Д-Р ИРИНА ШАРКОВА, ДЕРМАТОЛОГ: МЛАДАТА И ЗДРАВА КОЖА ОБИЧА ВИТАМИН С

Article Read Duration 8 минути за четене

Д-р Ирина Шаркова е специалист-дерматолог и съсобственик на естетична клиника VDerm / Sharkovi Aesthetics в сърцето на София

Д-р Шаркова, коя съставка смятате за незаменима за здравето и красотата на кожата?

Д-р Шаркова: Всеки добър дерматолог би сложил сред фаворитите си за млада и здрава кожа витамин C. Повечето хора знаят, че водоразтворимият витамин е ключов за здравето на организма и е силен антиоксидант, който подсилва имунитета, но трябва да се спомене също така, че витамин C има ключова роля за поддържане на млада и красива кожа.

Той присъства естествено в тялото ни, но с напредването на възрастта количеството му намалява. Следствието е - намалено производство на колаген и увеличена уязвимост към оксидативния стрес, който разгражда матрицата на кожата и може да доведе до поява на бръчки, пигментации и преждевременно стареене.

Кожата на всички ни старее по естествени (генетични) причини, но те представляват само 30% от факторите за проява на следите от остаряването. До 70% от причинителите на стареене са външни, като фото увреда, т.е. от слънцето (UV лъчи), градска замърсена среда, цигари, неправилна диета, стрес, умора, дори излагането пред монитор оказва негативно влияние на кожата ни.

За да имате по-жизнена кожа е добре да си осигурявате витамин C от външен източник - с ежедневни локални приложения - така се възобновява синтезът на колаген, постепенно намаляват хиперпигментациите, изравнява се тена, повишава се сиянието на кожата за цялостно по-млад вид.

Ефектът е освежаване и озаряване на кожата във всяка възраст.

Как точно помага витамин C на кожата?

Д-р Шаркова: Витамин C помага за здравето на кожата по толкова много начини, че не знам откъде да започна. Има способност да удебелява дермата, което придава по-младежки обеми на лицето. Намалява бръчките и е от съществено значение за стегнатия, младежки вид на кожата със сияйна и нежна текстура. Освен това витамин С е антиоксидант, което означава, че предпазва клетките на кожата от увреждане, причинено от свободните радикали, резултат от излагане на UV лъчи и агресивни външни фактори, като замърсена среда и тютюнопушене. Той също така той инхибира производството на меланин, което помага за изсветляване на хиперпигментацията и петната, изравнявайки тена на кожата. Още нещо - витамин С помага за възстановяването на загубата на колаген, като насърчава здравословната клетъчна регенерация.

 

А как да изберем добър противостареещ продукт с витамин C?

Д-р Шаркова: Нанасяйте витамин С под формата на серум сутрин, след почистване и преди нанасяне на дневен крем и слънцезащита. Най-добрите продукти за грижа за кожата с витамин С са серумите, защото те са по-ефективни в проникването на кожната бариера, в сравнение с крем или тоник, например.

На пазара има много серуми и моят професионален съвет е да търсите чист витамин C - аскорбинова киселина с 10% концентрация. След употреба затваряйте добре бутилката и не се притеснявайте, ако веществото потъмнее - това е знак, че продуктът е високоефективен и тази реакция не оказва влияние върху качеството му. Този ефект демонстрира и че няма излишни алергени, защото потъмняването може да се прикрие химически.

 

 

Подходяща ли е козметика с витамин C за хора с чувствителна кожа?

Д-р Шаркова: Чувствителната кожа има склонност да е по-груба на вид и да има нарушения в пигментацията. Много от хората с този тип кожа имат нарушения в микроваскуларизацията, което е в основата на честото им зачервяване, независимо от възрастта. Това прави хората с чувствителна кожа да изглеждат по-възрастни от реалната си възраст.

Добрата новина е, че чувствителната кожа показва добра толерантност към витамин С в серуми с концентрация от 10%. Този процент дава отлично съотношение ефективност-поносимост на кожата.

Препоръчвам продукта да съдържа активната съставка невросенсин, която намалява зачервяването на реактивната чувствителна кожа, като действа върху причинителя на дразненето. Невросенсинът е пептид, комбинация от 2 аминокиселини, идентичен с веществата, които се произвеждат естествено от организма и има функция да неутрализира възпалението в дермата, което не само е неприятно, а и води до ускоряване на процеса на стареене на кожата.

Съветвам ви да изберете продукт с рН 5.5, защото тази киселинност не уврежда кожната бариера и се понася добре от чувствителната кожа. Добре е във формулата да има термална вода, защото тя допълнително успокоява и хидратира.

 

А какви други съставки се съчетават добре с чистия витамин C?

Д-р Шаркова: Контролирано количество салицилова киселина има ексфолиращото антиейдж действие на повърхността, защото елиминира мъртвите клетки. Най-активната форма на витамин C - L-аскорбиновата киселина може да предизвика леко потъмняване на кожата след нанасяне и това е нормално - показва ефективността му. Салициловата киселина ще помогне за неутрализирането на този ефект.

Хиалуроновата киселина е още един фаворит на дерматолозите, защото е ключов компонент на извънклетъчната матрица и осигурява здраве, младост и интензивна хидратация за съединителните тъкани. Така прави кожата много по-мека, еластична и сияйна.

 

Препоръчвате ли витамин C на пациентите си?

Д-р Шаркова: Разбира се, че го препоръчвам и дори аз самата го ползвам. Витамин С е една от най-добре проучените, естествени и доказано ефективни съставки за грижа за кожата. Когато сме млади, нивата на този мощен антиоксидант в кожата ни са изобилни, но те естествено се изчерпват с напредването на възрастта. Продуктите за грижа за кожата с витамин С и най-вече серумите, могат да помогнат за компенсация, което прави кожата по-стегната, сияйна, с равномерен тен и гладка текстура. Помагат дори при лечение на белезите от акне. Така че - без съмнение - ако искате кожата ви да изглежда по-млада, сияйна и жизнена - витамин C е доста мощно и естествено решение.