ПРИЧИНИ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА:
ВЪТРЕШНИ И ВЪНШНИ

Article Read Duration 8 минути за четене

Чувствителната до реактивна кожа се определя от неприятни усещания – изтръпване, стягане, сърбеж или усещане за парене, понякога свързани със сухота и зачервяване. Това се дължи на засягане на бариерната функция на кожата (най-външният ѝ слой) и свръхчувствителност на нервните окончания, които започват да изпращат сигнали за дискомфорт като реакция на безвредните стимули. Точната причина за това не е известна, но е известно, че тези симптоми могат да бъдат предизвикани от множество вътрешни и външни активиращи фактори.


Външни причини:

• Температурни промени и вятър
• Замърсяване
• Слънце
• Неподходящи съставки в козметиката
• Прах за пране
• Хирургическа намеса

Вътрешни причини:

• Пикантна храна
• Алкохол
• Непоносимост към глутен
• Хормонални промени
• Стрес или силни емоции

Чувствителността на кожата може да се контролира, като тези фактори се ограничат колкото е възможно (продължете да четете, за да разберете как) в съчетание с избор на подходяща грижа за чувствителна кожа в лицето на експертни продукти от гамата TOLERIANE.

 

КАКВО Е
ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА?

Чувствителната до реактивна кожа се определя от неприятни усещания – изтръпване, стягане, сърбеж или усещане за парене, понякога свързани със сухота и зачервяване. Всеки тип кожа, независимо дали суха, мазна или комбинирана, може да бъде чувствителна. Характерните признаци на чувствителната кожа могат да се проявяват постоянно или да бъдат предизвикани от определени вътрешни и външни фактори.

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА?

Смята се, че чувствителната кожа се дължи на свръхвъзбудимост на нервните окончания , които започват да подават сигнали за болка в отговор на безвредни дразнители. Точната причина за това не е известна, но е ясно, че тези симптоми могат да бъдат предизвикани от множество вътрешни и външни фактори. Продължете да четете за разглеждане на всички основни причини за чувствителна кожа и най-важното, как да ги избегнете.

ВЪНШНИ ФАКТОРИ, ВЛИЯЕЩИ
НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

Симптомите на чувствителната кожа могат да бъдат причинени от вътрешни и външни фактори. Нека първо да разгледаме външните фактори.

Температурни промени и вятър

Външните фактори, които могат да провокират чувствителност на кожата, включват топлина, студ и вятър. Тези фактори причиняват резки температурни промени, които провокират освобождаване на молекулата на сърбежа хистамин в кожата. Стига се до дразнещи усещания като мравучкане или сърбеж и разширяване на кръвоносните съдове, водещо до зачервяване.

Какво можете да направите: Не можете да промените времето, но можете да избягвате горещи душове или вани и да намалите отоплението през зимата и климатика през лятото. За да подсилите защитата на кожата, обгрижете я с успокояващ продукт като TOLERIANE Sensitive.

Замърсяване

Един от най-големите врагове на чувствителната кожа е замърсяването. Фините прахови частици, наречени PM 2.5 (основно сажди) полепват по повърхността на кожата, където задействат верижна реакция на оксидативен стрес, причинявайки раздразнение. Това отслабва защитната бариера на повърхността, причинявайки сухота и допълнително увеличава чувствителността на кожата.

Какво можете да направите: Иновативните решения в дермокозметиката сега се предлагат в текстури, които възпрепятстват полепването на дразнещия прах по кожата и провокирането на реакции. Попитайте своя фармацевт за TOLERIANE Sensitive.

Слънце

Ултравиолетовите лъчи в слънчевата светлина провокират оксидативен стрес в кожата, което може да доведе до неприятни симптоми. Слънцето като цяло също е „враг на красотата”, представлявайки една от главните причини за стареене и поява на акне.

Открийте подходящата грижа против стареене дори за най-чувствителната кожа HYALU B5
EFFACLAR Duo(+) SPF30 е предназначен за склонна към акне кожа и защита на кожата от слънцето.

Какво можете да направите: В ежедневната си грижа, изберете слънцезащитен продукт с висок фактор, специално разработен за чувствителна кожа. ANTHELIOS Ultra е с изключително деликатна, минималистична формула, която е толкова безопасна, че можете да я нанесете на деликатната зона около очите, без риск от дразнене и реакции.

 

Добавки в козметиката

Много козметични продукти не са предназначени за чувствителна кожа и включват всякакви видове потенциални дразнители - оцветители, аромати …, които могат да провокират симптомите на чувствителната кожа. Определени продукти съдържат много агресивни съставки против стареене, с високи концентрации на алфа хидрокси киселини (AHA), които могат да засилят кожната чувствителност.

