Д-р Ирина Шаркова, дерматолог: Ако търсите ефективна антиейджинг грижа, прилагайте витамин C и хиалуронова киселина

Article Read Duration 9 минути за четене

Разгледайте етикетите на високия клас дерматологична козметика и ще забележите, че две съставки често присъстват в най-добрите продукти за грижа за кожата: хиалуронова киселина и витамин С.

Не е случайно. Хиалуроновата киселина помага за поддържане на кожата овлажнена, докато витамин С предпазва от увреждане от слънцето и оксидативния стрес и може да помогне за изравняване на тена. Двете съставки доказано намаляват признаците на стареене и правят кожата сияйна и нежна.

По темата за най-добрите антиейджинг съставки разговаряме с водещия дерматолог д-р Ирина Шаркова, съсобственик на естетична клиника VDerm / Sharkovi Aesthetics в София.

Д-р Шаркова, как помагат витамин C и хиалуроновата киселина за здравето и красотата на кожата?

Д-р Шаркова: С годините кожата става по-суха, по-малко еластична, появяват се бръчки и пигментации. До голяма степен това се дължи на естествените процеси на стареене, генетична предразположеност и хормонални промени. Външни фактори като оксидативния стрес, слънцеувредата и навици като тютюнопушене, също оказват влияние върху синтеза на колаген и имат негативен ефект върху съединителнaта тъкан.

Витамин С е мощен и добре проучен антиоксидант, който естествено присъства в кожата. Помага за защитата ѝ от ултравиолетовите лъчи и други агресивни фактори от околната среда, както и от свободните радикали.

Кожата, изложена на високи нива на UV-светлина, има тенденция да има по-ниски нива на витамин С.

Прилагането на серум с витамин С върху кожата, особено сутрин, може да помогне срещу слънцеувредата, да намали признаците на преждевременно стареене, да неутрализира негативното отражение на оксидативния стрес и дори да засили синтеза на колаген. Аз често го изписвам на пациентите си още при поява на първи признаци на стареене, като фини линии, нездрав тен, както и за третиране на пигментни петна.

Хиалуроновата киселина е естествен за тялото мукополизахарид, който влиза в състава на костите, съединителната тъкан, хрущялите, космените фоликули и кожата.

Тя е изключително ефективен овлажнител, защото задържа, подобно на гъба, 1000 пъти повече вода от собственото си тегло. Тя създава бариера за кожата, като заключва влагата в нея и подобрява текстурата ѝ, прави я по-здрава и красива.

Изследванията и професионалните ми наблюдения показват, че прилагането на медицинска козметика и особено на по-силни формули, като серуми с хиалуронова киселина върху лицето, както сутрин, така и вечер, може да помогне за поддържане на добра хидратацията на кожата, за намаляването на появата на бръчки, повишаване на еластичността ѝ, изравняване на тена и текстурата.

Какво е професионалното ви мнение за съчетанието на хиалурон и витамин C в грижата за кожата?

Д-р Шаркова: Ако търсите продукти с максимална ефективност за оптималното здраве на кожата, използвайте серуми с хиалуронова киселина и витамин С. Двете съставки осигуряват всичко най-важно, от което се нуждае красивата и млада кожа.

Те се допълват взаимно в хидратацията, защитата и възстановяването кожата и съчетаването има силен антиейджинг ефект.

Но това не е единствената причина да са страхотна комбинация. Витамин C във висока концентрация и директно приложен върху кожата може да предизвика раздразнение, сухота, дори да провокира акне, особено при чувствителна кожа. Хиалуроновата киселина е чудесен балансьор на антиоксидантния витамин, защото има нежно, успокояващо действие и подхранва кожата, като помага за създаването на бариера за запазване на влагата и благоприятства за регенерацията ѝ.

С кои други съставки се съчетават добре с хиалуроновата киселина и витамин C в грижата за млада кожа?

Д-р Шаркова: Със сигурност с провитамин В5, който допринася за поддържане на кожата мека, гладка и здрава. Той има и противовъзпалителен ефект, който помага за стимулиране на регенериращите процеси в кожата. Вит. B5 е идеален за нуждите на кожата вечер, като допринася за дълбоката хидратация,  стимулира усвояването на водата от кожата и така я прави мека, нежна и сияйна.

При прилагане на витамин C, препоръчвам на пациентите си да е в комбинация с активната съставка за облекчаване на чувствителността невросенсин. Това е патентован пептид, комбинация от 2 аминокиселинни, който успокоява и възстановява кожата, облекчава възпалението в дермата и така намалява факторите за преждевременно стареене.

Каква противостарееща рутинна грижа бихте препоръчали?

Д-р Шаркова: На първо място препоръчвам да създадете навик за рутинна грижа и да я спазвате всеки ден.

Доверявайте се само на дерматологична и клинично изпитана медицинска козметика, за да получите оптимални и безопасни резултати, защото красотата не е на всяка цена.

Добрата рутинна грижа включва нанасяне на витамин C и слънцезащита сутрин и на комбинация от хиалурон с витамин B5 вечер.

Нанасяйте серум с витамин C сутрин на лицето, шията и деколтето. La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum е подходящ избор, дори за чувствителна кожа, защото съдържа оптималното количество от 10% витамин C в комбинация с хиалуронова киселина и успокояващия невросенсин. Така кожата получава оптимално количество антиоксидантна грижа, хидратация и защита, без раздразнения.

Като специалист-дерматолог винаги, винаги напомням и за слънцезащитата. Ултравиолетовите лъчи са сред водещите причини за ранно стареене на кожата, но много хора пропускат в ежедневието си да я прилагат. Слънцето е вредно за кожата ни по всяко време на годината, независимо дали сме в града, на плажа или в планината. Затова след серума с витамин C, нанасяйте слънцезащитен крем.

Вечер кожата се нуждае от регенерация, подхранване и хидратация и сред най-ефективните продукти са тези с хиалуронова киселина и витамин B5. Hyalu B5 серум на La Roche-Posay възстановява хидробаланса и прави кожата свежа и подхранена. Препоръчвам този продукт и защото е уникален по рода си – освен възстановяващия витамин B5, съдържа и два типа хиалуронова киселина. Така серумът хидратира и изпълва кожата и на повърхността, и в дълбочина.

Всяка кожа е индивидуална и има различни потребности, затова най-важното е да се консултирате със специалист-дерматолог, който да ви препоръча подходяща грижа.

Vitamin c и Hyalu B5