Грижа за сухата и деликатна кожа, склонна към атопия и алергии

Съвети от дерматолог

Article Read Duration 5 минути за четене

Д-р Иван Пеев, дерматолог отговаря на въпроси относно правилната грижа за сухата и деликатна кожа, склонна към атопия и алергии.

Колко често идват родителите с бебета и каква е най-честата причина за консултация?

Д-р Пеев: Родители с бебета при мен идват с оплаквания по темата, която днес ще разискваме, а именно сухата кожа, атопичната кожа. Това са най-честите оплаквания, с които ни посещават тези притеснени родители. Освен това има и други състояния при малките бебенца и деца. Това са вродените хемангиоми. Това е другата причина, поради която ни посещават, но определено на първо място е проблемът със сухата кожа и атопичната кожа.

 

А имате ли статистика колко често се случва това при децата?

Д-р Пеев: За България съвсем наскоро четох данни, които сравнително тревожно съобщават, че всяко пето дете страда от някаква форма на атопия, като атопията не е само сухата кожа, това са и друг тип алергии като астма – различни видове, като сенната хрема примерно… В световен мащаб около 20% от децата имат проблем с атопичната кожа.

 

А знаете ли какво го причинява всъщност и как можем да намалим риска това да се случи?

Д-р Пеев: Много се знае за атопичния дерматит и той е свързан с много фактори като генетичния момент, имунно състояние на кожата и много други, няма нужда да навлизам в детайли… Ние знаем отделни парчета от целия пъзел, но все още нямаме пълната яснота защо и как се случва, но във всички случаи има много фактори, които го причиняват, едно от които е генетичната предразположеност, другите са различни процеси в имунната система на кожата, които се случват, и отключващи моменти, разбира се. Всичко това води до едно по-лесно възпаляване на кожата, нейното лесно алергизиране, а то е вследствие на това, че се нарушава една основна функция на кожата – нейната защитна бариера. Тази защитна бариера е изградена от един филм и при децата, които са с атопична кожа, този филм е нарушен, така че много по-лесно се алергизира тази кожа, изсъхва, защото водата се изпарява буквално от кожата и това води до нейното хронично възпаление.

 

Има ли как да намалим риска това да се случи?

Д-р Пеев: За съжаление, като генетичен проблем това няма как да се предотврати, т.е. то или ще се случи, или няма да се случи. Но това, което може да се направи, е да се използва подходяща грижа за бебенцето, когато страда от този проблем, за да може да се минимизират тези възпаления, да се минимизират рецидивите и този период, който не е никак благоприятен както за самото детенце, така и за родителите, защото те също са ангажирани в целия процес, този период да мине по-леко. Защото, за щастие, в голям процент от случаите той преминава. Ние му казваме, че се израства във времето, когато детето порасне и това е добър процент от хората, които нямат проблем, когато пораснат.

 

При извеждане навън на дете с атопичен дерматит какви продукти трябва да използваме?

Д-р Пеев: Има подходяща козметика, която е специално създадена за дечица с такива проблеми. Това, което е важно като продукти, е те да бъдат максимално изчистени – т.е. да нямат съставки, които могат да раздразнят кожата – така познатите парабени или силно ароматизиращи вещества (парфюми). Ароматът е потенциален алерген. Намазването трябва да става известно време преди да изведем детето навън, за да има достатъчно време продуктът да попие и подейства. Продуктите най-общо казано са по-омазняващи и възстановяват воднолипидния слой на кожата, който ни защитава точно от такива външни агресивни фактори като студеното време. Освен дрехите, които трябва да са предимно от памучни тъкани, бих казал и още нещо - много от детските колички вече разполагат с различни предпазни покривала. Това не е за пренебрегване, особено когато навън духа по-силен вятър.

 

Какъв съвет ще дадете на хората, които забелязват примерно раздразнение или зачервяване на кожата на детето?

Д-р Пеев: Зачервяване и раздразнение на кожата може да има от много неща, това не е задължително да бъде атопичен дерматит. Така че не трябва да се вземат прибързани заключения какъв е проблемът. Трябва да го наблюдават, да се види общото състояние на кожата как е, дали е по-суха, дали е т.нар. „изпръхнала“ кожа, дали има на места леко като люспички… И другото, което е важно да се види – къде е точно това зачервяване. Дали е по бузите повече, по ръчичките, дали има по скалпа, дали е по главата зачервяването… В общи линии е много трудно, особено когато са много малки, да се постави диагноза и да се знае какво точно да се направи. Моят съвет е да се използва хубава козметика, максимално чиста козметика…, чиста от парабени, от аромати…, за да се види как ще реагира. Ако няма подобрение, моят съвет е да се потърси специалист.