Какво можете да направите: Търсете специално разработени продукти за успокояване и поддържане на чувствителната кожа, които са хипоалергенни, без наличие на потенциално дразнещи съставки и тествани върху чувствителна кожа . TOLERIANE Sensitive не съдържа познатите алергени или дразнещи вещества и работи за възстановяване на липидната повърхностна бариера, както и за подсилване на невидимата бариера от полезни бактерии, благодарение на съставките си спребиотично действие. С правилната грижа чувствителността на кожата може да бъде овладяна ден след ден.

Натиснете ТУК, за да научите повече относно грижите за чувствителната кожа.

Прахът за пране и чувствителната кожа

Козметичните продукти не са единствените, които имат допир с чувствителната ви кожа. Дрехите правят същото, което означава, че кожата ви също се допира до следите от праха за пране или омекотителя. „Биологичните” перилни препарати съдържат ензими, които могат да раздразнят кожата, докато останалите са просто твърде концентрирани с дразнещи вещества като натриев лаурил сулфат, който лишава кожата от нейните защити.

Какво можете да направите: Ако имате чувствителна кожа, изберете небиологичен прах за пране. Използвайте само необходимото количество препарат в зависимост от размера на прането и замърсяването му. Накрая пуснете допълнително изплакване на дрехите преди изсушаване, за да отстраните всякакви следи от препарата. Ако кожата на тялото ви е суха и склонна към сърбеж, защитете я с обогатяващо успокояващ емолиент като LIPIKAR Baume AP+М, който ще помогне да подобрите защитата ѝ.

Чудите се дали имате склонна към атопия кожа или просто сухота? Натиснете  ТУК, за да разберете.

Чувствителна кожа след хирургическа намеса

След операция най-вероятно върху кожата си имате рана. Докато заздравява, тя ще бъде много чувствителна на допир и дори при леко натискане, може да причини силен дискомфорт. След хирургическа намеса кожата ще бъде чувствителна към всичко, освен към най-деликатните продукти за грижа.

Какво можете да направите: Поддържайте раната си чиста с нежно почистващо средство, специално предназначено за заздравяващи рани. Обърнете се към вашия фармацевт за препоръки. За да намалите постхирургичната чувствителност на вашата кожа, използвайте крем за третиране на белези, нанесен няколко пъти дневно с масаж. Това ще оптимизира заличаването на белега. Можете отново да се обърнете към вашия фармацевт, за да ви препоръча добър крем или гел за третиране на белези.

ВЪТРЕШНИ ПРИЧИНИ
ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Сега нека разгледаме вътрешните фактори, които могат да предизвикат симптоми на чувствителната кожа.

Пикантна храна

Дали пикантните ястия могат да повишат тусещането за топлина по вашата кожа? Не е съвпадение: субстанция, наречена капсаицин в пикантната храна може да активира рецептори на раздразнение в кожата, което да доведе до всички онези познати симптоми на чувствителната кожа. Много хора също намират кожата си за зачервена след прием на този тип храна.

Какво можете да направите: Въпреки че са вкусни, изключително пикантните ястия е най-добре да бъдат избягвани от хора с чувствителна и реактивна кожа. Ако имате намерение да опитвате индийска кухня, защо не изберете нещо по-слабо пикантно?

Алкохол

Алкохолът е провокиращ фактор за чувствителната кожа поради два важни ефекта: Първо, той причинява разширяване на кръвоносните съдове в кожата, което води до зачервяване ; и второ, действа като диуретик (субстанция, която действа за изхвърляне на водата от организма), като така дехидратира кожата, правейки я по-уязвима към външни въздействия.

Какво можете да направите: Умереният прием е ключът! Не трябва да сте въздържатели, но е препоръчително да ограничите консумацията на алкохол до една средна по размер чаша вино на ден.

Симптоми на кожата при глутенова непоносимост

Глутеновата непоносимост може да се отрази на кожата ви. В изключителни случаи тя се свързва с широкоразпространият обрив, наречен дерматитис херпетиформис.. Няколко други заболявания на кожата като псориазис, също се повлияват с подобрение при безглутенова диета. Глутенът не е често срещана причина за чувствителната кожа, но си заслужава да бъде взет под внимание, ако симптомите ви се обострят след прием на хляб, паста или други съдържащи глутен храни.

Какво можете да направите: Ако глутенът провокира чувствителност на кожата, добра идея е да изпробвате безглутенова диета. Ще трябва да свикнете да преглеждате етикетите на хранителните продукти за наличие на глутен, но основната промяна ще означава елиминиране на зърнените храни като пшеница, ечемик и ръж от хранителния ви режим.

Хормонални промени

Много жени откриват, че симптомите на чувствителната кожа се причиняват от хормонални колебания като месечния им цикъл или периода на перименопаузата. Хормоналните промени най-вероятно ще влошат зачервяването на кожата.

Какво можете да направите: Ако зачервяването е проблем, първата стъпка е да напръскате кожата си с естествена успокояваща, Термална изворна водас антиоксидантен ефект. Уверете се, че грижата за чувствителната ви кожа е адекватна. Попитайте фармацевта си за препоръка на продукти, специално предназначени за чувствителна кожа, с активни съставки против зачервяване като ROSALIAC AR.

