Правилната грижа за кожната бариера и нейния микробиом са ключови за справяне със симптомите на атопия

Article Read Duration 6 минути за четене

Д-р Маргарита Къчева е специалист дерматолог, практикува в Аджибадем Сити Клиник Токуда болница и Клиника Евродерма, София.

 

Единственият дерматолог в страната с диплома от Европейския борд по дерматовенерология (EBDV), чиято цел е задаване на критерии за висок стандарт на дерматовенерологичната медицинска грижа в европейските страни.

Специализирала е дерматохистопатология в Университетска болница Цюрих, Швейцария. През 2017 година е стипендиант на Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV), Женева, Швейцария. През Юни 2018г. провежда обучение по дерматохистопатология в Университетска Болница Гент, Белгия. Декември 2018г. провежда обучение по сексуално трансмисивни болести в Университетска Болница Амстердам, Холандия.

Д-р Къчева е асистент в Медицински факултет към Софийски университет, София. Преглежда, консултатира и диагностицира деца и възрастни пациенти с кожни и венерическизаболявания, извършва оперативно и лазерно премахване на доброкачествени и злокачествени кожни образувания.

Какво представлява атопичната екзема?

Д-р Маргарита Къчева: Атопичната екзема е много често срещано хронично състояние на кожата, което се изразява в нарушена кожна бариера, свръхактивна възпалителна реакция на кожата  и сърбеж.

Кожата е суха, напукана, подута и може да изглежда зачервена. Атопичната екзема не е заразна. Най-често състоянието засяга деца, но може да се прояви на всяка възраст. Днес всяко пето дете в България се ражда с атопия, а до 2050 г. се очаква всяко второ дете в Западния индустриализиран свят да има такива оплаквания.

Как атопичната екзема повлиява здравето и живота на хората?

Д-р Къчева: Хората с екзема са по-податливи на кожни инфекции, често страдат от непълноценен сън, заради дерматологичните раздразнения. Екземите могат да понижат самочувствието, а пациентите са по-склонни към депресивни състояния.

Каква е причината за атопичния дерматит и крие ли състоянието допълнителни рискове?

Д-р Къчева: Атопията се дължи на комбинация от генетични и фактори на околната среда. Състоянието се свързва с високата хигиена в развитите общества и замърсяването в градовете, затова децата, които живеят в по-малки населени места страдат по-рядко от състоянието.

Хората с екзема са склонни да имат астма и сенна хрема. Общото между хората с атопия е свръхактивен имунен отговор към фактор от околната среда, който е безвреден за другите хора. Според проучванията има връзка между екземата и мутации в гена за филагрин, които водят до нарушена кожна бариера. Хората с екзема имат променен микробиом и често по кожата им се откриват патогенни стафилококови бактерии.

Какво е „микробиом”?

Д-р Къчева: Терминът „микробиом” описва генома на всички микроорганизми (бактерии, гъбички, вируси и акари), симбиотични (полезни) и патогенни (вредни), които живеят в телата ни.

Най-голямата част от микроорганизмите се намира в гастроинтестиналния тракт, а на второ място - в кожата ни. Като цяло тези бактерии съставляват около 2% от общото телесно тегло на всеки човек.

Деликатният баланс на тези микроорганизми помага за различни функции на кожата, включително за добър имунитет и контрол на определени заболявания. Заболявания като екзема, акне, псориазис, розацея, хронични рани и себореен дерматит се свързват с нарушение на баланса на кожния микробиом.

Можем ли да променим микробиома, който е дисбалансиран и да подобрим здравето на кожата си?

Д-р Къчева: Има три стратегии, които се използват за подобряване на микробиома.

При трансплантация на микробиом микроорганизмите от един човек се прехвърлят на друг. Колкото и шокиращо да ви звучи, трансплантацията на фекалии е доказано ефективна за подобряване на чревния микробиом. Правени са опити за трансплантации на микроорганизми върху кожа, но това е трудно за изпълнение и няма достатъчно убедителни научни доказателства за успеха на подобна практика.

При бактериотерапията микробиомните организми се отглеждат в лабораторията, поставят се в козметика и могат да се прилагат върху кожата живи (пробиотици) или неживи (постбиотици), като се използват техните клетъчни стени и съдържание или ензимите, липидите и аминокиселините, които произвеждат.

Пребиотиците по същество за храна за микробиома, която стимулира и поддържа здравословния му баланс. Такива са ниацинамид, глицерин, минерали и др.

Бактериотерапията и пребиотиците се използват в козметичната индустрия.

Какво трябва да имаме предвид, когато избираме продукт за поддържане на баланса на нашия микробиом?

Д-р Къчева: За да бъде безопасен продуктът, не трябва да има много бактерии в него, така че истинските пробиотични кремове не съдържат висока концентрация, както много хора си представят. Затова е добре продуктът да съчетава и съдържа, освен бактерии - и пребиотични вещества (храна за тях).

Каква е връзката между микробиома и атопията?

Д-р Къчева: При пациенти с това заболяване преобладава населването на кожата с вредните Staphylococcus aureus, за сметка на нормалните, „добри“ бактерии. Знаем също, че дисбалансът на кожния микробиом играе роля в нарушаването на кожната бариера, вероятно чрез арил-въглеводородния рецептор (AHR). Нарушената кожна бариера от своя страна е основен отключващ момент за развитие на екзема.

От изключителна важност за превенция от развитие на суха и склонна към атопия кожа е ежедневното нанасяне на емолиентен (овлажняващ) крем – продукт, който да възстанови бариерната функция на кожата и нормализира нейния микробиом.