 

Казахте за бузките, за главичката, а ако под пелените се появят раздразнения и такъв обострен дерматит…?

Д-р Пеев: Това, почти винаги се случва... Така показва практиката и аз като баща имам опит… В тази област е нормално да се получават такива раздразнения, те са поради самото запарване при носене на пелени: когато бебето се изхожда, кожата се замърсява, там е по-чувствителна и се получава т.нар. „памперс“ дерматит. В тези състояния моята препоръка е да си имате един продукт, който е с мед и с цинк, леко подсушаващ и който върши, според мен, нелоша работа в началните етапи, когато е позачервено и сочно, и да се пробва по този начин да се успокои дразненето, защото медта, цинкът много добре успокояват кожата на това място. Ако това вече не помогне, понякога има неприятни инфекции гъбични, които се наслагват, добре е пак да ви види вашият педиатър или дерматолог.

 

Какъв съвет ще дадете на хората с деца с атопичен дерматит? Как да подхождат, как да се грижат?

Д-р Пеев: Освен правилната грижа за кожата, бих разширил моите съвети и към подходящата температура в стаята, която не трябва да е прекалено висока, това е изключително важно. Когато децата имат проблем със суха и атопична кожа, да се проветрява често, влажността на въздуха е много важна също така, а използването на вани и къпането на детето трябва много добре да се прецизира и да се следи. Основно правило е да не се правят продължителни къпания… Времето на престояване във водата не трябва да е прекалено дълго, защото самата вода има свойството да изсушава кожата. Така че моят съвет е до 5 минути това нещо да се случва, след което, когато изкарате бебето, да не се търка с хавлията буквално, за да се изсуши, а съвсем леко да се попива, за да може да остане все пак някаква влага и до 3 минути след това да използвате някакви хубави, хидратиращи продукти. Такива са със сигурност и продуктите на La Roche-Posay от серията Lipikar, които много добре възстановяват кожата, омазняват я и предотвратяват рецидиви. Носене на чисти, памучни материи, трябва хубаво да се види какви перилни препарати се използват за пране на дрешките на бебенцето. Има специални, подходящи такива продукти, така че грижата не се свежда само до козметиката, а трябва да се погледне общо.

 

А какво мислите за кортикостероидните кремове?

Д-р Пеев: Те са едно от основните лечения за много кожни заболявания. Но ако трябва да говорим за кортикостероидни кремове при бебета със суха и атопична кожа, моят съвет е следният – това трябва да бъде назначено от специалист! Тъй като това е лекарство и то помага в някои случаи, определено помага, особено когато има силно възпаление и понякога не можем без него. Но това трябва да бъде проследявано, не трябва да се самоназначава такава терапия със сигурност, защото тя крие своите рискове. Тези рискове не са толкова от страна на това, че ще му навредим генерално на детенцето, а това, че кожата започва да привиква към този продукт и когато се спре, има един такъв феномен на връщане на топката – като се удари в стената, тя се връща. Т.е. кожата започва да си го търси и ако не се намаже кортикостероидът, състоянието се влошава. Значи много умерено, много прецизно, само под контрола на лекар, поне в началото… Аз имам родители, при които, след като се убедя, че те са достатъчно въвлечени в поддръжката и грижите за детето си с атопичен дерматит, давам съвети как точно, кога, какво да се използва. Това е моят съвет.

 

Какъв съвет бихте дали на всички бъдещи татковци?

 

Д-р Пеев: Като баща бих казал, че когато децата са малки, това е много ценно време. Те растат толкова бързо...колкото и клиширано да звучи това. Отделяйте време, грижете се! Като лекар бих казал, че не трябва да се фиксирате прекалено много върху нещата, които се правят. Децата са най-добрите учители и те сами ще ви покажат как най-правилно да се грижите за тях. Бъдете спокойни, защото притесненията се предават обикновено и към децата. Спазвайте препоръките, които ви дават лекарите. Ако нещата не се получават както трябва - отново потърсете специализирана помощ, това е моят съвет.