всеки от тях може да действа самостоятелно или в комбинация с друг:

  • Съдова слабост: ако стените на кръвоносните съдове са отслабени, някои външни фактори като прием на подправки, прием на алкохол, горещи бани или поддържане на постояно висока температура у дома, могат да предизвикат зачервяване и чувствителност на кожата.
  • Фактори на околната среда: вятърът, сухотата, студеното време или замърсяването могат да доведат до усещане за боцкане или парене.
  • Контакт с дразнители: реакциите могат да бъдат предизвикани от контакт на кожата Ви с нещо, което съдържа дразнещо вещество. Това може да е съставка във Вашия грим, парфюм, в продукт за грижа за кожата, съставки в перилния препарат или дори твърдата вода.
  • Атопичен дерматит: кожа, която страда от атопична екзема ,е предразположена към хиперреактивност.

НЕ ПРОСТО ЧУВСТВИТЕЛНА,
КОЖАТА МОЖЕ ДА Е АЛЕРГИЧНА

За разлика от симптомите на чувствителна кожа, симптомите на алергична кожа се появяват само след среща с алерген. Контактът с нещо, към което сте алергични, може да предизвика реакции в цялото тяло, както и в кожата. Често срещаните алергени включват полени, някои храни, лекарства, домашни акари, различни химикали, плесен и домашни любимци.

Алергичните кожни обриви включват зачервяване, контактен дерматит и екзема. Не е преувеличено да се каже, че алергиите могат да окажат огромно влияние върху качеството на живот (сърбеж, сълзене на очите, кихане, кашлица…). Ако страдате от симптоми на алергична кожа, може да Ви е необходима консултация с алерголог, за да за бъдат определени алергените, които пораждат реакция. Що се отнася до грижата за кожата, изберете нежни, хипоалергенни почистващи продукти като TOLERIANE Дермопочистващ флуид за премахване на алергени от повърхността на кожата, последван от наистина хипоалергенни и незабавно успокояващи кремове, каквито са продуктите от гамата TOLERIANE Ultra.

КАК ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Кожните реакции могат да влияят на качеството на живот ежедневно

Досега обсъждахме клиничните признаци на свръхчувствителна кожа: зачервяване, сърбеж, стягане, топлина, боцкане и парене. Те са неприятни сами по себе си, но могат да имат и по-сериозно влияние, чиято важност твърде често се подценява. Реакциите на чувствителната кожа може да причинят нарушено качество на съня, да доведат до недостатъчна ефективност в училище или на работа и да повлияят отрицателно на самочувствието. Такива проблеми могат да повлияят на качеството на живот, затова е важно да се научите да успокоявате кожата си и да намалите максимално неприятните симптоми. Ето няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да намалите реакциите на кожата:

Къпане

Толкова е изкушаващо да се събудите сутрин с дълъг горещ душ. За съжаление горещата вода може да предизвика освобождаване на хистамин в кожата и така да даде начало на верижна реакция на раздразнение. За много хора продължителното стоене под гореща вода оставя кожата с усещане за стегнатост –, опъване и видимо зачервяване. Червенините по бузите могат да се отразят на самочувствието. Не помагат, ако Ви предстои важна презентация или интервю за работа! Затова е важносутрешният душ да е хладен и кратък.

Грижа за кожата

Алкалните сапуни и агресивните почистващи продукти могат да нарушат защитната бариера на кожата Ви, като я направят уязвима за атаки от дразнители в околната среда. За да почистите чувствителната кожа на лицето, използвайте мицеларна вода  или нежно почистващо мляко. Ежедневната хидратация с хипоалергенен продукт ще помогне да запазите кожата си комфортна и успокоена. Изненадващо, един от най-тревожните начини чувствителната кожа да попречи на качеството Ви на живот, е нарушението на съня. Нощем тялото Ви има прилив на медиатора на сърбеж хистамин, който може да провокира симптомите на чувствителна кожа. Тази реакция може да Ви накара да се събудите твърде рано, с изтръпване или бодежи по лицето–, което не е чудесен начин да започнете деня! Адаптираните нощни кремове и серуми могат да държат тези усещания под контрол и да Ви помогнат да се събудите спокойни и отпочинали.

Грим

Използването на грим би трябвало да повишава увереността. Но ако имате чувствителна кожа, гримът може да причини парене, сърбеж и други неприятни усещания – пълна противоположност на основната му цел! Подобни реакции могат да Ви накарат да присъствате на социални събития без грим – или просто да се откажете да отидете. Но няма нужда да губите вяра в грима. Четете внимателно етикетите: търсете продукти с минималистична формула– без аромати, алкохол и известни алергени като никел – . Избирайте продукти, които са тествани върху чувствителна и алергична кожа като гамата TOLERIANE Teint. Специализираният грим ще помогне на Вашата чувствителна кожа да преоткрие красотата си, докато смело експериментирате с различни визии!

У дома

Прах и домашни акари - те са много разпространени дразнители за чувствителната кожа. Редовно пускайте прахосмукачка и избърсвайте повърхностите в дома си, за да държите праха далеч. Уверете се, че изпирате и изсушавате старателно възглавници и завивки на всеки няколко месеца. Не забравяйте да изчистите с прахосмукачка и матрака си. Избирайте внимателно почистващите препарати. Агресивните химикали в домакинските продукти могат да причинят кожни реакции. Използвайте хипоалергенен препарат за пране и омекотител за дрехи, чаршафи и кърпи. Когато почиствате дома си, търсете най-обикновените домакински почистващи продукти и винаги носете гумени ръкавици.

