Грижа за деликатната кожа на новородени и малки деца

Съвети от педиатър

Article Read Duration 5 минути за четене

Д-р Борис Стоилов, педиатър отговаря на въпроси относно правилната грижа за деликатната кожа на новородените и малките деца.

Каква е правилната температура, която трябва да поддържаме през зимата вкъщи, за да е комфортно за бебето?

Д-р Стоилов: Това е много важен въпрос. Хубаво е тя да е между 18 и 22 градуса. В България битува едно схващане, че е хубаво да е по-топло и ние държим по-скоро 23 и 24 градуса, което не е редно. Когато детето спи е редно температурата да бъде с 2-3 градуса по-ниска. Моят съвет е да поддържаме приблизително 20-градусова температура на стаята. Друг фактор, не по-малко важен, е влажността - оптимално е между 50 и 60%. Има специални уреди, които могат да ни ориентират каква е влажността в помещението ни. 

 

Какво смятате за извеждането навън през зимата?

Д-р Стоилов:  Има едно старо българско схващане, че новородено преди 40-тия ден навън не се извежда. То е крайно, но в него има и известна доза истина. Когато се ражда дете в студените месеци, всичко трябва да става постепенно. Моят съвет е първите две седмици детето да не се извежда и да се ограничат контактите с други хора. След това да се започне в по-малко студените дни с по 5-10 мин. И всеки ден да се увеличава с 5 минути, като детето трябва да е добре облечено и най-важното е да се пази от слънце и вятър. Тоест дори едно извеждане на терасата е един вид добро закаляване и се брои за извеждане навън. Не трябва да се избързва, но и не трябва да се отлага - от около втората седмица постепенно. 

 

С какви продукти трябва да разполага едно младо семейство с новородено?

Д-р Стоилов: Моят съвет е да не се прекалява. Опитът ми показва, че хората купуват много и различни козметики и правят един микс. Това не води до нищо добро. Трябва да се изберат малко, но качествени неща - един измиващ, един хидратиращ продукт. Другите неща са памучни сухи кърпи, изгладено бельо…
Нещата са малко, но трябва да са точни. 

 

Колко често трябва да се къпе бебето?

Д-р Стоилов: Това е много важен въпрос. Има два варианта - през ден или всеки ден. Не е нужно всеки ден да включваме миещо средство, може да се почиства само с вода. Разбира се, ако продуктът е деликатен, може и всеки ден да го прилагате. Важно е една баня да не бъде прекалено дълга. Друго, за което трябва да внимаваме е температурата. Между 35 и 38 градуса (средно 36-37), но когато детето е с атопична кожа съветваме родителите да използват малко по-ниска температура, тъй като топлата вода дразни атопичната кожа. И един съвет за мокрите кърпички - те са добро средство, когато сме навън. Най-важното е детето да бъде измито всеки път след изхождане, не говорим за къпане, а само за измиване на дупето и хубаво подсушаване. Няма нужда от мокри кърпички, те са само за навън и за екстремна ситуация. 

 

Трябва ли след всяко къпане да се ползват продукти за овлажняване?

Д-р Стоилов: Хубаво е да се използват. Обикновено къпането е вечер и е добре след това да хидратираме кожата. 

 

Всеки път ли когато къпем бебето трябва да слагаме във ваничката измиващо средство? 

Д-р Стоилов: Аз не го препоръчвам. За мен след третия месец е опционално, иначе няма нужда. Водата сама по себе си е достатъчна. Разбира се, ако продуктът е деликатен, може и всеки ден да го прилагате. Важно е една баня да не бъде прекалено дълга.

 

Трябва ли да нанасяме хидратиращи кремове и върху лицето на бебето? 

Д-р Стоилов: Не е задължително, но трябва да се наблюдава зоната около устните - тя е по-чувствителна и обикновено по-суха и зачервена. Ако продуктът позволява да бъде нанесен върху лице, то тогава може да се използва в областта около устните и бузите.  

 

Какъв съвет бихте дали на всички бъдещи татковци?

 

Д-р Стоилов: като лекар бих казал на теб и всички бъдещи татковци да имат вяра в децата и да знаят, че те са силни. И въпреки че изглеждат като едни малки, чупливи куклички, всъщност те са много по-здрави от нас. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-здраво е. Така че татковците да не се плашат. Децата са чувствителни, но са много здрави. А като татко, пожелавам и давам съвет, да се наслаждават на всеки един момент, дори на баналните като миене на дупе или пристипане, защото след време започват да липсват. Аз имам дъщеря на 5 г. и син на 3 г. и вече ми липсва това време...дългите и безсънни дни и нощи. В момента то изнервя, но после човек си спомня за това време с носталгия. Трябва съзнателно да се наслаждаваме и да знаем, че този период минава и дори ще ни липсва.