Стрес или силни емоции

За някои хора стресът и силните емоции могат да бъдат провокиращ фактор при чувствителната кожа. Когато сте развълнувани, нервните окончания по кожата ви започват да изпращат сигнали за болка и кръвоносните съдове на лицето и врата се разширяват, като причиняват видимо зачервяване и затопляне.

Какво можете да направите: Ако чувствате кожата си некомфортна или зачервена при ситуации на силен стрес, първата ви стъпка е да се опитате да го контролирате. В тази ситуация действайте внимателно: Фокусирайте ума си върху настоящия момент и насочете мислите си към нещо конркетно.

Разбира се, управлението на стреса в условия на напрегната среща или докато тичате след прохождащо дете може да бъде предизвикателство! За щастие можете да се грижите и да овладеете чувствителността на кожата ден след ден с правилната грижа за кожата, а именно с TOLERIANE Sensitive, който съдържа липиди за възстановяване на кожната бариера и има пребиотично действие, за да запази добрите бактерии. Резултатът? Чувствителността на кожата намалява прогресивно и тя става по-устойчива.

Натиснете ТУК за цялостна грижа за чувствителна кожа.

1A. Green et al. Evening light exposure to computer screens disrupts human sleep, biological rhythms, and attention abilities. Chronobiology International. Vol. 34, May 26, 2017, p. 855. doi: 10.1080/07420528.2017.1324878

ВЯРНО
ИЛИ ГРЕШНО

ПИКАНТНАТА ХРАНА МОЖЕ
ДА ПРЕДИЗВИКА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА КОЖАТА. .

ВЯРНО

Ако стените на кръвоносните съдове са отслабени, някои външни фактори като храната с подправки, консумацията на алкохол, горещите бани или прекалено силното отопление могат да предизвикат зачервяване и чувствителност на кожата
Научете още

ПРИРОДНИ ДОМАШНИ ЛЕКОВЕ
ДОБРО СРЕДСТВО ЗА ГРИЖА ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА.

ГРЕШНО

Макар да е вкусно, съдържанието на вашия хладилник по-вероятно ще навреди на вашата чувствителна кожа. Най-добре е да се избягват „природните“ или домашно приготвени лекове като мед, овесени ядки, авокадо и шоколадови маски, тъй като те могат да съдържат потенциални алергени и дразнители. Вместо това потърсете експертни грижи и решения за кожата.
Научете още

КАК СЕ ЧУВСТВАМ
МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗИ НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА МИ КОЖА.

ВЯРНО

Стресът и силните емоции причиняват разширяване на кръвоносните съдове в кожата, предизвиквайки зачервяване и усещане за дискомфорт. Много хора имат различни техники за релаксация като ценен съюзник в поддържането на чувствителната си кожа. Този подход е най-успешен, когато се съчетае с експертни продукти за грижа за чувствителна кожа, като гамата TOLERIANE.
Научете още

ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА
ИЗГЛЕЖДА РАЗЛИЧНО.

ГРЕШНО

Едно от притеснителните неща, свързани с чувствителната кожа е, че колкото и да са неприятни симптомите ви, лекарите често ще казват, че кожата е „нормална“, тъй като не показва видими признаци. Но опитните дерматолози ще разпознаят особеностите на чувствителната кожа и ще препоръчат специални грижи.
Научете още

РАЗПОЛАГАМЕ С
НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ

TOLERIANE е гама от продукти, предназначени да хидратират, успокояват и предпазват чувствителна и склонна към алергии кожа.

НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ
КЪМ БЕЗОПАСНОСТТА

Стандарти за качество отвъд международни регламенти в козметиката.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% АЛЕРГОЛОГИЧНО ТЕСТВАНИ
ПРОДУКТИ

Вижте още
Едно предварително условие = нула алергични реакции
Ако открием дори един случай, ще се върнем в лабораториите и ще реформулираме
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАЩИТА НА ФОРМУЛАТА
ВЪВ ВРЕМЕТО

Вижте още
Избираме опаковките, осигуряващи най-добра защита и свързани само с необходимите консерванти, за да гарантираме запазване на толерантността и ефективността във времето.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

САМО НАЙ-НЕОБХОДИМОТО,
В ТОЧНАТА АКТИВНА ДОЗА

Вижте още
Разработени в сътрудничество с дерматолози и токсиколози, продуктите ни съдържат само необходимите съставки, в точната активна доза.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ТЕСТВАНИ
ВЪРХУ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА
 КОЖА

Вижте още
Толерантността на продуктите ни е проверена върху най-чувствителната кожа: реактивна, склонна към алергии и акне, склонна към атопия, увредена или отслабена от онкологични терапии.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА
ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА

ВИЖТЕ ВСИЧКИ СТАТИИ
ОТНОСНО ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

placeholder КАК ДА ОГРАНИЧИМ ОТРАЖЕНИЕТО НА ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА
ВЪРХУ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ
ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