Навън

Когато времето е студено или ветровито, не забравяйте да използвате подхранващи защитни кремове за лицето, шията и ръцете си. Носете ръкавици и шал, за да защитите откритите части. В горещите дни поддържайте кожата си балансирана и успокоена с богата на селен термална вода.

Елиминирайте алергените

Ако предприемате всички стъпки по-горе и все още изпитвате тежки или продължителни реакции на кожата, може да имате недиагностицирана алергия. Вашият лекар може да Ви насочи към тестване за определяне на специфични алергени. След това те могат да бъдат систематично премахвани от средата или диетата Ви.

ПО-ДОБЪР ЖИВОТ
ЗА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

Ангажиментът на La Roche-Posay надхвърля само осигуряване на адаптирани продукти грижа за кожата

Проучване, спонсорирано от лаборатория La Roche-Posay, показва, че повече от 50% от жените заявяват, че имат чувствителна кожа 1. Тази чувствителност се причинява от по-силна реакция на епидермалните нервни окончания и спад в прага на реакцията2. Въздействието на чувствителната кожа върху живота е различно за всеки и може да е трудно да бъде изразено с думи. В лаборатория La Roche-Posay нашата мисия е да осигурим "по-добър живот за чувствителната кожа". Убедени сме, че за да предложим най-иновативните и ефективни продукти и стратегии за справяне със състоянието на свръхчувствителната кожа, е от съществено значение да вземем предвид както психологическите, така и физическите последствия.

За да оцени индивидуалните впечатления от ефектите на чувствителната кожа, дерматологичната лаборатория La Roche-Posay изпозлва патентован референтен инструмент, който се използва в множество медицински области за измерване на корелацията между клиничните признаци и отрицателните въздействия върху ежедневието: индексът на качеството на живот.

По време на оценката на нашите продукти за грижа за кожата доброволците попълват въпросници за различни аспекти от ежедневието си: неприятни усещания, нарушения на съня, социален живот и т.н. Чрез сравняване на резултатите, получени в началото и в края на проучването, ние сме в състояние да оценим ефективността на продуктите за грижа за кожата върху качеството на живот на пациентите, както и върху физическите признаци. Този инструмент представлява нова възможност за разработване на прецизни, специално пригодени терапевтични програми за подпомагане грижата за чувствителна кожа, от клиничните признаци до психологическите въздействия.

 

1Ispitivanje provedeno na više od 3000 žena u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Francuskoj
2Izvor: L’Oréal Recherche.

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ПИКАНТНАТА ХРАНА
МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА КОЖАТА.

ВЯРНО

Ако стените на кръвоносните Ви съдове са отслабени, някои външни фактори като прием на подправки, прием на алкохол, горещи бани или поддържане на висока температура у дома могат да предизвикат зачервяване и чувствителност на кожата
Научете още

ПРИРОДНИТЕ ДОМАШНИ ЛЕКОВЕ СА
ДОБРО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА.

ГРЕШНО

Макар и вкусно, съдържанието на вашия хладилник или кухненски шкафове всъщност е по-вероятно да навреди на вашата чувствителна кожа. Най-добре е да се избягват „естествени“ или домашни лекове като мед, овесени ядки, авокадо и шоколад за използване в маски, тъй като те могат да съдържат потенциални алергени и дразнители. Вместо това потърсете експертни грижи и решения за кожата.
Научете още

КАК СЕ ЧУВСТВАМ АЗ
МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ ЧУВСТВИТЕЛНАТА МИ КОЖА.

ВЯРНО

Стресът и интензивното движение причиняват разширяване на кръвоносните съдове, зачервеняване и усещания за дискомфорт. Много хора имат различни техники за разпускане като ценен съюзник в грижата за чувствителната си кожа. Този подход работи най-добре, когато се съчетае с експертната грижа за чувствителна кожа от серията TOLERIANE.
Научете още

ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА НЕПРЕМЕННО
ИЗГЛЕЖДА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН.

ГРЕШНО

Едно от разочароващите неща при чувствителната кожа е, че колкото и да са досадни симптомите Ви, лекарите често казват, че кожата е „нормална“, тъй като не показва видими признаци. Но опитните дерматолози ще разпознаят характеристиките на чувствителната кожа и ще препоръчат специфични лечения за чувствителна или свръхчувствителна кожа.
Научете още

РАЗПОЛАГАМЕ С
ГАМА ПРОДУКТИ И ЗА ТОВА

TOLERIANE е гама от продукти, предназначена да хидратира, успокои и защити чувствителна или склонна към алергия кожа.

НАШАТА ОТГОВОРНОСТ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за безопасност отвъд международните разпоредби за козметични продукти.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно необходимо условие = нула алергични реакции
Ако установим дори един случай на алергия, се връщаме към реформулиране на продукта
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ПРАВИЛНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, нашите продукти съдържат само най-необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Поносимостта на нашите продукти се тества върху най-чувствителната кожа: реактивна, алергична, склонна към акне, атопична, увредена или отслабена при лечение на онкологични заболявания.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме защитни опаковки, позволяващи използване само на необходимите консерванти, за гарантиране на оптимална поносимост и ефикасност във времето.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

placeholder ПРИЧИНИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА:
ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