Фокус върху...

Акне при жени в зряла възраст: какви са причините за поява?

Img_Акне при жени в зряла възраст: какви са причините за поява?

Акнето е сложна патология с множество фактори. По кожата и по-специално тази по лицето се появяват несъвършенства, подхранващи психологическо страдание, които ни карат да потърсим мнение от специалист.

Какви са причините за появата на несъръшенствата? Предимно те са хормонални, като акнето при жени в зряла възраст може също да се активира или влоши от различни фактори, включително стрес, диета, UV лъчи, замърсяване и др. Предстои ни да разгледаме основните фактори и тяхното въздействие върху кожата, както и решения за нейното подобряване.

1. АКНЕ И ЗАМЪРСЯВАНЕ

Замърсяването на въздуха е неблагоприятно както за нашето здравето, така и за кожата. Фините частици атакуват кожата, която от своя страна опитва да се отбрани. В отговор на тази агресия, производството на себум се увеличава и се появяват несъвършенствата.

В допълнение към замърсяването на въздуха, всеки ден върху кожата се натрупват частици, включително и от грим. Без почистване, те се натрупват, запушвайки порите и водейки до развитието на акне. Ето защо е необходимо да изпълнявате рутина в няколко стъпки сутрин и вечер, като включите в нея продукти, подходящи за кожа, предразположена към акне:

2. АКНЕ И БЮТИ РУТИНА

Почистването на кожата е задължително, без значение от нейния тип. За комбинирана към мазна кожа, ние препоръчваме EFFACLAR Ultra Мицеларна вода, в която са комбинирани мицели с глицерин за максимални резултати. За да сте напълно сигурни, че кожата е добре почистена, освен мицеларната вода, може да добавите към рутината и Effaclar измиващ гел за премахване на остатъците от грима и натрупаните мъртви клетки и излишен себум.

Вечер, преди лягане, след като сте приключили с почистването, използвайте Effaclar серум, обогатен със салицилова киселина – с доказано действие против несъвършенства.

Желаете да използвате грим, но не сте сигурни дали това няма да навреди на кожата ви? Търсете некомедогенни продукти с висока поносимост върху чувствителна кожа като TOLERIANE Фон дьо тени.

3. АКНЕ И СТРЕС

Стресът има определено въздействие върху тялото. Той създава видими или невидими смущения, чийто характер и интензивност са индивидуални. Често явление сред тези нарушения е именно акнето. Всъщност няколко проучвания показват, че стресът е причина за появата или влошаването на акнето. Стресът не само причинява хормонален дисбаланс, но също така изгражда невропептиди, чиито рецептори стимулират производството на себум и възпалителни цитокини.

Леките или тежки форми на акне могат да засегнат всички типове кожа и изискват специално внимание.
За начало е важно да не докосвате несъвършенствата. Както вече споменахме, почистването е от съществено значение и затова трябва внимателно да подбирате продуктите според вашия тип кожа. Необходимо е да разберете кой е първоизточника на стреса, за да го преодолеете и преди всичко да откриете вътрешен мир. Софрологията (техника за релаксация и справяне със стреса) е идеалният метод, който би довел до положителни резултати. Препоръчваме ви да прилагате техники за правилно дишане, упражения за релаксиране на мускулите и разбира се позитивна нагласа.

4. АКНЕ И ДИЕТА

Храната и начинът на живот също играят важна роля и оказват своето влияние върху тялото и кожата. Връзката между диетата и акнето остава противоречива. Всъщност храната не би причинила акне, но въпреки това би била утежняващ фактор, когато е богата на захари и лактоза. За разлика от тях, връзката между тютюна и акнето е добре установена. Никотинът е съдосвиващо вещество, което намалява притока на кръв. Поради това забавя циркулацията на имунните клетки и по този начин насърчава разпространението на Cutibacterium acnes (бактерия), която забавя възстановяването на кожата. Под въздействието на тютюна тези бактерии се размножават по-лесно.

5. АКНЕ И ПРЕДПАЗНА МАСКА

Напоследък се появи и друг фактор, който има пряка връзка с акнето – носенето на предпазни маски. Те ни предпазват от вирусите и замърсяването на въздуха, но имат и своите нежелани ефекти. Докато дишаме под маската, кожата на лицето ни е подложена на влага в „затворено пространство“, изпотяване и непрестанно триене – идеалната среда за размножаването на бактерии, причиняващи акне. За да избегнете раздразнение на кожата, ние ви препоръчваме да използвате Toleriane Дермопочистващ флуид за премахване на грима или Effaclar H Успокояващ хидратиращ измиващ крем срещу пресушаване, опъване и търкане на кожата.

6. АКНЕ И СЛЪНЦЕ

Чудите ли се защо през лятото несъвършенствата изчезват? Отгворът е прост - слънцето изсушава и неутрализира разпространението на Cutibacterium acnes и по този начин мазната и склонна към акне кожа изглежда с по-равномерен тен, а текстурата се усеща по-гладка. Това състояние е временно и може да има средносрочни и дългосрочни последици. Удебелена при контакт със слънцето, кожата вече не позволява на себума да бъден произведен в нормални количества, за да образува кожна бариера. При липса на липиди кожата е суха и поради това стимулира действието на мастните жлези, които произвеждат себум.

Лезиите, причинени от несъвършенствата, могат да оставят трайни следи под формата на белези. За да бъде избегната тяхната поява, е необходимо да предпазваме кожата с помощта на слънцезащитен продукт. Препоръчваме Anthelios Anti-Imperfections, предназначен за този тип кожа, с незабележимо покритие и без мазен завършек.

Препоръчваме

Вижте всички статии

La Roche-Posay препоръчва

Вижте всички продукти