3 въпроса към специалист

Терапията с лазер дава отлични резултати при третиране на розацея.

Img_Терапията с лазер дава отлични резултати при третиране на розацея.

Видимите кръвоносни съдове по лицето са симптом на розацея - състояние на кожата, което често е съпроводено с еритроза - дифузно зачервяване по бузите. Някои типове кожа много често реагират със зачервяване на фактори като стрес, горещини, студ и дори определени храни. Какво е лечението? Съвет от дерматолог.

Какъв е профилът на пациентите с розацея?

Наличието на разширени кръвоносни съдове по лицето е доказателство за крехкост на кожните капиляри.

Това се наблюдава по-често при пациенти със светла и тънка кожа. Определени фактори влошават състоянието. Резки промени от студено към топло, цигарен дим, пикантни храни и подправки, алкохол и стрес. Всички те лесно провокират разширяване на кръвонсните съдове по лицето. Не вярвайте на митовете относно това състояние, например: ако имаш розацея, това не означава, че пиеш твърде много!

Какъв съвет давате на вашите пациенти?

Разбира се, трябва да предприемем действия срещу тези фактори, водещи до развитие на розацея.

Когато пациентът има светла кожа, той трябва да избягва консумацията на пикантни храни и да се защитава от студа през зимата със силно хидратиращи козметични продукти. Това е и добра причина да спре тютюнопушенето. Винаги препоръчвам употребата на крем, който съдържа активни съставки, въздействащи на кожната микроциркулация. Също така е важно отстраняването на грима и самото почистване на лицето да става много нежно, за да се избегне раздразненията на кожата. И накрая, препоръчвам и употребата на подходящ коригиращ грим.

Какви методи за терапия има?

Когато са само няколко видимите кръвоносни съдове, електрокоагулацията е вид решение.

Но в днешно време, съдовите лазери дават отлични резултати. KTP лазерът може чудесно да подобри състоянието на розацея само с 2 сесии, с период от 6 седмици между тях. Също така използвам и Интензивна Пулсова Светлина (Intense Pulsed Light - flash lamp), която дава добри резултати при еритророзацея. Тези методи трябва да се провеждат по време когато кожата не се излага на слънце.

Препоръчваме

Вижте всички статии